Home > νέα > Ανοίγει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Δράμα στις 25 Ιανουαρίου και όχι τη Δευτέρα ► 74 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ανοίγει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Δράμα στις 25 Ιανουαρίου και όχι τη Δευτέρα ► 74 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Αγανακτισμένοι οι μηχανικοί για το ποιος θα προλάβει να καταθέσει φακέλους

Ανοίγει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στη Δράμα

στις 25 Ιανουαρίου και όχι τη Δευτέρα

► 74 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

► Με 140 εκατ. ευρώ στην Αττική έκλεισε μέσα σε 48 λεπτά!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 Ιανουαρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε νωρίτερα αναβολή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα προκειμένου όπως αναφέρει να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που ετέθησαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Το νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, παρ’ όλα αυτά πήρε αναβολές, καθώς εξαιτίας της πανδημίας υπήρξαν πολλά προβλήματα.

Το πρόγραμμα για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υποστηρίχθηκε τελικά με ένα συμπλήρωμα 30 εκατ. ευρώ από την ίδια την Περιφέρεια, και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το κράτος και το σύνολό του ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ.

Parasxoy Kostas01

Το πρόβλημα για άλλη μια φορά, είναι το πόσο γρήγορα θα εξαντληθεί το ποσό αυτό και όποιος προλάβει και μπει, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παράσχου, «στην Περιφέρεια Αττικής που το πρόγραμμα έδινε 140 εκατ. ευρώ, έκλεισε μόλις σε 48 λεπτά. Σκεφτείτε τι θα γίνει στη Δράμα για παράδειγμα και γενικότερα στην Περιφέρειά μας, με 74 εκατ. ευρώ».

Όπως μας λέει ο κ. Παράσχου, «οι συνάδελφοι μηχανικοί είναι αγανακτισμένοι, γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει. Το Υπουργείο υποσχέθηκε ότι από την επόμενη φορά, μέσα στο 2021 αυτό θα αλλάξει και το πρόγραμμα θα παραμένει πλέον ανοιχτό».

Ερωτώμενος για το πόσοι είναι περίπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στο Νομό Δράμας για να καταθέσουν αίτηση συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», τους υπολογίζει περίπου στα 1.500 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτούς, είναι αρκετοί από εκείνους που δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν στο παλαιότερο πρόγραμμα.

Να θυμίσουμε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, οι μηχανικοί δυσκολεύτηκαν αρκετά για να ετοιμάσουν τους σχετικούς φακέλους των πελατών τους, καθώς η περιοχή της Δράμας αλλά και της Καβάλας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον κορωνοϊό και δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτοψίες.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι, «με βάση ην προηγούμενη περίοδο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί στα 850 εκατ. για όλη την Ελλάδα, την στιγμή που και στις δύο προηγούμενες φάσεις αθροιστικά ήταν 1 δισ., στους δύο κύκλους, τώρα μόνο στον ένα κύκλο είναι 850 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά είμαστε σαφώς καλύτερα από πριν. Και επίσης, έχουμε και τη δέσμευση του υπουργού, ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί, και θα ακολουθήσει και επόμενη φάση, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και διάθεση για συμμετοχή από πολλούς».

Ευχής έργον είναι, με την έναρξη του προγράμματος στην ΑΜΘ, να μπορέσουν να ενταχθούν όσο περισσότεροι γίνεται!