Home > νέα > Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή ► Ανάγκη λειτουργίας Ογκολογικής Κλινικής- Μειωμένο προσωπικό και μειωμένοι οικονομικοί πόροι εντείνουν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας

Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή ► Ανάγκη λειτουργίας Ογκολογικής Κλινικής- Μειωμένο προσωπικό και μειωμένοι οικονομικοί πόροι εντείνουν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας

Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή

Μειωμένο προσωπικό και μειωμένοι

οικονομικοί πόροι εντείνουν

τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας

► Ανάγκη λειτουργίας Ογκολογικής Κλινικής

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή και προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, κα. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία αφορά τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας.

Στην ερώτησή της η Δραμινή βουλευτίνα, αναφέρεται σε ένα «σύνολο προβλημάτων που καλούνται σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουν οι ιατροί, το νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, αλλά κυρίως οι ασθενείς και οι πολίτες που προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «τα σοβαρά αυτά προβλήματα παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία να αδιαφορεί πλήρως, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας. Τα ζητήματα συνεχώς διογκώνονται και η κατάσταση έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ασφαλούς στελέχωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.

Το Νοσοκομείο παραμένει χωρίς Διοικητή από τον Μάρτιο και χωρίς να έχει εγκεκριμένο νέο Οργανόγραμμα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, αφορούν σε όλους τους τομείς του Νοσοκομείου και δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στην καθημερινή λειτουργία του».

 

Μειωμένο ιατρικό προσωπικό

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κα. Κεφαλίδου στο μειωμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς όπως επισημαίνει, «από τους 107 γιατρούς που προβλέπονται, σήμερα υπηρετούν στο Νοσοκομείο μόνο 57, ενώ από τους 71 ειδικευόμενους που προβλέπονται υπηρετούν μόνον οι 18.

Όπως επισημαίνουν οι ιατροί βρίσκονται σε καθεστώς επαγγελματικής εξουθένωσης, λόγω φόρτου εργασίας που τους αναγκάζει πολλές φορές να μην παίρνουν καν τα προβλεπόμενα ρεπό.

Παρόμοιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικού παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στις θέσεις ΤΕ υπηρετούν 108 από τους 121 που προβλέπονται, ενώ στις θέσεις ΔΕ θα έπρεπε να υπηρετούν 132 και σήμερα εργάζονται 114 άτομα.

Η καθημερινή εφημερία, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες ανάγκες στη νοσηλεία, οι μακροχρόνιες άδειες του προσωπικού, οι μετακινήσεις σε άλλες δομές υγείας εκτός Νομού (π.χ. σε Κέντρα Υγείας, ΟΚΑΝΑ κλπ) και η ανάθεση άσχετων, με το αντικείμενό τους, καθηκόντων, έχει οδηγήσει σε απόγνωση το νοσηλευτικό προσωπικό. Η συνένωση των δυο παθολογικών κλινικών και η υποστελέχωση των ΤΕΠ χειροτέρευσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση».

 

Ογκολογική Κλινική

Τονίζει ιδιαίτερα επίσης η κα. Κεφαλίδου, την απουσία Ογκολογικής Κλινικής:

«Επίσης, η απουσία Ογκολογικής Κλινικής δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, ενώ επιφέρει μεγάλη οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση αφού αναγκάζονται να μετακινούνται σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων (π.χ. Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη) προκειμένου να κάνουν τις θεραπείες τους. Η ένταξη στο σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ενός αυτοτελούς ογκολογικού τμήματος, για τη λειτουργία όμως του οποίου απαιτείται η επανασύσταση της Β΄ Παθολογικής Κλινικής, θα έδινε ένα τέλος στην καθημερινή αγωνία και ταλαιπωρία των ασθενών».

KEFALIDOY1

Μειωμένοι οικονομικοί πόροι

Τέλος, αναφέρεται στους μειωμένους οικονομικούς πόρους του ιδρύματος:

«Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου δεν επαρκεί και είναι άμεση η ανάγκη αύξησής του (κατά τουλάχιστον 1.000.000 Ευρώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του Νοσοκομείου) για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, την προμήθεια προωθημένων φαρμάκων και την πρόσληψη επικουρικών ιατρών.

Τέλος, αναγκαία είναι η ένταξη του Νοσοκομείου στην Άγονη Γραμμή – Α’ ζώνη ως κίνητρο προσέλκυσης ειδικών και ειδικευόμενων. Η μη ένταξή του έχει οδηγήσει στη σημερινή στρέβλωση με τη λίστα αναμονής για ειδικευόμενους να είναι σχεδόν άδεια!

Για την προηγούμενη Κυβέρνηση το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπως και ολόκληρος ο Νομός άλλωστε, αποτελούσε μια αόρατη περιοχή στον χάρτη της χώρας» και καταλήγει:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας;

  1. Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου σας η ενίσχυσή του με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σχετικά με τον ορισμό Διοικητή και την έγκριση επιτέλους του νέου Οργανογράμματος; Επίσης, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την ένταξη στο σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ενός αυτοτελούς Ογκολογικού τμήματος;
  3. Τι προτίθεστε να κάνετε με τον μειωμένο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου; Είναι στις προθέσεις σας η αύξησή του;
  4. Αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Υπουργείου σας η ένταξη του Νοσοκομείου στην Άγονη Γραμμή, ώστε να καταστεί κίνητρο προσέλκυσης για τους γιατρούς;»