Home > νέα > Από τις 12 έως τις 19 Μαΐου Μαΐου Πρεμιέρα για την 6η «Δραμοινογνωσία» με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων O πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Καλαϊτζίδης μιλάειστον «Π.Τ.»

Από τις 12 έως τις 19 Μαΐου Μαΐου Πρεμιέρα για την 6η «Δραμοινογνωσία» με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων O πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας κ. Καλαϊτζίδης μιλάειστον «Π.Τ.»

 

Από τις 12 έως τις 19 Μαΐου

Πρεμιέρα για την 6η «Δραμοινογνωσία»

με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων

O πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας  κ.  Καλαϊτζίδης μιλάειστον «Πρωινό Τύπο»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ανοίγει αύριο η αυλαία για την φετινή «Δραμοινογνωσία», για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα την προσεχή εβδομάδα. Η «Δραμοινογνωσία» αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη και το Νομό της Δράμας και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες αλλά και στους Δραμινούς, να γνωρίσουν την ιστορία του κρασιού αλλά και της πόλης μας, δοκιμάζοντας παράλληλα τις διάσημες και ξεχωριστές Δραμινές ποικιλίες κρασιών.

Οι εκδηλώσεις, ξεκινούν αύριο Κυριακή 12 του μηνός, και θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου, οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στα υπόλοιπα σημεία της πόλης, δεν θα πραγματοποιηθούν από τους διοργανωτές σεβόμενοι την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Για τη φετινή διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας, μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΤΑΖΙΔΗ (3)

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαϊτζίδης, η 6η «Δραμοινογνωσία» ξεκινάει την Κυριακή με μια εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, σε συνεργασία με τον Δήμο και τα οινοποιεία της περιοχής μας. Οι κεντρικές εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή και κορυφώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με τις ανοιχτές πόρτες των οινοποιείων, όπου θα υποδεχτούν τους επισκέπτες και θα τους φιλοξενήσουν στους χώρους τους. «Οι οινόφιλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά των οινοποιείων μας, ενώ παράλληλα θα μπορούν να απολαύσουν και τις διάφορες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στους χώρους των οινοποιείων.

Φέτος, προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε μια ακόμα καλύτερη Δραμοινογνωσία. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια Δραμοινογνωσία, η οποία θα αρέσει στους επισκέπτες, καθώς οι εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί με αρκετό μεράκι και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαϊτζίδης.

Το πρόγραμμα της 6ης Δραμοινογνωσίας

Κυριακή  12 Μαΐου

 • Στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 12 χλμ  «3ο Drama wine trail» μέσα από αμπελώνες και οινοποιεία, με εκκίνηση και τερματισμό την Αδριανή του Δήμου Παρανεστίου.
 • Στις 17.30 -19.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Οίνος ευφραίνει καρδίαν», στο «Hydrama Grand Hotel». Ομιλητές της ημερίδας, θα είναι ο Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ, Δρ. Στράτος Θεοφιλογιαννάκος, ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, και η  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, και εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα.

Πλατεία Ελευθερίας Δράμας

 • Στις 18.00-22.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων, στις 19.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της 6ης «ΔραμΟΙνογνωσίας 2019», και στις 20.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί live μουσική με το τοπικό συγκρότημα «Χαλκιμιστές».

 

Δευτέρα 13 Μαΐου

 • Στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της εικαστικής έκθεσης στο κτίριο της Π.Ε. Δράμας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.

