Home > νέα > Δράσεις του ΦΔΟΡ με στόχο την άμβλυνση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου

Δράσεις του ΦΔΟΡ με στόχο την άμβλυνση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου

Δράσεις του ΦΔΟΡ με στόχο την άμβλυνση

των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή

► Μέτρα προστασίας για τους κτηνοτρόφους με ηλεκτροφόρους φράκτες

► Πιλοτική εφαρμογή με προστατευτικά γιλέκα για κυνηγετικούς σκύλους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με την αύξηση του πληθυσμού του λύκου τα τελευταία χρόνια, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ελληνική ύπαιθρο. Πολύ συχνά, αναφέρονται ζημιές σε διάφορες περιοχές αλλά και στη Δράμα, από κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, γεωργούς ακόμα και κυνηγούς.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας, ο λύκος έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Συχνά αναφέρονται κατασπαραγμένα ζώα από κτηνοτρόφους και μάλιστα ζώα παραγωγής, όπως βοοειδή και άλογα ακόμα και σκυλιά. Ένα παράδειγμα είναι οι κυνηγοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατασπάραξη κυνηγόσκυλων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), είναι ένας από τους φορείς που πραγματοποιεί δράσεις, που στοχεύουν στην άμβλυνση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή και μάλιστα προγραμματίζει και νέες, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020), οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών ομάδων.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί κατά κόρον με το ζήτημα αυτό με αρκετά δημοσιεύματα στο παρελθόν.

Για το πρόγραμμα και τις δράσεις του ΦΔΟΡ, ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Φορέα κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, ο οποίος δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δράσεις αυτές και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η άμβλυνση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή.

 

Κύριε Κεχαγιόγλου, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού του λύκου. Ο ΦΔΟΡ είναι ένας από τους φορείς που εμπλέκεται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πως δραστηριοποιείται ο ΦΔΟΡ προς αυτή την κατεύθυνση;

«Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις, που στοχεύουν στην άμβλυνση των συγκρούσεων του ανθρώπου με την άγρια ζωή, και προγραμματίζει νέες, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020). Αυτές θα καλύπτουν μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων και θα συμβάλλουν παράλληλα στη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις «καταπολέμησης» του εκάστοτε είδους ή να αποφευχθούν περιστατικά «αντεκδίκησης», και κυρίως η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων».


Υπάρχει προσδιορισμένος αριθμός του πληθυσμού του λύκου στην περιοχή μας;

«Δυστυχώς δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένος ο πληθυσμός του λύκου σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο είναι γνωστό από τη βιολογία του ότι οι επικράτειές του είναι πολύ μεγάλες τις οποίες μπορούν να καλύψουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατη μελέτη του Δρ. Γιώργου Ηλιόπουλου (2018) δείχνει ότι η τάση του πληθυσμού πανελλαδικά είναι αυξητική με πυκνότητα που αντιστοιχεί στη μέση πυκνότητα λύκων στην Ευρώπη».

lykoi 01

Ποιες είναι οι διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί ο ΦΔΟΡ ως προς την αντιμετώπιση του λύκου από τον άνθρωπο και την ομαλή συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής;

«Ο ΦΔΟΡ υλοποιεί εδώ και χρόνια πρόγραμμα παραχώρησης ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε ανθρώπους (μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, γεωργούς κτλ.) που δραστηριοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή και έχουν ζημιές στο ζωικό ή φυτικό κεφάλαιό τους. Το μέτρο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό και στόχος είναι η επέκτασή του με την προμήθεια νέων συστημάτων εξειδικευμένων για την απώθηση άγριων ζώων, όπως ο λύκος, η αρκούδα, η βίδρα, τα οπληφόρα».

KExagiogloy

Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας για να προστατευτούν από τις επιθέσεις του λύκου;

«Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να διαθέτουν σωστή περίφραξη, κατά προτίμηση ηλεκτροφόρα και να διατηρούν επαρκή αριθμό αποτελεσματικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, και κυρίως ελληνικών ποιμενικών. Για τον λόγο αυτό ο ΦΔΟΡ έχει αναπτύξει δίκτυο κτηνοτρόφων-κάτοχων σκύλων για τη χορήγηση κουταβιών από αξιόλογους γεννήτορες και έχουν ήδη δοθεί 17 σκυλιά.

Τα κτηνοτροφικά ζώα πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία του βοσκού, ενώ το βράδυ πρέπει πάντα να σταβλίζονται.  Χρειάζεται σωστή διαχείριση των νεαρών κτηνοτροφικών ζώων καθώς αποτελούν τις πιο ευπαθείς ομάδες που πλήττονται περισσότερο.

Η διαχείριση των νεκρών ζώων πρέπει να γίνεται άμεσα για να αποφεύγεται η εξοικείωση των άγριων ζώων με αυτά, τα οποία θα θεωρούν ως πηγή τροφής».

 

Τι έχετε να πείτε για το φαινόμενο της θανάτωσης κυνηγετικών σκύλων από λύκους που σημειώνεται τελευταία;

«Η θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από λύκους αποτελεί την κύρια αιτία έκφρασης έντονων παραπόνων τα τελευταία χρόνια από κυνηγετικούς συλλόγους, ενώ αναφέρεται έξαρση του φαινομένου σε περιοχές της χώρας τα τελευταία έτη. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από τα κρούσματα οφείλονται σε επιθέσεις αδέσποτων σκύλων και όχι σε λύκο.

Ειδικά για το ζήτημα προστασίας των κυνηγετικών σκύλων ο ΦΔΟΡ θα προμηθευτεί ειδικά προστατευτικά γιλέκα για τους κυνηγετικούς σκύλους και θα τα προχωρήσει για πιλοτική εφαρμογή σε συνεργασία με κυνηγετικούς συλλόγους».

 

Σε ποια διαχειριστικά μέτρα θα προβεί στη συνέχεια ο ΦΔΟΡ προκειμένου να υπάρξει συμβίωση του ανθρώπου με την άγρια ζωή;

«Συμπληρωματικά ο ΦΔΟΡ θα προβεί σε γενετική ανάλυση ταυτοποιώντας τα άτομα λύκου, τη συγγένεια τους, την καταμέτρηση του αριθμού των αγελών και του ελάχιστου πληθυσμιακού μεγέθους του λύκου στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Τις δράσεις αυτές θα συμπληρώσει η έκδοση ενημερωτικών εντύπων με τις μεθόδους πρόληψης των επιθέσεων από μεγάλα σαρκοφάγα.

Επιπλέον θα εφαρμοστούν καινοτόμα αποτρεπτικά μέτρα για την προστασία κτηνοτροφικών ζώων όπως η χρήση ηλεκτροφόρων φρακτών fladry καθώς και fox lights, critter gritter, solar radio (διατάξεις που αποτελούνται από συσκευή ανίχνευσης κίνησης και σύστημα οπτικού ή/και ηχητικού ερεθίσματος το οποίο ενεργοποιείται με την προσέγγιση των ζώων).

Σκοπός όλων των παραπάνω διαχειριστικών μέτρων είναι η συνειδητοποίηση πως είναι δυνατή η συμβίωση του ανθρώπου με την άγρια ζωή με την υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών. Η εύρεση λύσεων είναι η βασική επιδίωξη του ΦΔΟΡ».