Home > νέα > Σε εξέλιξη η υδρολογική μελέτη στη λεκάνη του Οχυρού για την πρόβλεψη πλημμυρών και άλλων φαινομένων – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΔΙΠΑΕ στη Δράμας κ. Ι. Κασαπίδης και μέλος του GERi Lab.

Σε εξέλιξη η υδρολογική μελέτη στη λεκάνη του Οχυρού για την πρόβλεψη πλημμυρών και άλλων φαινομένων – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΔΙΠΑΕ στη Δράμας κ. Ι. Κασαπίδης και μέλος του GERi Lab.

Ενημέρωση προς τα στελέχη της Τεχνικής Υπ. του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Σε εξέλιξη η υδρολογική μελέτη

στη λεκάνη του Οχυρού για την πρόβλεψη

πλημμυρών και άλλων φαινομένων

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΔΙΠΑΕ στη Δράμας κ. Ι. Κασαπίδης και μέλος του GERi Lab.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ενημέρωσε ο επιστημονική ομάδα του Geri Lab που συνεργάζεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) της Δράμας, ως προς τις εξελίξεις για την υδρολογική μελέτη που γίνεται στην περιοχή.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί και παλαιότερα ο «Πρωινός Τύπος», καθώς πρόκειται για μια μελέτη, η οποία μπορεί να δώσει στο μέλλον μεγάλη βοήθεια προς το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών, αλλά και να πραγματοποιηθούν κάποια έργα.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο: «Διενέργεια υδρολογικής έρευνας για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στην υδρολογική λεκάνη Οχυρού Δήμου Κ. Νευροκοπίου». Η μελέτη έχει ακρωνύμιο «Οχυρό Αντί Πλημμύρας», και γίνεται στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης που έχει ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου με το Εργαστήριο Γεωμορφολογίας,  Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών (GERi Lab), του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ Δράμας. Το GERi Lab διευθύνει ο καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ κ. Γιώργος Ζαΐμης.

Η ενημέρωση έγινε από τους εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες του GERi Lab κ.κ. Ιορδάνη Κασαπίδη, Γιώργο Γκιάτα και Πασχάλη Κουταλάκη.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κασαπίδης, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ενημερώθηκαν σχετικά με την εξέλιξη της υδρολογικής μελέτης, ενώ στο τέλος εκπαιδεύτηκαν στο λογισμικό που χρησιμοποιείται και αποδίδει στοιχεία του ύψους του νερού στον χείμαρρο Κ. Νευροκοπίου. Από αυτό, μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή το ύψος του νερού. Έχουν σημειωθεί δύο ύψη νερού, ώστε όταν αυτά εμφανιστούν στο λογισμικό, τότε ενημερώνεται άμεση η Υπηρεσία ότι υπάρχει πρόβλημα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κασαπίδης, «η μελέτη αυτή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023 και τότε θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα καθώς και οι προτάσεις που θα δοθούν προς το Δήμο, ώστε σε πρώτη φάση να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας».

Ερωτώμενος για το ποια είναι μέχρι στιγμής τα πρώτα συμπεράσματα από αυτή την υδρολογική μελέτη, ο κ. Κασαπίδης επισημαίνει ότι, «ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις. Δηλαδή με την αύξηση της θερμοκρασίας έχουμε τη μείωση των χιονοπτώσεων στην περιοχή του Νευροκοπίου. Μια χιονόπτωση δεν κάνει την άμεση απορρόφηση του νερού προς το κεντρικό ρέμα. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τα νερά του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, φεύγουν μόνο από τις καταβόθρες του Οχυρού που πηγαίνουν προς τον Αγγίτη ποταμό. Είναι κάποιες τρύπες που λειτουργούν σαν σιφώνια, από τα οποία φεύγουν τα νερά. Είναι η μοναδική διέξοδος των νερών από το λεκανοπέδιο».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι καταβόθρες έχουν βουλώσει με φερτά υλικά, όπως πέτρες, ξύλα και κυρίως απορρίμματα από διάφορα πλαστικά, όπως κυρίως δοχεία από φυτοφάρμακα παλαιότερων χρόνων».

Αναφερόμενος στη συνέχεια της μελέτης που απομένει, ο κ. Κασαπίδης επισημαίνει ότι «λόγω του Covid δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε πολλές μετρήσεις για πρωτογενή δεδομένα, ώστε να κάνουμε μια μοντελοποίηση στο λογισμικό, το οποίο θα δείχνει για παράδειγμα, πάνω σε ένα χάρτη, ποια σημεία είναι εκείνα που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν στην περιοχή. Για παράδειγμα ακόμα, στα επόμενα χρόνια, μπορεί να προβλεφθεί, πόσα φερτά υλικά θα φέρει στο Νευροκόπι ο χείμαρρος και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Έτσι, η Τεχνική Υπηρεσία θα  ξέρει από τώρα, σε ποια σημεία θα μπορούσαν να προκληθούν έντονα προβλήματα και ανάλογα να παρεμβαίνει».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, το πρόβλημα αντιμετωπίζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και η μελέτη αυτή θα συμβάλει σημαντική στην πρόβλεψη ορισμένων καταστάσεων. Συμπτωματικά, όπως δημοσιεύεται σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας σήμερα, έχει προκηρυχθεί το έργο της συντήρησης και καθαρισμού των χειμάρρων Βαθυτόπου – Κ. Βροντούς – Νευροκοπίου, προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατόν τα έντονα προβλήματα.