Home > Πρώτο Θέμα > Αύξηση στο 57,5% στα τέλη Καθαριότητας ζητάει η Οικονομική υπηρεσία του Δ. Δράμας ► Μεγάλη η διαφορά στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων στην Καθαριότητα

Αύξηση στο 57,5% στα τέλη Καθαριότητας ζητάει η Οικονομική υπηρεσία του Δ. Δράμας ► Μεγάλη η διαφορά στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων στην Καθαριότητα

Αύξηση στο 57,5% στα τέλη Καθαριότητας ζητάει η Οικονομική υπηρεσία του Δ. Δράμας

Οδεύουμε προς αναγκαία

αύξηση στα δημοτικά τέλη

Καθαριότητας & Φωτισμού;

► Καμιά επίσημη θέση από τις δημοτικές παρατάξεις και τη δημοτική αρχή στην άτυπη διαπαραταξιακή

► Μεγάλη η διαφορά στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων στην Καθαριότητα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ καμιά δημοτική παράταξη δεν αποκάλυψε επίσημα τις θέσεις της για την πιθανότητα της αύξησης των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, στην άτυπη διαπαραταξιακή το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, παρ’ όλα αυτά, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η αύξησή τους θεωρείται μάλλον αναγκαία.

Όπως είναι γνωστό και όπως πρώτος είχε δημοσιεύσει την Τρίτη ο «Πρωινός Τύπος», η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου Δράμας πρότεινε με εισήγησή της, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 57,5%, θεωρώντας την αναγκαία, προκειμένου να μπορέσει να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εξόδων και εσόδων στον τομέα της Καθαριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Π.Τ.», τα έξοδα στην Καθαριότητα μέχρι τέλος του 2019 αναμένεται να ανέλθουν στα 4.836.282,80 ευρώ, ενώ τα κατ’ εκτίμηση τα έσοδα μέχρι τέλος ενεστώτος έτους αναμένεται να ανέλθουν στα 3.695.000 ευρώ. Μια διαφορά δηλαδή που ξεπερνάει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχα για το 2018, τα έξοδα ήταν 3.792.655,97 ευρώ, ενώ τα έσοδα είχαν ανέλθει στο ποσό των 3.691.328,13 ευρώ, όπου υπήρχε μια πολύ μικρή διαφορά των 100.000 ευρώ περίπου.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι, τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα εντός του 2019, κυρίως από τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Δράμας στο ΧΥΤΥ Σερρών, τα οποία πλέον έχει αναλάβει η ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία ζήτησε αυξήσεις από τους Δήμους, αλλά και από την κακή λειτουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης Δράμας. Μέχρι πριν, ο Δήμος Δράμας μετέφερε τα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ Σερρών με δικά έξοδα και πλήρωνε 28 ευρώ τον τόνο. Από όταν όμως ανέλαβε η ΔΙΑΑΜΑΘ τη μεταφορά και την ταφή, τα έξοδα αυξήθηκαν, και όχι μόνο για το Δήμο Δράμας, αλλά και για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς αυτά επιμερίζονται σε όλους τους Δήμους ευθύνης της.

Η διαπαραταξιακή

Στην άτυπη διαπαραταξιακή που έγινε το βράδυ της Τρίτης, συμμετείχαν από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου η προϊσταμένη της Οικονομικής υπηρεσίας κα. Ζιούτη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Δαλακάκης, από τη δημοτική αρχή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μουρβετίδης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευθυμιάδης.

Εκ μέρους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη+Ζωή», ο κ. Τσιαμπούσης από το «Project Δράμα 2020», η κα. Καραγαϊτάνη από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα». Ο κ. Μήτρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν παρέστη, καθώς όπως έχει δηλώσει στον «Π.Τ.», «δεν συμμετέχουμε σε καμιά διαπαραταξιακή που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο λαό της Δράμας».

Στη συνάντηση αυτή έγινε μια ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η Οικονομική υπηρεσία ζητάει αύξηση μέχρι και 57,5% στα δημοτικά τέλη Καθαριότητας, ενώ δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση από καμιά παράταξη, ούτε όμως και από τη δημοτική αρχή, η οποία κράτησε κλειστά τα χαρτιά της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή είναι άτυπη, δεν αποφασίζεται τίποτα και έχει απλώς το ρόλο της ενημέρωσης.

Άλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα, θα υπάρχει επίσημη συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, όπου θα υπάρξει και σχετική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα εκείνο, θα έρθει στη συνέχεια σε επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Εφραιμίδης: Τα νούμερα είναι νούμερα…

Μιλώντας στον «Π.Τ.» χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα νούμερα είναι νούμερα, διότι υπάρχουν κάποιες δαπάνες, οι οποίες δεν αλλάζουν, οι οποίες είναι σταθερές. Περιμένω άλλωστε τις προτάσεις όλων τη Δευτέρα στην Οικονομική Επιτροπή και επίσημα».

Στην ερώτηση αν η δημοτική αρχή έχει ήδη κάποια θέση, ο κ. Εφραιμίδης ζήτησε να μην την εκφράσει αυτή τη στιγμή, ενώ εξήγησε ότι «απλά θα πρέπει να ξέρουμε όλοι την κατάσταση, η οποία είναι πολύ δύσκολη. Όχι ότι ο Δήμος έχει πρόβλημα, είναι ένας πολύ δυνατός Δήμος. Απλά είναι η  συγκυρία τέτοια,  που προέκυψαν μια σειρά από θέματα που ήρθαν από το παρελθόν και θα πρέπει να λυθούν. Αν τα λύσουμε αυτά και τα λύσουμε με μια γενναία απόφαση όπως ορίζει η πρόταση της υπηρεσίας, τότε αυτόματα τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ – πολύ διαφορετικά».

