Home > Πρώτο Θέμα > Συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και η κινδυνολογία για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης ► Πώς εξελίχθηκε η συζήτηση και ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης

Συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και η κινδυνολογία για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης ► Πώς εξελίχθηκε η συζήτηση και ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης

Συμφωνία να πέσουν οι τόνοι

και η κινδυνολογία για τη

διοργάνωση της Ονειρούπολης

► Πώς εξελίχθηκε η συζήτηση και ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης

Πλήθος συνδημοτών μας παρακολούθησε τη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων στην Ονειρούπολη.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΡΙΠΟΥ δυόμιση ώρες κράτησε η συζήτηση στην 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, σχετικά με την ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην εκδήλωση της Ονειρούπολης.

Όπως είναι γνωστό και έχει ήδη δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες ο «Πρωινός Τύπος», επιχειρηματίες παιχνιδιών τύπου λούνα παρκ από την Κατερίνη κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΚΠΟΤΑ, επειδή όπως υποστηρίζουν, οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά και μέσω κινητού τηλεφώνου όπως αποδείχθηκε και ανυπόγραφα, δεν έγιναν δεκτές.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως ακούστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν από δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Καβάλας.

oneiroypoli

Το γεγονός των ασφαλιστικών μέτρων έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα την Τρίτη ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης μέσω του προσωπικού του προφίλ στο διαδίκτυο, όπου έδινε ιδιαίτερη έμφαση, επισημαίνοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο τινάζεται η φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης στον αέρα. Ο ίδιος κατηγορούσε ευθέως δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης και δη τον κ. Μλεκάνη της παράταξης «Πόλη+Ζωή» και μιλούσε για αποκαλύψεις στη συνεδρίαση του σώματος.

Αυτό το σκηνικό κράτησε σχεδόν δύο ημέρες, ενώ υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη και τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, ότι η Ονειρούπολη για φέτος κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί.

Όλο αυτό το σκηνικό και οι ψίθυροι και οι διάφοροι σχολιασμοί που κυκλοφορούσαν στην πόλη, έκανε τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για μια ακατάσχετη κινδυνολογία εκ μέρους του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη, με την οποία προσπαθούσε να επιρρίψει ευθύνες για τη λειτουργία της Ονειρούπολης αλλά και να δημιουργήσει άλλοθι για την οποιαδήποτε τυχόν αποτυχία της φετινής γιορτής, ενώ το όνομα του κ. Μλεκάνη ακουγόταν παντού εν είδει ηθικού αυτουργού και ότι αυτός κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο για όλα όσα ακουγόταν αυτές τις μέρες.

Τελικά, ο κ. Μλεκάνης, στο Δημοτικό Συμβούλιο «αποδέσμευσε τον κάθε ένα να αναφέρει το όνομά του αρκεί να λέει τι του καταλογίζει» κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Η  υπόθεση του αιτήματος των επιχειρηματιών για την έκδοση προσωρινής διαταγής για τη διακοπή των εργασιών, θα συζητηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας. Η υπόθεση από το διοικητικό πρωτοδικείο Καβάλας κρίθηκε ως κατεπείγουσα και κλήθηκε και ο Δήμος να παραστεί με τους νόμιμους εκπροσώπους του για να εκφράσει τις απόψεις και αντιρρήσεις του επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Η προσφυγή ασκήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας που είναι το αρμόδιο δικαστήριο γιατί προσβάλλεται πράξη της διοίκησης και συγκεκριμένα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, σχετικά με τη χωροθέτηση των εκθετών στο δημοτικό κήπο για την Ονειρούπολη.

dimotiko Oneirooypoli (1)

Η ενημέρωση προς το σώμα

Το θέμα της ενημέρωσης σχετικά με τα όσα συμβαίνουν γύρω από τα ασφαλιστικά μέτρα, συζητήθηκε ως πρώτο έκτακτο με την μορφή του κατεπείγοντος, έπειτα από αίτημα της παράταξης «Project Δράμα 2020» που είχε κατατεθεί λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ενώ ήταν και πρόθεση της δημοτικής αρχής να γίνει το ίδιο.

