Home > νέα > Η Δράμα περιμένει πολλά από τη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ! ► Όταν ο υπ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου το 2013, είχε παραδεχθεί την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης

Η Δράμα περιμένει πολλά από τη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ! ► Όταν ο υπ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου το 2013, είχε παραδεχθεί την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης

Λες και ήταν χθες… η επίσκεψη του κ. Καράογλου στη Δράμα το 2013!!!

Η Δράμα περιμένει πολλά από

τη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη !

► Όταν ο υπ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου το 2013,

είχε παραδεχθεί την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης

► Είχε τονίσει με νόημα: «Αν είχα χρήματα θα είχα φτιάξει το δρόμο Δράμας – Αμφίπολης»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ από τα σπουδαιότερα θέματα που επιζητά να λύσει η Δράμα, είναι η σύνδεση της πόλης και του Νομού, με κάθετο προς την Εγνατία Οδό. Και όπως όλοι υποστηρίζουν ότι, η συντομότερη οδός είναι η ευθεία, μιλάμε σαφώς για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

Πολύ πριν από την προεκλογική περίοδο για τις Εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του τον περασμένο Μάρτιο, είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στη Δράμα. Και πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόγραμμά για τις Υποδομές,  έκανε λόγο μεταξύ άλλων για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, την οποία θεωρεί σημαντική για την απομόνωση ορισμένων πόλεων, οι οποίες δεν έχουν σύνδεση με κεντρικούς άξονες.

Όπως έλεγε μάλιστα και σύμφωνα με το πρόγραμμα Υποδομών της Νέας Δημοκρατία, η κατασκευή του άξονα Δράμας – Εγνατίας Οδού, τίθεται σε ορίζοντα τετραετίας, από την στιγμή που εκλεγεί κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα, το κόστος ολοκλήρωσης, ορίζεται από 100 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε δώσει έμφαση σε μια σιδηροδρομική «πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Καβάλα». Επίσης, είχε χαρακτηρίσει τη σιδηροδρομική Εγνατία ως ένα «φαραωνικό έργο χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς καμία μελέτη, τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο, πανάκριβο, ένα έργο το οποίο απλά, μπορεί κάποιοι να το φαντάζονται, πλην όμως στην πράξη δεν θα γίνει».

Η επίσκεψη Καράογλου στη Δράμα

Karaogloy

Ο κ. Καράογλου (αρ.) με την ιδιότητα του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης στη Δράμα το 2013.

Στο μέσο ο τότε αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, και ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης.

Σήμερα, κατά σύμπτωση, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, έχει οριστεί ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. Ο ίδιος, ήταν υπουργός Μακεδονίας – Θράκης το 2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά (21 Ιουνίου 2012 – 26 Ιανουαρίου 2015).

Με την τότε ιδιότητά του, στις 19 Μαρτίου 2013, ο κ. Καράογλου είχε επισκεφθεί τη Δράμα. Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τότε ο κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η επίσκεψη του κ. Καράογλου, προκάλεσε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δράμας με δημάρχους του Νομού, περιφερειακούς συμβούλους, διευθυντές Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας και της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων.

Ο κ. Καράογλου, είχε έρθει – φυσικά – οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Δράμα και δήλωσε από την αρχή επίσημα την απογοήτευσή του για το δρόμο.

Ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ την επόμενη μέρα (Π.Τ. 20 Μαρτίου 2013) όπου αναφερόταν τα λόγια του τότε υπουργού Μακεδονίας – Θράκης: [«Αν είχα χρήματα (σ.σ. ως υπουργείο) θα ολοκλήρωνα πρώτα το δρόμο από τα Κερδύλια μέχρι τη Δράμα, σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο». Όπως ο ίδιος είπε, εντυπωσιάστηκε από το «απαράδεκτο» του δρόμου Αμφίπολης – Δράμας, πράγμα που έδειχνε ότι τον ενόχληση τόσο, που έφτασε στο σημείο να εκστομίσει την παραπάνω κουβέντα.]

