Home > νέα > «Αρκετά καλή η περίοδος των θερινών εκπτώσεων… ωστόσο έρχεται δύσκολος χειμώνας» Σκουλίδης: Αισιοδοξούμε για μια πιο επιτυχημένη διοργάνωση της Ονειρούπολης

«Αρκετά καλή η περίοδος των θερινών εκπτώσεων… ωστόσο έρχεται δύσκολος χειμώνας» Σκουλίδης: Αισιοδοξούμε για μια πιο επιτυχημένη διοργάνωση της Ονειρούπολης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

«Αρκετά καλή η περίοδος

των θερινών εκπτώσεων…

ωστόσο έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Σκουλίδης: Αισιοδοξούμε για μια πιο επιτυχημένη διοργάνωση της Ονειρούπολης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΛΗ φαίνεται πως ήταν η περίοδος των θερινών εκπτώσεων στην αγορά της Δράμας, όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης.

Γεγονός είναι ότι, η δύσκολη περίοδος των δύο προηγούμενων χρόνων με την πανδημία του Covid καθήλωσε σε μεγάλο βαθμό την αγορά, μείωσε την επισκεψιμότητα και την κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ η περίοδος των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών και της ενεργειακής κρίσης, αλλάζει και πάλι τα δεδομένα.

Επί της ουσίας η νέα κατάσταση που έχει αρχίσει και επικρατεί στην ενεργειακή αγορά, καθηλώνει για άλλη μια φορά το εμπόριο και αυτό θα φανεί από εδώ και πέρα, καθώς εισερχόμαστε καθημερινά σε έναν αρκετά δύσκολο χειμώνα, όπου, πέρα από τις όποιες αυξήσεις στα διάφορα προϊόντα που επιβαρύνουν την καταναλωτική δύναμη, μεγάλο ρόλο θα παίξει η αγορά καυσίμων θέρμανσης στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Όπως σημειώνει πάντως στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αν και η περίοδος των θερινών εκπτώσεων πήγε ανέλπιστα καλά, όπου βοήθησαν για άλλη μια φορά οι μετανάστες μας από τη Γερμανία, ο ίδιος παραδέχεται ότι ο χειμώνας προμηνύεται αρκετά δύσκολος.

Καλά νέα από τις εκπτώσεις

Όπως χαρακτηριστικά μας εξηγεί ο κ. Σκουλίδης, «οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος ήταν αρκετά ικανοποιητικοί για την αγορά. Υπήρξε μια κινητικότητα στην αγορά, είχαμε πάλι τους ομογενείς μας οι οποίοι για άλλη μια φορά βοήθησαν σημαντικά την αγορά της Δράμας. Θεωρούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας με το χειμώνα, που μειώνεται ο πληθυσμός στην πόλη, φεύγουν οι μετανάστες από τη Γερμανία και γενικά για την περίοδο του καλοκαιρού, τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε».

Ερωτώμενος αν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση σε σχέση με τις εποχές πριν από την πανδημία, διευκρινίζει ότι «με παλαιότερες εποχές σύγκριση δεν μπορεί αν γίνει. Μιλάμε για τα σημερινά δεδομένα, για την ακρίβεια και θεωρούσαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, είχε κατανάλωση, ήταν δελεαστικές οι εκπτώσεις και θεωρούμε ότι είχε μια επισκεψιμότητα αρκετά ικανοποιητική».

Συμπληρώνει ακόμα, ότι, «προσδοκούμε και βλέπουμε μπροστά μας το χειμώνα, βλέπουμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την ακρίβεια, τουναντίον μάλιστα, μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι τιμές σε προϊόντα βασικής ανάγκης για μια οικογένεια και θεωρούμε ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Νέες αυξήσεις στα προϊόντα

Σε ερώτηση αν βλέπει νέες αυξήσεις στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης από εδώ και πέρα, επισημαίνει: «Έχουν γίνει αυξήσεις κυρίως στην χονδρική τιμή των εμπορευμάτων αυτών και η οποία περνάει στη λιανική. Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν προσθέσει ως περιθώριο κέρδους τίποτα παραπάνω από τα έξοδά τους που έχουν αυξηθεί, οι εκπτώσεις όμως που πέρασαν ήταν μεγάλες, οπότε αυτές οι αυξήσεις δεν φάνηκαν στην αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε και οι εκπτώσεις αυτές ήταν και δελεαστικές.