Την αρχική εισήγηση στο θέμα έκανε ο αναπληρωτής δημάρχου (απουσίαζε για προσωπικούς λόγους ο κ. Μαμσάκος) και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, ο οποίος τόνισε ότι το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων δεν κοινοποιήθηκε στο Δήμο Δράμας με δικαστικό επιμελητή, ενώ αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, μίλησε για τις πέντε αιτήσεις που είχαν κατατεθεί σε ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Δράμας, μερικές ημέρες μετά την 31η Οκτωβρίου˙ ημερομηνία κατά την οποία έληγε υποθετικά η προθεσμία αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονταν να τοποθετήσουν παιχνίδια. Και όπως είπε χαρακτηριστικά «τις αιτήσεις δεν τις γνώριζε κανείς από το Δήμο. Μεταξύ ημών τις γνώριζε μόνο ένας», εννοώντας τον κ. Μλεκάνη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι ο κ. Μλεκάνης είχε μιλήσει γι’ αυτές τις αιτήσεις σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος, τις οποίες ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τότε η δημοτική αρχή είχε αρνηθεί την γνώση της ύπαρξής τους. Εννοώντας μ’ αυτό, ότι οι αιτήσεις ήταν πλέον γνωστές εδώ και αρκετές ημέρες.

Εν προκειμένω, όπως είπε ο κ. Τάσσου, οι αιτήσεις αυτές στάλθηκαν από κινητό τηλέφωνο προς ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου, χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως σφραγίδα εταιρείας, ανυπόγραφες, ενώ δεν αιτούνταν συγκεκριμένο χώρο και χρονικό διάστημα.

Την επόμενη μέρα που τις είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Μλεκάνης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου απάντησε στους αιτούντες, και τους ζητούσε να τις στείλουν με φυσικό τρόπο, να υπάρχει δηλαδή έγγραφο με υπογραφές και τα στοιχεία της εταιρείας τους, όπως και να καθοριζόταν ο χώρος και ο χρόνος που ήθελαν να στήσουν τα παιχνίδια τους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τάσσου, δεν υπήρξε ουδεμία απάντηση. Λίγες μέρες μετά, ήρθαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Τα οποία πρέπει να πούμε, ότι θα συζητηθούν σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείου Καβάλας.

oneir

Επιχειρηματίες και αιτήσεις

Εισηγήσεις βέβαια έκαναν και οι επικεφαλής των παρατάξεων, αρχής γενομένης από τον κ. Τσιαμπούση που είχε καταθέσει επίσημο αίτημα για συζήτηση και ενημέρωση και στη συνέχεια ο κ. Χαρακίδης, ο κ. Ηλιόπουλος, ο κ. Μήτρου και ο κ. Καλαϊδόπουλος.

Εν ολίγοις, οι επικεφαλής είπαν περίπου όσα είχαν δηλώσει το πρωί της ίδιας ημέρας (Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο του «Πρωινού Τύπου» Πέμπτη 21 Νοεμβρίου).

Κύριος στόχος ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο οποίος κατηγορήθηκε έντονα κυρίως από τον κ. Τσιαμπούση, ο οποίος είπε ότι είναι ο άμεσος υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στην Ονειρούπολη φέτος, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «δύο είναι τα πράγματα που βάζουν σε δυσκολία την Ονειρούπολη». Το ένα είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου και διαφάνειας και ότι αυτά πρέπει πλέον να εξασφαλιστούν και το δεύτερο είναι η ίδια η παρουσία του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη.

Σημείωσε επίσης ότι, για όλα φταίει η κινδυνολογία του κ. Καλλινικίδη και ότι θα πρέπει επιτέλους όλα αυτά να σταματήσουν για να γίνει σωστά η φετινή γιορτή.

Ο κ. Χαρακίδης με τη σειρά του δήλωσε ότι η παράταξή του αποχωρεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης και αντέκρουσε τις κατηγορίες που θέλουν «τον Χαρακίδη και τον Μλεκάνη που δεν θέλουν την Ονειρούπολη» και ότι όλα αυτά τα χρόνια οι δυο τους κατηγορούνται ότι προσπαθούν να την καταστρέψουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν ο κ. Χαρακίδης και ο κ. Μλεκάνης και στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν φέτος τα παιχνίδια στην εκδήλωση.

Όπως ειπώθηκε, η ΔΕΚΠΟΤΑ είχε βγάλει μια πρόσκληση στην ιστοσελίδα της με την οποία καλούσε επιχειρηματίες παιχνιδιών να περάσουν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ και να δηλώσουν ότι επιθυμούν να τοποθετήσουν παιχνίδια στο δημοτικό κήπο. Η προθεσμία ήταν μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Η ΔΕΚΠΟΤΑ όμως δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο, παρά μόνο ο Δήμος, ο οποίος δεν προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, διότι έπρεπε ουσιαστικά να γίνει διαγωνισμός, πράγμα που δεν έγινε. Τελικά, άγνωστο με ποιο τρόπο, δόθηκαν ανάλογοι χώροι σε επιχειρηματίες, και μάλιστα αυτό έγινε, πριν ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάσει επίσημα και κάνει την παραχώρηση του χώρου. Κανονικά, έπρεπε να γίνει παραχώρηση χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο (που έγινε στη συνεδρίαση της 7 Νοεμβρίου 2019), και στη συνέχεια να δοθεί ο χώρος στου επιχειρηματίες. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΚΠΟΤΑ με αδιαφανή τρόπο, έδωσε τον χώρο, αποφάσισε ποιοι θα ήταν οι επιχειρηματίες, πριν ακόμα από την επίσημη και νόμιμη απόφαση του σώματος!

