Με το πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη»
Οι μαθητές εξήγησαν
σε μέλη του ΚΑΠΗ Δράμας
τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Δράμας κ. Χρυσομαλίδης μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ πολύ ωραία δράση, μαθητές και μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Δράμας, εξήγησαν στους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ Δήμου Δράμας, τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και γενικότερα τους παρουσίασαν τις εξελίξεις στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Δράμας κ. Γρηγόρη Χρυσομαλίδης, η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με βάση του νέο Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», «με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες ικανοί να ανταποκριθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα δράση και πρωτοβουλίες».
Η σχετική δράση υλοποιήθηκε στις 6 Μαΐου και έχει ως στόχο οι μαθητές/τριες, που έχουν αναπτύξει τεχνολογικές δεξιότητες, να βοηθήσουν να μειωθεί το χάσμα με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό, είκοσι συμπολίτες μας, μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας, επισκέφτηκαν το 4ο ΓΕΛ Δράμας και το Εργαστήριο Πληροφορικής, όπου απάντησαν σε ένα on line ερωτηματολόγιο που ετοίμασαν οι μαθητές, με σκοπό να διερευνηθούν οι ανάγκες τους.
Στη συνέχεια, έγινε μια παρουσίαση που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη από μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου ΓΕΛ Δράμας αλλά και μια επίδειξη σχετικών εργαλείων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρυσομαλίδης, «οι ηλικιωμένοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ορισμένες στιγμές ακόμη και εντυπωσιασμένοι τόσο από το αντικείμενο της παρουσίασης όσο και από τους μαθητές. Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα την συναναστροφή τους με άτομα που έχουν την ηλικία των παππούδων και των γιαγιάδων τους και τελικά τα οφέλη ήταν αμοιβαία».
Αυτό που τονίζει ο κ. Χρυσομαλίδης, «το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε 17 στόχους από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ που έχουν καθοριστεί και εμείς κινηθήκαμε στο πλαίσιο της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των γενεών. Οι μεγαλύτεροι έχουν κάποιες δυσκολίες να λειτουργήσουν με τις νέες τεχνολογίες, γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να κινηθούμε σ’ αυτό το κομμάτι και να συνεργαστούμε με ένα φορέα που υπάρχουν ηλικιωμένοι και συνεργαστήκαμε με το ΚΑΠΗ Δράμας. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά ετοίμασαν μια παρουσίαση, ενώ ετοίμασαν και ένα ερωτηματολόγιο για τις ανάγκες των ηλικιωμένων».
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές έδειξαν στους συμπολίτες μας το πώς λειτουργούν διάφορα νέα τεχνολογικά προϊόντα, όπως το Chat GPT, πώς να βγάζουν φωτογραφίες με σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, τους ενημέρωσαν για τις ψευδείς ειδήσεις και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Όπως μας λέει ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ, «η συνάντηση ήταν εξαιρετική και μάλιστα πέρα από το κέρδος των ηλικιωμένων που ήρθαν σε επαφή με κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν, ήταν σημαντική και η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των ηλικιωμένων, της Τρίτης Ηλικίας με τους μικρότερους».
[Σημ. Οι φωτογραφίες δόθηκαν από τη Διεύθυνση του 4ου ΓΕΛ Δράμας).