Πλατεία Ελευθερίας Δράμας

– Στις 18.00 – 22:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων, στις 19.00 μ.μ., θα ακολουθήσει η δημιουργία δυο διαφορετικών γλυκών και ενός ζαχαροπλαστικού «φορέματος» με τα παραδοσιακά «φιογκάκια» της Δράμας, από τον pastry chef  Χρήστο Βέργαδο, και στις 21:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με jazz μουσική από τοπικά συγκροτήματα στα στενά της οδού Βενιζέλου(στο συντριβάνι κοντά στο Ginger)

 

Τρίτη 14 Μαΐου

 • Στις 18:00- 22:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων από Δραμινές επιχειρήσεις.
 • Στις 18:00 μ.μ., θα ακολουθήσει μουσικός περίπατος στα στενά της παλιάς πόλης από την Ένωση Κυριών Δράμας με θέμα: «Μονοπάτια Τραγουδιού από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.», με την συμμέτοχη 40 χορωδών.
 • Στις 19:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί χορευτική εκδήλωση από την Θρακική Εστία Δράμας (στο τέρμα της οδού Σκρά).
 • Στις 20:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρική εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας με θέμα: «Στα χνάρια του Διόνυσου» στην πλατεία Ελευθερίας.

Τετάρτη 15 Μαΐου

 • Στις 16:00 – 18:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο στο «Hydrama Grand Hotel», με ομιλητή τον Στέφανο Κόγια και καλεσμένους επιχειρηματίες και προσωπικό από καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία και χώρους εστίασης της Δράμας.
 • Στις 17:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση «Κυνήγι του θησαυρού» μέσα στην πόλη για ενήλικες και παιδιά από τους Προσκόπους Δράμας.
 • Στις 18:00 – 22:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων από Δραμινές επιχειρήσεις.
 • Στις 20:00 μ.μ., θα ακολουθήσει δημιουργία παραδοσιακού φαγητού και κρύου πιάτου ΔΙΕΚ Μαγειρικής Δράμας  και pairing με το κρασί.
 • Στις 21:00 μ.μ., θα ακολουθήσει χορευτική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, με ταυτόχρονη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων «Οι Ρίζες μας», Θρακική Εστία Δράμας, Παμμικρασιατικός Σύλλογος, Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας, Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας, Σύλλογος Κρητικών Ν.Δράμας «Η Μεγαλόνησος» και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος.

 

Πέμπτη 16/05/2019

 • Στις 10:00 μπ.μ., θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων από επιχειρήσεις Οικοτεχνίας στο ισόγειο του κτιρίου της Π.Ε. Δράμας.
 • Στις 10:00 – 15:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο αμφιθέατρο της ΠΕ Δράμας, από το ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών με θέμα: «Αύξηση της προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα του αγροτο-διατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»,  με ομιλητές τους: Αργύρη Ανθή από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γαλάνη Αλέξη από το  Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Δουλγεράκη Αγάπη από το  Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Μάμαλη Σπυρίδωνα, Καθηγητή και Διευθυντή Εργαστηρίου Έρευνας, Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων Τροφίμων και ποτών και  Κόμβου Οινολογίας , Μπανίλα Γιώργο από το Εργαστήριο Αμπελουργίας και Διαχείρισης Αμπελοοινικού Τομέα, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του  Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, Νησιώτου Ασπασία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Φωτόπουλο Αντώνη, τ. Γενικού Διευθυντή Πιστοποίησης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,

Χαρουτουνιάν Σέρκο, Αντιπρύτανη ΓΠΑ, Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, ΓΠΑ, και Χωριανόπουλου Νίκο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,

 • Στις 18:00 – 21:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις σε τρία σημεία της πόλης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας και εθελοντές από το ΙΕΚ Τουρισμού από  το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας.
 • Στις 21:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί κεντρική μουσική συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας με τον γνωστό τραγουδιστή Μανώλη Λιδάκη.

Στις εκδηλώσεις και στα οινοποιεία, συμμετέχουν σαν εθελοντές για 6η χρονιά οι φοιτητές του ΤΕΙ ΑΜΘ, του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας, και για 3η χρονιά το Δημόσιο ΙΕΚ Δράμας με τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους των ειδικοτήτων: τεχνικός οινολογίας – αμπελουργίας, μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας CHEF και τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί σε ανοιχτούς χώρους θα μεταφερθούν στο κτίριο και στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Δράμας.

Οι πόρτες των οινοποιείων του νομού Δράμας, θα είναι ανοιχτές για το κοινό στις 18 και 19 Μαΐου, με εκδηλώσεις και προσφορά κρασιών.