Όπως είπε επίσης ο κ. Εφραιμίδης, «μην ξεχνάμε ότι ζητάμε επίσης και την πρόσληψη 12 μόνιμων υπαλλήλων στην Καθαριότητα και θα πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος, δεν γίνονται όλα δωρεάν».  Όπως εξήγησε ο ίδιος, «σε όλους τους όμορους Νομούς έχουμε τα φθηνότερα τέλη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ακόμα και αν γίνει αυτή η αύξηση, πάλι θα είμαστε ο Δήμος με τα φθηνότερα τέλη στην περιοχή της Περιφέρειας».

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, η δημοτική αρχή Μασμάκου είχε κάνει μια αύξηση των δημοτικών τελών στο 50% στον πρώτο χρόνο της προηγούμενης θητείας και στη συνέχεια εισηγούνταν πάντα μηδενικές αυξήσεις.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι «η αύξηση επήλθε από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, καθώς το συνολικό κόστος επιμερίζεται σε όλους τους Δήμους η οποία καθορίζει το συνολικό ποσό». Σημασία έχει να πούμε εδώ, ότι, οι αυξήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ επρόκειτο να συζητηθούν σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε αυτή η συζήτηση, γιατί ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος είχε πει ότι κάτι έχει αλλάξει ως προς αυτό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημιουργούνται οι αυξήσεις

Σε δηλώσεις του χθες στον «Π.Τ.», ο κ. Μλεκάνης εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή», σημείωσε ότι, «ίσως υπάρξει μια μείωση ακόμα απ’ αυτό το ποσοστό από την συμπολίτευση, αλλά εδώ που φτάσαμε δεν γίνεται διαφορετικά. Και το θέμα είναι ότι τις δημιουργούν τις αυξήσεις. Υπάρχουν τα έσοδα και τα έξοδα. Το θέμα είναι ότι θα  πρέπει να φροντίζεις να μην αυξάνονται τα έξοδα. Δεν μπορεί στο ΚΔΑΥ να πληρώσουμε 400-500 χιλιάδες ευρώ, όταν τα άλλα ΚΔΑΥ λειτουργούν με 8.000 ευρώ και γιατί θέλουμε να μην έχει ο ανάδοχος τα ανακυκλώσιμα, να τα παίρνει η ΔΙΑΑΜΑΘ και να τα πετάει στην ουσία! Και δεν μπορείς να έχεις μόνο με 2% έκπτωση στον ανάδοχο και δεν κάνεις σωστό διαγωνισμό και έρχεται μόνο ο δικός σου και δίνει ότι θέλει. Αυτά δημιουργούν υποχρεώσεις δεν γίνεται να την αποφύγεις».

Όπως τόνισε ο κ.  Μλεκάνης, «εμείς δεν θα μπούμε σ’ αυτή την κουβέντα. Θα μπούμε στην κουβέντα να καταδικάσουμε ό,τι έκαναν μέχρι τώρα…»

Ο επικεφαλής του «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, μιλώντας στον «Π.Τ.», είπε ότι υπάρχει μια διαφορά 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ, «καθώς δεν πηγαίνει σε σχέση με το πώς διαχειρίζεσαι εσύ τα σκουπίδια. Εμείς ως Δήμος, είχαμε κάνει μια συμφωνία με 28 ευρώ τον τόνο στις Σέρρες και τη μεταφορά δική μας. Από πέρυσι αυτό το ανέλαβε η ΔΙΑΑΜΑΘ.  Απλά ανέλαβε και τη μεταφορά. Αυτό όμως μας βγαίνει πλέον πολύ παραπάνω και αυτή τη διαφορά δεν την είχαμε προϋπολογίσει στα δημοτικά τέλη του 2019, παρ’ ότι ήταν ήδη αυξημένη η τιμολογιακή πολιτική. Και προφανώς επειδή ήταν προεκλογική χρονιά, εισηγήθηκαν μηδενική αύξηση. Εκεί κυρίως οφείλεται η αύξηση».

Όσον αφορά για την πρόσληψη 12 μόνιμων ατόμων στην Καθαριότητα, σημείωσε ότι επειδή αυτό δεν θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2020, «έχουν προϋπολογίσει μισθούς μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ποσό περίπου 100.000 ευρώ».

Από την πλευρά της, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέδωσε ήδη μια σχετική ανακοίνωση, με την οποία «καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού».

Όπως επισημαίνει η παράταξη, «είχαμε προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις, όταν απέναντί μας βρίσκονται τόσο η πολιτική της υποχρηματοδότησης των δήμων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές παρατάξεις που κινούνται στη λογική της διαχείρισης. Δηλώνουμε ότι συναίνεση σε τέτοιες αποφάσεις δεν πρόκειται να δώσουμε. Καλούμε κάθε δημοτικό σύμβουλο να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στους δημότες και να καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση των τελών. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία αύξηση των δημοτικών τελών και να ενισχυθεί άμεσα με όλους τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό η Υπηρεσία Καθαριότητας».