Σημειωτέων ότι, οι πέντε αιτήσεις των άλλων επιχειρηματιών, κατατέθηκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου στις 5 Νοεμβρίου, πριν ακόμα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα μπορούν να θεωρούνται εμπρόθεσμα κατατεθειμένες!

dhmotiko

Οικονομικά στοιχεία

Ο κ. Ηλιόπουλος από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με τη σειρά του, κατέθεσε ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία,  λέγοντας ότι η Ονειρούπολη κοστίζει 450.000 ευρώ και 150.000 το ρεύμα, ενώ χρειάζονται άλλες 150.000 ευρώ για την σωτηρία του δημοτικού κήπου μετά από τη διοργάνωση. Άρα, όπως είπε, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση δεν κοστίζει μόνο 450.000 ευρώ, αλλά πολλά περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε την Ονειρούπολη ως «γίγαντα με πήλινα πόδια» που πρέπει να στηριχθεί και να προστατευτεί για να μην καταρρεύσει.

Ο κ. Μήτρου από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι μια Ονειρούπολη δεν λύνει τα προβλήματα των μικροεπαγγελματιών της Δράμας, και ζήτησε να ξεκαθαριστεί άμεσα η υπόθεση αυτή, διαφορετικά πρόκειται περί πολιτικής εκμετάλλευσης.

Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος από την παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα», πέρα από το θέμα των αιτήσεων όπου αναρωτήθηκε πώς τα γνώριζε μόνο ο κ. Μλεκάνης, έθεσε και το θέμα του εξευτελισμού του θρησκευτικού τομέα με μια γιορτή που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό και τόνισε ότι η Ονειρούπολη, εδώ και 16 χρόνια, ποτέ δεν είχε διαφάνεια και αυτό είναι που προέχει τώρα και κατέληξε λέγοντας ότι «θα έπρεπε να ντρέπονται οι παριστάμενοι που διαπληκτίζονται για μια μοναδική γιορτή που έχουμε στην πόλη μας».

Καλλινικίδης: Τάση στην παραπληροφόρηση

Τελευταίος στις πρωτολογίες που υπήρξαν, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, ο οποίος απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τους κ.κ. Χαρακίδη και Μλεκάνη, είπε, «έχετε τάση στην παραπληροφόρηση» και σημείωσε ότι μόνοι τους κατήργησαν τη διαπαραταξιακή,  ενώ οι αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί ήταν ομόφωνες. (σ.σ. συμμετείχε και μέλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή».

Συνέχισε λέγοντας ότι η διαπαραταξιακή είχε αποφασίσει ποια παιχνίδια θα μπουν στην Ονειρούπολη και δήλωσε ότι «εντυπωσιάζομαι που κινδυνεύει η Ονειρούπολη από έναν αναξιόπιστο πρόεδρο» απαντώντας έτσι στις κατηγορίες προς το πρόσωπό του.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μλεκάνη τον κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό: «Καταγγέλλω τον κ. Μλεκάνη ως ηθικό αυτουργό όλης αυτής της ιστορίας. Δεν ήρθε ποτέ να συζητήσει με τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ» ενώ στη συνέχεια είπε ότι «δεν θα μπορούσατε να είστε ο καταλληλότερος ατζέντης των επιχειρηματιών», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι ο κ. Μλεκάνης θα έπρεπε να αναλάβει εθελοντικά το σπιτάκι του παραμυθιού στην Ονειρούπολη!

Σημείωσε ακόμα ο κ. Καλλινικίδης, ότι η αντιπολίτευση ενοχλείται από τις αποφάσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ και γι’ αυτό «βάζετε συνέχεια τρικλοποδιές» και κατέληξε πάλι απευθυνόμενος προς τον κ. Μλεκάνη: «Κρύβεστε πίσω απ’ αυτή την ιστορία, εξαιτίας σας κινδυνεύει να τιναχθεί αυτή η Ονειρούπολη και ευχόμαστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Να πέσουν οι τόνοι

Το τελικό συμπέρασμα της ενημερωτικής συζήτησης, ήταν τελικά να πέσουν οι τόνοι και οι αντεγκλήσεις και η κινδυνολογία, γιατί όλα αυτά βλάπτουν την Ονειρούπολη και δεν κάνουν καλό στην γιορτή αλλά και στην ίδια την πόλη της Δράμας.