Συνάντηση Κυριαζίδη με υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Εκκρεμή ζητήματα του αγροτικού
κόσμου της Δράμας απαιτούν άμεσες λύσεις
ΜΕ ΤΟΝ υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιο των συστημάτων καλλιέργειας και προϊόντων φυτικής παραγωγής, κ. Σταμενίτη, συναντήθηκε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, με αντικείμενο εκκρεμή ζητήματα του αγροτικού τομέα, τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις για την περιοχή μας.
Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, σχετικά με την επιμόλυνση από τον μύκητα Synchytrium endobioticum και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.
Από την πλευρά του Υφυπουργού, κλήθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες για την εξέταση του θέματος, οι οποίοι πρότειναν την καλλιέργεια συγκεκριμένων ανθεκτικών και προσιτών ποικιλιών για τους παραγωγούς.
Το ζήτημα της επιμόλυνσης του λεκανοπεδίου
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κυριαζίδης στη Βουλή, για την επιμόλυνση του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου από τον μύκητα Synchytrium Endobioticum, αναφέρει σχετικά:
[Επαναφέρω το χρόνιο ζήτημα αναφορικά με την επιμόλυνση ευρείας έκτασης του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από τον επιβλαβή οργανισμό (μύκητα) Synchytrium Endobioticum, γνωστό και ως τον ‘καρκίνο της πατάτας’.
Παρότι έχει παρέλθει περισσότερο από μια δεκαετία από τη διάγνωση της μόλυνσης, και παρά τις επανειλημμένες ενέργειες μου προς εσάς και τους προκατόχους σας, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποια οριστική λύση επί του θέματος με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Δράμας να μένει ακαλλιέργητο, υπό καθεστώς καραντίνας, και το αγροτικό εισόδημα να πλήττεται επί μακρόν. Οι ενέργειες μου δεν περιορίστηκαν στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, καθώς τον Ιανουάριο του 2013 απέστειλα σχετική επιστολή στον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων Dacian Cioloș, ζητώντας την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, την ανάληψη αποτελεσματικών μέτρων και πρωτοβουλιών, όπως και την εκκίνηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και την προστασία της γεωργίας].
Όπως εξηγεί, «λόγω των γεωλογικών και κλιματικών συνθηκών της πεδιάδας του Κάτω Νευροκοπίου η καλλιέργεια της πατάτας αποτελεί σχεδόν μονόδρομο, οδηγώντας στην πράξη σε μια μονοκαλλιέργεια. Δυστυχώς, για περισσότερο από μια δεκαετία, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών έχει αποκλειστεί και από αυτή την μοναδική επιλογή, μετά την εμφάνιση του εν λόγω μύκητα.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δεινή για τους αγρότες που κατέχουν το σύνολο της ιδιοκτησίας τους και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς ουσιαστικά καταλήγουν με μηδενικό εισόδημα».
Πρόβλημα στην καλλιέργεια πατάτας
Σημειώνει ακόμα ο κ. Κυριαζίδης, ότι «η πατατοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της Π.Ε. Δράμας, ενώ οι επιπτώσεις από αυτές τις ζημιές θα είναι αλυσιδωτές επηρεάζοντας αρνητικά και άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Ήδη διαπιστώνεται η απουσία της ονομαστής πατάτας Νευροκοπίου από την αγορά και η αντικατάσταση της με άλλες κατώτερης ποιότητας, όπως η εισαγόμενη Αιγύπτου, που όχι μόνο δεν ενισχύει το ελληνικό αγροτικό εισόδημα, αλλά επιβαρύνει άσκοπα το εθνικό εμπορικό ισοζύγιο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ερωτάται ο κύριος Υπουργός, ποιες θα είναι οι δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει; Πιο συγκεκριμένα:
- Την εισαγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών πατάτας οι οποίες να είναι ανθεκτικές στον μύκητα Synchytrium Endobioticum, και κατάλληλες για κατανάλωση και όχι για βιομηχανική χρήση. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει σχετική ενημέρωση και κατάρτιση των καλλιεργητών, από εξειδικευμένους γεωπόνους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ενσωμάτωση της νέας καλλιέργειας στο περιβάλλον της περιοχής;
- Την επιδότηση ικανού μέρους του κόστους των νέων ανθεκτικών ποικιλιών, ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες στο σύνολο τους την δυνατότητα προμήθειας και καλλιέργειας, χωρίς τα έξοδα προμήθειας και σποράς να καταστήσουν την επανακαλλιέργεια απαγορευτική;
- Την εξέταση του εδάφους των λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, από ειδικά συνεργεία του Υπουργείου, με σκοπό να διαπιστωθεί η τρέχουσα πορεία του μύκητα Synchytrium Endobioticum, αν δηλαδή συνεχίζει να υφίσταται ή έχει εκλείψει και η επαναξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος;
- Την αναζήτηση, ανεύρεση, προσαρμογή στις τοπικές γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών από άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετώπισαν αντίστοιχο ζήτημα. Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξεύρεση αυτών των προτάσεων θα μπορούσε να γίνει χρήση του δικτύου των πρεσβειών μας στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ και όχι μόνο;
Η εκπόνηση και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό παραμένει ημιτελής χωρίς την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στις απομακρυσμένες, παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθυσμού στην Ελλάδα, μετά τα Γρεβενά και την Καστοριά. Συνεπώς το κράτος πρέπει να στηρίξει τον νεότερο και παραγωγικότερο κομμάτι του πληθυσμού, όπως είναι οι αγρότες, ενισχύοντας το εισόδημα τους και δίνοντας του κίνητρα για να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίζουν να καλλιεργούν την γη μας.
Το χρονίζον πρόβλημα απαιτεί άμεσες, στοχευμένες και δίχως περαιτέρω καθυστέρηση λύσεις. Προσβλέπω και προσδοκώ την τάχιστη ανταπόκρισή σας με σκοπό την εύρεση οριστικής λύσης και την ανακούφιση των συμπολιτών μας.»