Home > Νέα > «Αφιέρωμα στη Noir λογοτεχνία» με ομιλητές τους Πάνο Ιωαννίδη και Χρήστο Σπυρόπουλο ► Σήμερα Τετάρτη & ώρα 19.30 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

«Αφιέρωμα στη Noir λογοτεχνία» με ομιλητές τους Πάνο Ιωαννίδη και Χρήστο Σπυρόπουλο ► Σήμερα Τετάρτη & ώρα 19.30 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Από τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

«Αφιέρωμα στη Noir λογοτεχνία»

με ομιλητές τους Πάνο Ιωαννίδη

και Χρήστο Σπυρόπουλο

  ► Σήμερα Τετάρτη & ώρα 19.30, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

 

Στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για την τρέχουσα φθινοπωρινή περίοδο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αριθμεί συνολικά πλέον των 13 εκδηλώσεων, η επόμενη εκδήλωση είναι σήμερα, Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου & ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Πρόκειται για μία λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στο noir μυθιστόρημα. Στα πλαίσια του εν λόγω αφιερώματος, ο συγγραφέας noir λογοτεχνίας Πάνος Ιωαννίδης & ο ποιητής Χρήστος Σπυρόπουλος θα συζητήσουν και θα αναλύσουν την εξέλιξη του noir μυθιστορήματος. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την περιήγησή τους στις σκοτεινές διαδρομές του λογοτεχνικού αυτού είδους, θα συζητήσουν για τους αγαπημένους τους ντετέκτιβ και, μελετώντας τις σημαντικότερες υποθέσεις που αυτοί έχουν επιλύσει, θα υποστηρίξουν την άποψη γιατί το νουάρ αποτελεί το σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα.

Εάν θέλαμε να προσδιορίσουμε τη noir λογοτεχνία, θα λέγαμε, πολύ απλά και συνοπτικά, ότι υπάγεται μεν στο λογοτεχνικό είδος της –αγαπημένης όλων- αστυνομικής λογοτεχνίας, πλην όμως αποτελεί την πιο αντισυμβατική εκδοχή αυτής. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να χαρακτηρίσουμε τη noir λογοτεχνία ως το λογοτεχνικό αντίστοιχο του κινηματογραφικού φιλμ νουάρ. Περαιτέρω δε, στη noir λογοτεχνία συναντάμε, σε μεγάλο βαθμό, όλα τα αρχετυπικά σύμβολα-κλειδιά του φιλμ νουάρ: την καμπαρντίνα που συνήθως ενδύεται ο κεντρικός ήρωας, τις μοιραίες κι επικίνδυνες γυναίκες, τη βία, τις καταχρήσεις (τσιγάρα και αλκοόλ). Τα μυθιστορήματα noir λογοτεχνίας διακρίνονται για την υπαρξιακή και ψυχολογική αγωνία του ήρωά τους και το κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενό τους.

NOIR ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ_inv

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους    –πολυάριθμους- φίλους της noir λογοτεχνίας να παρευρεθούν στη σημερινή λογοτεχνική βραδιά και να παρακολουθήσουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα σε ένα από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή, διαχρονικώς, λογοτεχνικά είδη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ο Πάνος Ιωαννίδης είναι ο δημιουργός του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα δύο νουάρ μυθιστορήματα του, [Ο χορός της μέλισσας (Κέδρος, 2019), Τα μωρά της Αθηνάς (Πηγή, 2016)]. Διακρίθηκε στον 1ο διαγωνισμό της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας με το διήγημα Η γυναίκα από τη Ζυρίχη, το οποίο κυκλοφόρησε παρέα με τα άλλα διακριθέντα διηγήματα στον συλλογικό τόμο 15 σφαίρες αναζητούν θύματα (Άπαρσις, 2013). Έχει εκδώσει επίσης δύο ποιητικές συλλογές [Λοκομοτίβα (Το Δόντι, 2017)και Ποιήματα της Στιγμής και άλλες Ουτοπικές Ιστορίες (ηλεκτρονική αυτοέκδοση, 2014)]. Είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Ζει στη Δράμα με τη σύντροφό του και τον γιο τους.

        ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Χρήστος Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1970 στο Esslingen της Γερμανίας. Το 1980 εγκαθίσταται με τη οικογένεια του στην Δράμα. Νοσταλγώντας τον παππού του, του γράφει ένα γράμμα. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει, έως και σήμερα. Υπήρξε για είκοσι και πλέον έτη μετανάστης . Το 2012 επιστρέφει στην επαρχιακή πολιτεία των παιδικών του χρόνων αναζητώντας το πέρας των λέξεων. Εδώ και έξι χρόνια εργάζεται στη Δράμα και ζεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.