Home > νέα > Μειωμένη χρηματοδότηση στο Νομικό Πρόσωπο του Δ. Δράμας για το 2020► Αλ. Παναγιωτίδης: Το μέλλον του Νομικού Προσώπου είναι η δημιουργία βρεφικών σταθμών

Μειωμένη χρηματοδότηση στο Νομικό Πρόσωπο του Δ. Δράμας για το 2020► Αλ. Παναγιωτίδης: Το μέλλον του Νομικού Προσώπου είναι η δημιουργία βρεφικών σταθμών

Μειωμένη χρηματοδότηση

στο Νομικό Πρόσωπο

του Δ. Δράμας για το 2020

► Γ. Μήτρου: Ο προϋπολογισμός του Νομικού Πρόσωπου του Δήμου δεν θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο

► Αλ. Παναγιωτίδης: Το μέλλον του Νομικού Προσώπου είναι η δημιουργία βρεφικών σταθμών

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μήτρου, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης.

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, τα ΚΑΠΗ καθώς και το ΚΗΦΗ, το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε με νέο  προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας ο κ.  Μήτρου, σημείωσε ότι η χρηματοδότησή του από το Δήμο Δράμας για το 2020, ανέρχεται στις 950.000 ευρώ και είναι μειωμένη σε σχέση με το 2019, που ήταν 1.100.000 ευρώ. Μείωση δηλαδή κατά 150.000 ευρώ.

Brefikos Xoristis 02

Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου Δράμας στην Χωριστή.

Όπως είπε, υπάρχει στα λόγια μια δέσμευση από τον πρόεδρο του Νομ. Προσώπου κ. Δερματίδη, ότι αν παραστεί ανάγκη στη διάρκεια της χρονιάς, θα υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση. «Το ερώτημα είναι γιατί αυτή δεν γίνεται εξ αρχής, τη στιγμή που σε παλαιότερες εποχές, η χρηματοδότηση από το Δήμο ανέρχονταν μέχρι και τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Να φανταστούμε ότι μόνο η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Ν.Π.Δ.Δ. των ΚΑΠΗ κτλ., ανέρχεται στο 1.270.000 ευρώ. Άρα τίθεται ζήτημα πώς θα καλυφθεί η μισθοδοσία» συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε:

«Άρα υπάρχει σαφώς το εξής ζήτημα: ότι προκειμένου να καλυφθεί σε πρώτη φάση η μισθοδοσία των υπαλλήλων, θα πρέπει να βρεθούν χρήματα από άλλες πηγές. Αυτό που πληροφορήθηκα είναι ότι για παράδειγμα ένα ποσό περίπου 50.000 ευρώ, προκύπτει από τις εκπτώσεις των διαγωνισμών για τα τρόφιμα! Περιμένουμε να υπάρξουν εκπτώσεις από τα τρόφιμα για να καλυφθεί ένα ποσό. Επίσης, ένα μέρος της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου, αφορά τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από το ΕΣΠΑ (σ.σ. εννοεί τα voucher).  Διαχρονικά και φέτος και τον επόμενο χρόνο, υπάρχει μείωση των νηπίων, και άρα συνεχώς το ποσό αυτό θα μειώνεται».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι  «υπάρχει ένα ποσό 83.000 ευρώ που αφορά τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, αλλά και η συνδρομή των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ, τα οποία κατά τη γνώμη μας, μ’ αυτή την λογική, εκτιμάμε ότι τα επόμενα χρόνια, μπαίνει αντικειμενικά στο στόχαστρο, η αύξηση των τροφείων».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ενός ποσού 450.000 από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου ο Δήμος Δράμας να αδειοδοτήσει τους Παιδικούς Σταθμούς. «Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Ενώ δεν υπάρχουν χρήματα καθόλου για έργα, την στιγμή που υπάρχουν ανάγκες, υπάρχει ζήτημα, το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Αν είναι έτοιμος ο Δήμος και να προχωρήσει και να εκμεταλλευτεί αυτά τα χρήματα για τους εννέα Παιδικούς Σταθμούς».

Στα όσα δήλωσε ο κ. Μήτρου, απαντήσεις έδωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης. Αναφερόμενος στις 450.000 ευρώ, σημείωσε ότι είναι μια χρηματοδότηση η οποία ήρθε τον Απρίλιο, είναι για εννέα Παιδικούς Σταθμούς, έχει γίνει τεχνική μελέτη και θα εκμεταλλευτούμε αυτά τα χρήματα».

«Όσον αφορά τη μείωση του ποσού από 1.100.000 ευρώ», ο κ. Παναγιωτίδης απευθυνόμενος προς τον κ. Μήτρου είπε: «Το 2014 η χρηματοδότηση που είχαμε στο Νομικό  Πρόσωπο ήταν 2.700.000 ευρώ. Αλλά με τα χρόνια της κρίσης κατέβηκαν στο 1.250.000 ευρώ, μετά έπεσε στο 1.100.000 ευρώ και φέτος στις 950.000 ευρώ. Οι μισθοδοσίες δεν είναι 1.270.000 ευρώ των υπαλλήλων του δημοσίου, είναι όλοι οι υπάλληλοι μαζί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για το οποίο τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Για το ΚΗΦΗ, πληρώνονται από άλλο κωδικό από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για τους Παιδικούς Σταθμούς πληρώνονται από άλλο κωδικό».

Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι «το Νομικό Πρόσωπο δεν έχει προβλήματα και ούτε θα έχει». Αναφερόμενος στη μείωση των νηπίων από τα voucher είπε ότι «ο Δήμος κράτησε αυτά που είχε και πέρυσι, λόγω των βρεφικών που κάναμε εμείς και είναι τα πρώτα, ενώ ετοιμάζουμε και τρίτο βρεφικό σταθμό για τον επόμενο χρόνο».

Σημείωσε επίσης ο ίδιος, ότι ο Δήμος δεν έχει πλέον τα ίδια χρήματα που είχε και πριν «και άρα η λύση είναι τα νέα βρεφικά τμήματα να αυξηθούν για να έχουμε τα επόμενα χρόνια και περισσότερα παιδιά. Και με το νέο νόμο, τα περισσότερα παιδιά από 4 ετών και άνω πηγαίνουν πλέον στα νήπια, στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση».