Home > νέα > Τα κτιριακά ζητήματα των Δικαστηρίων της Δράμας έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας► Τ. Πούλιος: Ζητήσαμε κι άλλους Εισαγγελείς για τη Δράμα λόγω της λειτουργίας των Φυλακών από το 2020-2021!

Τα κτιριακά ζητήματα των Δικαστηρίων της Δράμας έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας► Τ. Πούλιος: Ζητήσαμε κι άλλους Εισαγγελείς για τη Δράμα λόγω της λειτουργίας των Φυλακών από το 2020-2021!

Στο Υπ. Δικαιοσύνης Δικηγόροι του Εφετείου Θράκης

Τα κτιριακά ζητήματα των Δικαστηρίων

της Δράμας έθεσε ο πρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

► Τ. Πούλιος: Ζητήσαμε κι άλλους Εισαγγελείς για τη Δράμα λόγω της λειτουργίας των Φυλακών από το 2020-2021!

 

 

ΜΕ ΤΟΝ Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνο Αλεξανδρή, συναντήθηκε αντιπροσωπεία προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Εφετείου Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος.

Η υπόλοιπη αντιπροσωπεία, αποτελούνταν από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ροδόπης, κα. Ι. Χατζηαντωνίου, και την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ορεστιάδας, κα. Α. Μεμετζή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν τόσο στη λειτουργία του Εφετείου Θράκης αλλά και τα κατά τόπους Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία, καθώς και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν εν γένει οι δικηγόροι στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» σχετικά με τη συνάντηση, ο κ.  Πούλιος τόνισε ότι τέθηκε αρχικά το ζήτημα των υπαλλήλων του Εφετείου Θράκης, οι οποίοι δεν επαρκούν σε σχέση με τις ανάγκες του και πρέπει να αυξηθούν καθώς και το κτιριακό θέμα του παλιού Εφετείου το οποίο καταρρέει κυριολεκτικά και κοντεύει να πέσει.

Τα κτιριακά ζητήματα της Δράμας

Ο κ. Πούλιος, έθεσε ιδιαίτερα τα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη στη Δράμα, όπως είναι το κτιριακό στα Δικαστήρια της πόλης. Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοπράτηση για την πρώτη φάση των έργων προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, όπου αναμένεται να γίνει κατασκευή τουαλετών για το κοινό και τουαλετών ΑμεΑ, πυρασφάλεια και ανακατασκευή όλου του υπογείου και κοντά στα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πλήρη αναμόρφωση του κτιρίου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ περίπου μόνο η μελέτη. Στη δεύτερη φάση περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου των Δικαστηρίων της Δράμας. Ο κ. Πούλιος  έθεσε το ζήτημα ώστε η μελέτη να ωριμάσει και να προχωρήσει στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, όπου ήδη η Περιφέρεια ΑΜΘ αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τη μελέτη.

Το άλλο θέμα που τέθηκε από τον κ. Πούλιο, είναι η πολυαναμενόμενη λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου το 2020 ή το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει από τώρα να προβλεφθεί και επάρκεια των υποδομών στην Εισαγγελία της Δράμας, όσον αφορά τον αριθμό των Εισαγγελέων. «Στη Δράμα αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο δύο εισαγγελείς, ενώ χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ακόμα για να μην πούμε δύο, ώστε όταν λειτουργήσουν οι Φυλακές, να έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία τους. Το σίγουρο είναι ότι ένας τουλάχιστον εισαγγελέας θα ασχολείται με τις Φυλακές», επισημαίνει ο κ. Πούλιος, λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης ήταν θετικός και ως προς αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά το ζήτημα της στέγης που έσταζε στο φουαγιέ των Δικαστηρίων, εκείνο έχει αποκατασταθεί προς το παρόν προσωρινά και στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρη αποκατάσταση.

Συνάντηση για τα ασφαλιστικά των δικηγόρων

Επίσης, ο κ. Πούλιος, με την ιδιότητα του γραμματέα του Λ.Ε.Δ.Ε. (Λογαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών), καθώς και με συναδέλφους του, Αντιπρόεδρο κ. Άρη Ροζάκη (Δ.Σ. Ηρακλείου), τον Γενικό Γραμματέα κ. Αναστάσιο Πούλιο (Δ.Σ. Δράμας), την Ταμία κα. Μαρία Νάκα (Δ.Σ. Ιωαννίνων) και τα μέλη κ.κ. Αθανάσιο Μακρυγιάννη (Δ.Σ. Λαμίας) και Ιωάννη Αγγελάκο (Δ.Σ. Τρίπολης), συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότη Μηταράκη.

Η αντιπροσωπεία του Λ.Ε.Δ.Ε. έθεσε στον Υφυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, κυρίως όσοι εξ αυτών διαμένουν και εργάζονται εκτός Αθήνας, στην πρόσβαση και την εξυπηρέτησή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία υπάγονται και κυρίως με το Τ.Υ.Δ.Ε. (Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών).

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Πούλιος, τέθηκε το ζήτημα «της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία και το ταμείο Νομικών που τώρα είναι κλάδος του ΕΦΚΑ. Κυρίως όμως Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους για όλη την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πούλιος, το ΤΥΔΕ έχει περίπου 20.000 δικηγόρους από όλη την Ελλάδα ασφαλισμένους, και λειτουργεί με τρία μόνο άτομα! «Ουσιαστικά είμαστε ανασφάλιστοι και για να λύσει κάποιος πρόβλημα με το ταμείο του, θα πρέπει να επισκεφθεί την Αθήνα όπως γινόταν το 1960! Στην εποχή του on line και της ψηφιοποίησης, εμείς πρέπει να κατεβαίνουμε στην Αθήνα για να προχωρήσουμε ένα ασφαλιστικό μας ζήτημα».

Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν μπορούν να διορίσουν καθώς δεσμεύονται, ότι οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι, ότι πρέπει να γίνουν αναδιοργανώσεις και χρειάζεται χρόνος. Υποσχέθηκε όμως ότι θα δει το ζήτημα και το επόμενο δεκαήμερο θα μας απαντήσει πώς μπορεί να δρομολογηθεί η λύση του».