Για το χειμώνα που έρχεται πιθανόν να έχουμε κι άλλες αυξήσεις. Η γενική εικόνα είναι ότι, όπως όλα τα προϊόντα αυξάνονται, έτσι θα αυξάνονται και αυτά, κυρίως επειδή αυξάνεται και το μεταφορικό κόστος, θα αυξάνονται και τα προϊόντα».

Σταθερά τα ενοίκια

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Σκουλίδη, πού βρισκόμαστε όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων στην αγορά και αν έχει αλλάξει τίποτα φέτος, ανάλογα με την μεγάλη κρίση που υπάρχει.

Όπως επισημαίνει, «στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα, θα έλεγα ότι οι τιμές είναι περίπου σταθερές. Δεν έχουμε αυξήσεις. Βέβαια στα λειτουργικά έξοδα του καταστήματος, το μεγαλύτερο κόστος είναι το ρεύμα, που πολλές φορές έχει φτάσει να είναι πιο ακριβό ακόμα και από το ενοίκιο. Όσον αφορά τα καταστήματα, τα παλιά συμβόλαια μένουν ως έχουν, ενώ στα νέα συμβόλαια ζητάνε κάτι παραπάνω, όμως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και συνεχίζουν βέβαια να είναι πιο υψηλά τα ενοίκια στο κέντρο της αγοράς και πιο χαμηλά στα περιφερειακά της πόλης».

Ερωτώμενος αν θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί σε κάποιο σημείο η αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας απαντάει αρνητικά: «Η δική μου άποψη είναι ότι όσο μπαίνει ο χειμώνας, τα πράγματα θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Η επισκεψιμότητα θα είναι μειωμένη, ενώ περιμένουμε να δούμε και τι τιμές θα αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τα καύσιμα, γιατί μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού κατευθύνεται προς αυτή τη δαπάνη και γενικά ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος για τις οικογένειες».

Ονειρούπολη

Μια άλλη χαρακτηριστική περίοδος για την αγορά της Δράμας είναι και η διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής  της Ονειρούπολης. Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία η επισκεψιμότητα στην πόλη της Δράμας αυξάνεται κατακόρυφα και οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αρκετά μεγάλη πληρότητα.

Είναι μια περίοδος κατά την οποία ο κόσμος βγαίνει στην αγορά, καθώς το γενικότερο εορταστικό κλίμα βοηθάει σ’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν μεταφράζεται στα εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, παρά μόνο στον επισιτιστικό τομέα (καφέ και φαγητό).

Φέτος, ο Εμπορικός Σύλλογος, μαζί με τα Επισιτιστικά Σωματεία και την Ένωση Ξενοδόχων, συμμετέχουν στην επιτροπή σχεδιασμού της Ονειρούπολης. Ερωτώμενος σχετικά για το πώς είδε την πρώτη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή για την Ονειρούπολη και ποια είναι η θέση του Εμπορικού Συλλόγου, ο κ. Σκουλίδης σημειώνει:

«Η αλήθεια είναι ότι λίγο πιο νωρίς ξεκίνησε φέτος ο σχεδιασμός της Ονειρούπολης. Συμμετέχουν πλέον και ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ένωση Ξενοδόχων και οι Επισιτιστές. Θεωρώ ότι είναι πλέον αναγκαία η συμμετοχή αυτών των κλάδων».

Στο σημείο αυτό, δίνει έμφαση όσον αφορά τον χώρο της πλατείας: «Το να είναι αναπτυγμένη η πλατεία Ελευθερίας, είναι μια πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου. Εξάλλου ήμασταν πάρα πολύ απογοητευμένοι από την περσινή κατάσταση και το είχαμε δηλώσει και μάλιστα είχαμε και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ότι πρέπει να προβούμε σε ενέργειες και ήμασταν έτοιμοι να προκαλέσουμε αυτές τις ενέργειες, αλλά μας πρόλαβαν οι καταστάσεις και η  πρόσκληση για τη δημιουργία αυτής της επιτροπής για την Ονειρούπολη που θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση θα είναι προς όφελος της εκδήλωσης, προς όφελος της δραμινής κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν θα τηρηθούν και νομίζω ότι φέτος μπορούμε να αισιοδοξούμε για μια πιο επιτυχημένη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης».