Home > Πρώτο Θέμα > Έντονα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου όπου πλημμύρισαν πέντε χωριά► Δήμαρχος: Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Έντονα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου όπου πλημμύρισαν πέντε χωριά► Δήμαρχος: Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μόλις που σώθηκε το Νευροκόπι από την πλημμύρα!!!

Έντονα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο

Κ. Νευροκοπίου την Κυριακή

όπου πλημμύρισαν πέντε χωριά

► Δήμαρχος: Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

► Τέσσερις αντλήσεις από Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας και Κλιμάκιο Κ. Νευροκοπίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προβλήματα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, προκάλεσε ή έντονη βροχόπτωση την Κυριακή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πέντε χωριά, ενώ το Νευροκόπι σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη νεροποντή.

Το πρόβλημα παρέμενε ιδιαίτερα έντονο χθες Δευτέρα, καθώς η δυνατή βροχή συνεχιζόταν στην περιοχή, ενώ ο Δήμος παρέμενε σε επιφυλακή. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, έγινε αίτημα ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, την Κυριακή είχε πολλή δυνατή βροχή «με τεράστιο όγκο νερού, και μέσα σε 2-3 ώρες είχαμε πέντε Κοινότητες που αποκλείστηκαν, επειδή το νερό έτρεχε στο δρόμο και δεν ήταν προσπελάσιμος.  Σε δύο μάλιστα Κοινότητες πλημμύρισε όλο το οδικό δίκτυο».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «τελικά, ο χείμαρρος Νευροκοπίου έσκασε σε ένα σημείο, ευτυχώς στην έξοδο του χωριού και πλημμύρισε ελάχιστα το Νευροκόπι με δυο-τρία σπίτια. Προβήκαμε απευθείας με εκτόνωση του νερού μέσα στο κάμπο του Νευροκοπίου και σώθηκε το Νευροκόπι την τελευταία στιγμή γιατί θα πλημμυρίζαμε. Αυτή τη στιγμή κίνδυνος για ζωή δεν υπάρχει, δηλαδή να πλημμυρίσουν σπίτια και να έχουμε θέματα».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος «όλο αυτό το νερό από τα ρέματα και από όπου αλλού βρήκε διέξοδο να καταλήξει εκεί που θα καταλήξει, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πλημμύρα μεγάλη στο Οχυρό όπως έχει ξαναγίνει, ενώ περιμένουμε να δούμε μήπως κάποιο ρέμα σκάσει σε κάποιο χωριό και έχουμε άλλα ζητήματα».

 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε να κηρυχθεί όλος ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα χωριά που αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα είναι:

– Βροντού – Περιθώρι, όπου διακόπηκε η επικοινωνία μεταξύ των δύο, επειδή ο δρόμος πλημμύρισε σε τρία σημεία. Δεν μπορούσε να περάσει κανένα όχημα. Αν και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε χθες, παρ’ όλα αυτά οι φθορές και οι βλάβες στο οδικό δίκτυο παραμένουν και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

– Χρυσοκέφαλο – Λευκόγεια, όπου το ρέμα ξεχείλισε, διέσχισε όλο το χωριό και δεν μπορούσε να περάσει αυτοκίνητο. Και εκεί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, ενώ παραμένουν οι ζημιές.

Επίσης, μέχρι χθες το απόγευμα ήταν κλειστοί οι δρόμο μεταξύ Λευκογείων – Εξοχής και Οχυρού –Περιθωρίου.

Όσον αφορά το χείμαρρο στο Νευροκόπι, το μεσημέρι της Δευτέρας ήδη είχε πέσει σημαντικά η στάθμη του και το νερό κυλούσε κανονικά χωρίς άλλα προβλήματα.

 

Αντιπλημμυρικά έργα

Ερωτώμενος για το αν έχουν προγραμματιστεί κάποια αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης είπε ότι «το βασικό αντιπλημμυρικό έργο που είναι το φράγμα του Καρβουνορέματος, είναι πολύ μεγάλο και το χειρίζεται η Περιφέρεια. Αυτό έχει δρομολογηθεί».

Τόνισε ιδιαίτερα όμως, ότι, «αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή, άμεσα, είναι να μπορέσουμε φέτος να καθαρίσουμε τα ρέματά μας. Αυτό πρέπει να γίνει. Να καθαρίσουμε και το χείμαρρο Νευροκοπίου, να τελειώσει το μέρος που έμεινε χωρίς σαρζανέτ (σ.σ. πλαϊνά τοιχώματα με πέτρα και συρματόπλεγμα) και από εκεί και πέρα να καθαριστούν τα ρέματα από ότι υλικά υπάρχουν, χόρτα, βλάστηση και άλλα και το νερό να τρέχει ελεύθερα».

Επίσης, χθες Δευτέρα, ο δήμαρχος Νευροκοπίου είχε συνάντηση με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη επί αγροτικών θεμάτων κ. Ζιμπίδης, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που προκλήθηκαν, ενώ μηχανικοί της Περιφέρειας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

Ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές του Νομού Δράμας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

 

Η επέμβαση της Πυροσβεστικής

Όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Γιάννης Αραμπατζής, το Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Κ. Νευροκοπίου, από την πρώτη στιγμή παρείχε τη βοήθειά του στην κατάσταση που επικρατούσε την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Υ. Δράμας έστειλε έναν αξιωματικό και δύο αντλητικά μηχανήματα, προκειμένου να ενισχύσει το Κλιμάκιο Κ. Νευροκοπίου.

Στο πλαίσιο της βοήθειας της Π.Υ. έγιναν 4 αντλήσεις από σπίτια και επιχειρήσεις στο Νευροκόπι, ενώ σε μια περίπτωση απεγκλώβισαν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της.

Τη φωτογραφία από το χείμαρρο Νευροκοπίου μας την παραχώρησε ευγενώς ο κ. Γρηγόρης Παρασκευόπουλος.