Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο
Αίτημα στο Δασαρχείο Δράμας
για υλοτόμηση 11 επικίνδυνων δένδρων
στο δημοτικό κήπο της Δράμας
Δήμαρχος: «Στεκόμαστε σοβαρά σ’ αυτά τα θέματα, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες».
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το αίτημα υποβολής αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας για την υλοτομία δένδρων στο δημοτικό κήπο της πόλης της Δράμας.
Το θέμα είχε συζητηθεί αρχικά το πρωί της Τρίτης 29 Απριλίου στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας όπου πέρασε ομόφωνα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας συζητήθηκε ως έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και πάλι πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από τις παρατάξεις.
Το θέμα αφορά στην έγκριση υποβολής αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας, για την υλοτομία 11 συνολικά δένδρων στην έκταση του δημοτικού κήπου «για λόγους ασφάλειας των πολιτών που κυκλοφορούν εντός του δημοτικού κήπου και αποφυγή κάποιου πιθανού ατυχήματος».
Τα περισσότερα από τα 11 δένδρα των οποίων προτείνεται η υλοτόμησή τους, είναι ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, κάποια είναι πλάτανοι ανατολικοί, κέδρος Λιβάνου, κατάλπη και μία αγριοπασχαλιά. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι η κακή υγεία τους. Άλλα είναι ξερά, ενώ άλλα είναι κεκλιμένα και με σήψη και χρήζουν απομάκρυνσης από τη διαχειριστική μελέτη που είχε γίνει παλαιότερα.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα του Δήμου, το φθινόπωρο θα ακολουθήσει φύτευση τουλάχιστον ισάριθμων δένδρων, προς αντικατάσταση του ισοζυγίου πρασίνου στην περιοχή.
Κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Ρεμόντης, είπε ότι η υλοτόμηση των δέντρων θα γίνει χωρίς να υπάρξουν προβλήματα σε γειτονικά δέντρα ή στον κήπο, ενώ από την άλλη εβδομάδα κλιμάκιο του Δασαρχείου θα κάνει επιτόπιους ελέγχους. Όπως είπε, πρόκειται για δένδρα τα οποία είναι επικίνδυνα για πρόκληση ατυχήματος.
Από την πλευρά της η παράταξη «Πόλη και Ζωή» εξέφρασε τη θετική στάση, «με γνώμη του Δασαρχείου», το ίδιο και η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα».
Στο ίδιο θέμα συμφώνησε και η παράταξη «Πρότζεκτ για τη Δράμα», ενώ στη συνέχεια ο κ. Χατζηγιάννης της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», σημείωσε ότι «υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα και πρέπει να πιέσουμε ακόμα περισσότερο το Δασαρχείο και να υλοτομηθούν ακόμα περισσότερα δέντρα προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος».
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις Διαχειριστικές Μελέτες της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου που είχαν γίνει παλαιότερα, επισημαίνοντας ότι στον κήπο υπάρχουν ξενικά φυτά, για τα οποία υπάρχει η σύσταση για να απομακρυνθούν.
Όπως τόνισε «αυτές οι δύο Διαχειριστικές Μελέτες, μιλάνε για ξενικά φυτά τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν από τον κήπο. Όλα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν σε διάστημα 10 ετών διαδοχικά και κατ’ επέκταση να απομακρυνθούν όλες οι λεύκες».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος σημείωσε ότι, «εμείς πέρσι κάναμε ότι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια και κόψαμε όλες τις λεύκες από την Αγία Βαρβάρα, για τα οποία θα δικαιωθούμε και είναι το μόνο σίγουρο».
Αναφερόμενος στον πλάτανο που έπεσε στην Αγία Βαρβάρα λίγες ημέρες μετά, είπε ότι, «κατά το ένα τέταρτο ήταν υγιές το δέντρο και αντιλαμβάνεται καθένας από μας τι γίνεται», ενώ στη συνέχεια είπε χαρακτηριστικά: «Τα περισσότερα είναι άκρως επικίνδυνα, ακόμα και τα πλατάνια μας, γιατί όλα αυτά έχουν αναπτυχθεί σε έναν υδροφόρο ορίζοντα που ήταν επιφανειακός, και οι ρίζες είναι επιφανειακές. Με τη λειψυδρία όμως, αυτά τα δέντρα – ενώ έχουν βγάλει τη ρίζα τους επιφανειακά – τώρα έχουν ξεραθεί και είναι επικίνδυνα».
Καταλήγοντας είπε ότι «εφαρμόσαμε εκείνες τις Διαχειριστικές Μελέτες για την Αγία Βαρβάρα και καλούμε επιτακτικά από πέρσι τους απόλυτα εξειδικευμένους και κορυφαίους στο είδος τους, να μας δώσουν τα φώτα τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρει κανένας πότε θα πέσει ένα κλαδί ή ένα απ’ αυτά τα δένδρα. Μόλις πάμε να κόψουμε ένα, μας ορμάτε όλοι. Για την Αγία Βαρβάρα ήμουν για έξι μέρες εκεί όταν κοβόντουσαν τα δένδρα, για να έχω εγώ την ευθύνη κι εγώ πήγα στον εισαγγελέα».
Όπως είπε, «στεκόμαστε πολύ σοβαρά σ’ αυτά τα θέματα, με σεβασμό και προς το περιβάλλον και τους πολίτες».