Home > νέα > Η εκκαθάριση του παλαιού Φεστιβάλ που τραβάει σε μάκρος…

Η εκκαθάριση του παλαιού Φεστιβάλ που τραβάει σε μάκρος…

Η προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Η εκκαθάριση του παλαιού

Φεστιβάλ που τραβάει σε μάκρος…

Ετοιμάζεται δέσμευση ποσού για μελέτη για τα νέα νεκροταφεία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, υπήρξε ενημέρωση για ενδιαφέροντα ζητήματα. Ανάμεσα σ’ αυτά, το ζήτημα του παλαιού Φεστιβάλ, για τη μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τα νέα νεκροταφεία στην περιοχή Χωριστής – Μικροχωρίου.

Εκκαθάριση παλαιού Φεστιβάλ

Αρχικά, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δράμας κ. Δαλακάκης, ενημέρωσε το σώμα για το ζήτημα της εκκαθάρισης του λεγόμενου παλαιού Φεστιβάλ, την παλιά Κοινωφελή Επιχείρηση Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Όπως είναι γνωστό, η επιχείρηση αυτή οδηγήθηκε σε λύση και εκκαθάριση πριν από μερικά χρόνια, ενώ με το κλείσιμό της έμειναν ορισμένες οφειλές σε επαγγελματίες της Δράμας. Οι άνθρωποι αυτοί, στη συνέχεια, διεκδίκησαν τις οφειλές τους δικαστικά και δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν προς το Δήμο Δράμας να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του παλιού Φεστιβάλ.

Για να εξοφληθούν όμως αυτές οι οφειλές, θα πρέπει ο Δήμος Δράμας και το Δημοτικό Συμβούλιο, να ψηφίσει την έγκριση και αποδοχή της εκκαθάρισης από τους εκκαθαριστές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Στην προηγούμενη δημοτική αρχή Μαμσάκου, το θέμα είχε έρθει εσπευσμένα να ψηφιστεί από το σώμα, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε κατορθωτό και αποσύρθηκε. Έκτοτε πέρασαν 2-3 χρόνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Δράμας κ. Δαλακάκη, αντίδικοι του Δήμου Δράμας, παλαιότερα, είχαν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν τη δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν οι οφειλές.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Δαλακάκη, «υπήρξε έγγραφη επικοινωνία του Δήμου με τους εκκαθαριστές στο τέλος του 2020 για να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ίδιοι προσκλήθηκαν να έρθουν στο σώμα είτε να δεχτούν ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις, παρ’ όλα αυτά αρνήθηκαν να το κάνουν».

Όπως είπε μάλιστα ο γεν. γραμματέας του δήμου, «ενδεικτικά αναφέρονται (σ.σ. οι εκκαθαριστές) σε ποσά τα οποία τείνουν προς παραγραφή, χωρίς να αναφέρουν το χρόνο έκδοσης τιμολογίων ώστε να μπορεί να γνωρίζει κάποιος το πέρας της πενταετίας, ενώ εδώ και ένα μήνα δεν έχουν απαντήσει σε έγγραφα που τους έχουμε αποστείλει».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, κάποιοι από τους επαγγελματίες της πόλης μας, έχουν καταθέσει αναφορές στο Υπ. Εσωτερικών, με τις οποίες ζητούν τις ενέργειες του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Δαλακάκης είπε ότι θα στείλει την τελική έκθεση εκκαθάρισης στους δημοτικούς συμβούλους, θα δώσει 15 μέρες να τη διαβάσουν όλοι και πιθανότατα θα οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή και στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΔΕΚΠΟΤΑ

Αν και δεν υπήρξε κάποια σχετική ενημέρωση για τη μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ από τη ΔΕΚΠΟΤΑ που  υλοποιεί το πρόγραμμα, στο Δήμο Δράμας, εντούτοις παρέστη ως εκπρόσωπος η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κα. Καρακασίδου στη συνεδρίαση, προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά μ’ αυτό.

Η ίδια, είπε ότι έχει αποστείλει μια επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους, με την οποία εκφράζονται οι ανησυχίες των εργαζομένων για τον σύντομο χρόνο της διαδικασίας μεταφοράς τους από τη ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δήμο Δράμας. Όπως είπε, ανησυχούν να μην υπάρξουν προβλήματα και δυσλειτουργίες στη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στη μισθοδοσία τους, την παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά καθώς και σε άλλα ζητήματα.

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τάσσου, σημείωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕΤΑΑ για τη διαδικασία του τίθεται ώστε να είναι απρόσκοπτη και να υπάρχει εναρμονισμός στις κατευθύνσεις της ΕΕΤΑΑ.

Σύμφωνα πάντως με όσα ειπώθηκαν πολύ σύντομα, ίσως και σε μια μοναδική συνεδρίαση του σώματος, θα υπάρξει σχετική συζήτηση για τη διαδικασία που προβλέπεται.

Νέα νεκροταφεία Δήμου Δράμας

Ερώτηση για το ζήτημα των νέων νεκροταφείων ζητώντας ενημέρωση, έθεσε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μελισσινός, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης και ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος.

Ο κ. Μελισσινός ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το ότι πριν από 15 μέρες υπήρξε συζήτηση στο γραφείο του δημάρχου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος με τη σειρά του το πήγε ένα βήμα παραπέρα, «να δει ο Δήμος Δράμας πιο ζεστά το ζήτημα της καύσης των νεκρών».

Ακόμα, ο κ. Τσιαμπούσης έθεσε ζήτημα να  υπάρξουν σχετικές μελέτες για το ζήτημα της ποιότητας του εδάφους,  καθώς η αποσύνθεση των νεκρών δημιουργεί τοξικές ουσίες και αν υπάρχει πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ. Μουρβετίδης, επιβεβαίωσε τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι παρούσες ήταν επίσης οι υπηρεσίες Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, ο χώρος για τα νέα νεκροταφεία που έχει επιλεγεί, είναι στο αγρόκτημα ανάμεσα στη Χωριστή και στο Μικροχώρι, και ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος επικοινώνησε με το Δασαρχείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, οι οποίοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ζήτημα από την πλευρά τους. Αυτή την ώρα, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξει δέσμευση ενός ποσού για την υλοποίηση σχετικής μελέτης, ώστε να προχωρήσει αυτό το ζήτημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και απαλλοτριώσεις, καθώς μέρος της έκτασης αυτής ανήκει σε ιδιώτες, ενώ άλλες ανήκουν στις κοινότητες Χωριστής και Μικροχωρίου.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πάντως, ότι, το θέμα της δημιουργίας νέων νεκροταφείων για το Δήμο της Δράμας, έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια, ενώ ακόμα μέχρι σήμερα όπως φαίνεται, το μόνο που έχει τελικά οριστικοποιηθεί, είναι ο χώρος και τίποτα άλλο. Το πρόβλημα με τα δύο νεκροταφεία εντός της πόλεως Δράμας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα επέκτασής τους.