Στη Δράμα το μεγάλο Εκπαιδευτικό
Συνέδριο για την εκπαίδευση και επαγγελματική
ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και Κύπρο
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης
► Πενήντα εθελοντές φοιτητές θα καταγράψουν τα πρακτικά, τα οποία θα κατατεθούν στα Υπ. Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα συνέδρια για την εκπαίδευση, ανοίγει αύριο τις πύλες του στη Δράμα με γενικό τίτλο: «Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών για μια Ελλάδα και Κύπρο της καινοτομίας, της προόδου και της αλληλεγγύης: Η μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν αύριο Παρασκευή 9 Μαΐου, θα διαρκέσουν για τρεις ημέρες, μέχρι 11 τρέχοντος, και θα γίνονται ταυτόχρονα στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» (αμφιθέατρο), στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Πρόκειται για ένα διεθνές Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τον Εκπαιδευτικό Κύκλο, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας καθώς και του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του προγράμματος, το ICTED 2025 εισάγει πρωτοποριακές και συμμετοχικές πρακτικές, όπως την καταγραφή πρακτικών και εισηγήσεων σε πραγματικό χρόνο από εθελοντές, με στόχο την τεκμηρίωση των βασικών ιδεών, ερωτήσεων και συζητήσεων κάθε συνεδρίας, την ηλεκτρονική φόρμα συλλογής προτάσεων για την εκπαίδευση, μέσω ανοιχτών ερωτήσεων και QR code στο πρόγραμμα.
Στο συνέδριο συμμετέχουν κυπριακά και διεθνή Πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί φορείς: Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Εκπαιδευτικός Κύκλος» – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Εταιρία Επιστημών Αγωγής Δράμας – Junior Achievement Cyprus (JA Cyprus) – Junior Achievement Greece (JA Gieece).
Από τους θεσμικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν: Ιερά Μητρόπολη Δράμας – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας – Δήμος Δράμας – Ένωση Κυριών Δράμας – Δημοτικό Ωδείο Δράμας – Φίλοι αρχαιολογικού μουσείου Δράμας, πολιτιστικών και φυσικών μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας.
Εναρκτήρια εκδήλωση
Το συνέδριο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, με εκπαιδευτικούς από σχολεία της χώρας, αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, την Κύπρο και από την Σερβία.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει αύριο Παρασκευή και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου, όπου επίσης μεταξύ άλλων, θα γίνει και η απονομή των βραβείων του 13ου Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».
Η βράβευση των μαθητών και μαθητριών θα είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί επισήμων και τέλος, την κεντρική ομιλία θα κάνει ο κ. Νικόλαος Δεμερτζής, Καθηγητής ΕΚΠΑ με θέμα: «Γνωστική επισφάλεια στην κοινωνία της πληροφορίας».
Κιουλάνης: Οι προτάσεις θα κατατεθούν στα Υπ. Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου
Για το Συνέδριο μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «το Συνέδριο αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι σημαντικό, γιατί σ’ αυτό το μέγεθος γίνεται για πρώτη φορά, εννοώντας ότι συμμετέχουν 27 Πανεπιστήμια, όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Ελλάδας, έξι Πανεπιστήμια από την Κύπρο, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, μια Παιδαγωγική Ακαδημία από τη Σερβία. Όλα αυτά τα Πανεπιστήμια, συμμετέχουν μετά από αποφάσεις των Συμβουλίων τους και γίνεται για πρώτη φορά. Και για πρώτη φορά επίσης, γίνεται σε συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και σ’ αυτό το μέγεθος».
Όπως τονίζει ο κ. Κιουλάνης στον «Π.Τ.», «το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι θα βγει μια πρόταση μέσα από τις συνεδρίες, η οποία θα κατατεθεί στη συνέχεια στα Υπουργεία Παιδείας. Για φέτος, υπάρχει επίσης μια σημαντική καινοτομία, που είναι ότι όλες οι συνεδρίες και οι εισηγήσεις που θα γίνουν, θα αποκωδικοποιηθούν. Υπάρχει δηλαδή μια ομάδα εθελοντών φοιτητών από διάφορα Πανεπιστήμια κυρίως από την ΑΣΠΑΙΤΕ, 50 ατόμων. Ήδη έχουν μελετήσει όλες τις περιλήψεις, έχουν μοιράσει τις συνεδρίες των εισηγήσεων, θα τις παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν όσα συμβούν εκεί. Θα κρατήσουν σημειώσεις όχι μόνο επί των εισηγήσεων, αλλά και επί των ερωτήσεων και απαντήσεων που θα δοθούν».
Αυτό που σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, είναι ότι «στο πρόγραμμα του Συνεδρίου υπάρχει ένα QR Code, το οποίο οδηγεί σε μια φόρμα, όπου ανώνυμα όποιος θέλει, μπορεί να γράψει την άποψή του γενικά με τους εκπαιδευτικούς, την επαγγελματική τους εξέλιξη και άλλα ζητήματα. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό σημείο, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία, συν τις εισηγήσεις, τις συζητήσεις και άλλα, θα ομαδοποιηθούν και θα κατατεθούν – χωρίς να κοπεί τίποτα – σαν προτάσεις στα Υπουργείο Παιδείας. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ληφθούν υπόψη, καθώς θα βγουν μέσα από ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό Συνέδριο».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Κιουλάνης, ότι, «κάθε Συνέδριο ως μια διαδικασία συμβάλει στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών που το παρακολουθούν και συμμετέχουν, αλλά η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, πέρα απ’ αυτό, συζητάει για το πώς πρέπει να είναι αυτή η ανάπτυξη σε επίπεδο σπουδών, σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης, ποια επιμόρφωσης πρέπει να λαμβάνουν κ.α.»
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πρώτες συνεδρίες θα ξεκινήσουν στις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής αύριο ταυτόχρονα και στις τρεις αίθουσες (στις δύο του Δημοτικού Ωδείου και στη μία του δημαρχείου Δράμας).
Το Σάββατο 10 Μαΐου, οι συνεδρίες θα ξεκινήσουν από τις 08.30 το πρωί επίσης στις παραπάνω αίθουσες ταυτόχρονα με διάφορες θεματικές και εισηγήσεις, ενώ την Κυριακή θα ξεκινήσουν στις 09.00 το πρωί.
Η τελετή λήξης θα γίνει την Κυριακή 11 Μαΐου και ώρα 13.30 – 15.00 στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου, με στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση, συμπεράσματα και απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ελληνικών, κυπριακών και ξένων Πανεπιστημίων.