Σε άλλο σημείο, ο κ. Καράογλου είχε πει επίσης: [«Κι αν είχα χρήματα και αρμοδιότητα, τα δύο πρώτα οδικά έργα που θα έκανα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, θα ήταν ο δρόμος αυτός, από την Εγνατία Οδό, τα Κερδύλια μέχρι τη Δράμα, να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, για λόγους ασφαλείας, αλλά και γιατί είναι αδιανόητο η πρωτεύουσα του νομού να μην έχει άμεση και καλή οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό».]

Σ’ εκείνη τη σύσκεψη, ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά, όπως για την απομονωμένη Δράμα, για τις έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες που βίωνε η Δράμα και βιώνει ακόμα και σήμερα και πολλά άλλα!

Προτεραιότητα  οι οδικοί άξονες

KARAOGLOY MARTIOS 2019 DROMOS

Το εξώφυλλο του «Πρωινού Τύπου» στις 20 Μαρτίου 2013.

Για τη Δράμα, οι οδικοί άξονες τόσο προς την Καβάλα όσο και προς την Αμφίπολη, είναι προτεραιότητα. Και είναι προτεραιότητα, γιατί θα βγάλουν σε μεγάλο βαθμό τη Δράμα από την απομόνωση. Όλοι γνωρίζουμε σ’ αυτό το νομό, ότι και οι δύο δρόμοι είναι άκρως αναγκαίοι, απαραίτητοι και πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστούν.

Σαφώς, και το Υπουργείο Μακεδονίας –  Θράκης δεν είχε ούτε και έχει, καμιά απολύτως αρμοδιότητα με την κατασκευή οποιουδήποτε δρόμου. Και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό και πολυδάπανο έργο!

Βέβαια, τα χρόνια πέρασαν, ο δρόμος παρέμεινε προτεραιότητα, σχεδιασμοί μεταβλήθηκαν και από το συγκεκριμένο θέμα, τίποτα απολύτως. Κάποιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκαν τελικά απογοητευτικές, καθώς το μόνο που ακούγαμε ήταν λόγια και σχέδια επί χάρτου και συσκέψεις επί συσκέψεων που δεν οδήγησαν πουθενά. Γιατί, όλα καλά, όμως το αποτέλεσμα μετράει, αυτό έχει σημασία!

Στο Υπουργείο Υποδομών, βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την περιοχή και την γνωρίζει! Αν και ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η καταγωγή του αείμνηστου θείου και οι συχνές επισκέψεις στην περιοχή των Σερρών, της Δράμας και στην γενέτειρα της οικογένειας την Πρώτη Σερρών, τον καθιστούν γνώστη της γεωγραφίας την περιοχής. Και προφανώς, γνώστη της ανάγκης της κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα.

Η Δράμα, οφείλει για άλλη μια φορά, να πιέσει εκ νέου την κατάσταση, ώστε αυτό το ζήτημα να τρέξει! Και πρέπει να τρέξει γρήγορα, πριν είναι οριστικά αργά για την περιοχή, για τη Δράμα και τις επιχειρήσεις της και όχι μόνο! Είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ο δρόμος το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η Δράμα να αρχίσει να βγαίνει από την απομόνωση.

Η Δράμα ελπίζει για άλλη μια φορά από αυτή την κυβέρνηση, όπως ελπίζει κάθε φορά και από κάθε νέα κυβέρνηση. Μόνο που κάθε φορά βγαίνει απογοητευμένη. Η Δράμα, περιμένει να δει έργα που θα την βγάλουν από την απομόνωση, που θα την φέρουν σε πρώτο πλάνο στο εμπόριο και στην παραγωγή σε όλα τα επίπεδα.

Η Δράμα, περιμένει να βγει μπροστά από τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να σταθεί ισάξια μαζί με άλλες πόλεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτοι και κύριοι πόλοι στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απογοητεύσει για άλλη μια φορά τη Δράμα και τους κατοίκους της!