Εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας
στην Τραπεζούντα Τουρκίας στο πλαίσιο
του προγράμματος Erasmus+ – AI4GreenEd
Στο πλαίσιο συμμετοχής του 1ου ΕΠΑ.Λ Δράμας στο πρόγραμμα Erasmus+ KA220-SCH-0290B952 με τίτλο AI4GreenEd (Artificial Intelligence for Environmental Learning) και θέμα την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην περιβαλλοντική εκπαίδευση διεξήχθη η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος στην Τραπεζούντα της Τουρκίας στις αρχές Απριλίου.
Το έργο Erasmus+ στοχεύει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών πρακτικών και της βιωσιμότητας, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την προώθηση περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσης.
Το συντονιστικό σχολείο είναι το IES Castelar από το Badajoz της Ισπανίας, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Τουρκία και ο οργανισμός Bluezona από τη Σικελία.
Στην κινητικότητα συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια του σχολείου Φωτιάδου Κυριακή και οι εκπαιδευτικοί Κελεσίδου Σωτηρία και Στύλογλου Άρτεμις. Από τους μαθητές συμμετείχαν οι: Κανσίζογλου Άγγελος, Κογκαλίδης Κωνσταντίνος-Μαρίνος, Μαραγκοζίδης Γεώργιος, Νοάρδος Βασίλειος, Λαπαρίδης Δημήτριος και Συμεωνίδης Νικόλαος.
«Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια πλούσια εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία στην Τουρκία, με δράσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων.
H πρώτη μέρα ξεκίνησε με παιχνίδι γνωριμίας, ξενάγηση στο σχολείο, επίσκεψη στον Περιφερειάρχη και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής και μια όμορφη βόλτα στο Vakfikebir που έκλεισε με μπάρμπεκιου και παραδοσιακούς χορούς στο χώρο του σχολείου.
Τις επόμενες μέρες οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά της λίμνης Uzungol, να φωτογραφίσουν στοιχεία από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην αναγνώριση και στην άντληση άμεσων πληροφοριών γι’ αυτά. Ανάμεσα στα φυσικά τοπία που επισκέφτηκαν συμπεριλαμβάνονται ένα εντυπωσιακό σπήλαιο(Karaca Cave), το βουνό Zigana και η γυάλινη βεράντα του Cal Cave, όπως επίσης και ο Βοτανικός Κήπος της Τραπεζούντας.
Δημιούργησαν τραγούδι με AI (Suno) σε μικτές ομάδες επιλέγοντας το καλύτερο και συμμετείχαν σε STEM εργαστήρι σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, την Αγία Σοφία, την Έπαυλη του Ατατούρκ και περιπλανήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου 2025 στη Λιθουανία».