Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Τα προβλήματα στο νέο Κολυμβητήριο
της Δράμας με τη θερμοκρασία
του νερού και οι ζημιές στο πάρκινγκ
Δήμαρχος: Το Κολυμβητήριο είναι για 800 άτομα και έχουμε πάνω από 1.000
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση του τέταρτου θέματος στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης 1 Απριλίου, που αφορούσε το Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Πρόκειται για μια τροποποίηση στον Κανονισμό Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου και συγκεκριμένα στη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής – πισίνας.
Αν και το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, εντούτοις οι αντιπολιτεύσεις έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως για το ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τους μαθητές που πηγαίνουν για εκμάθηση κολύμβησης καθώς οι χώροι δεν φαίνεται να είναι κατάλληλοι, ενώ θα πρέπει να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, για το ζήτημα της θερμοκρασίας του νερού στις πισίνες και στα ντους, για ποιο λόγο έκλεισε η χρήση του πάρκινγκ και άλλα διάφορα ζητήματα.
Το θέμα με τους μαθητές έθεσε ο δημ. σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή», λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπεύθυνους για τη λειτουργία του προγράμματος Κολύμβησης των Δημοτικών σχολείων, διότι οι χώροι που διατίθενται για τους μαθητές δεν είναι οι καταλληλότεροι. Θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των παιδιών και σε κάθε περίπτωση να μην εκτίθενται οι μαθητές για κανένα λόγο».
Από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ο δημ. συμβ. κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι κατά γενική ομολογία «ο Κανονισμός Λειτουργίας είναι σε καλή κατεύθυνση» και όπως είπε «κατά τη λειτουργία διαπιστώνονται κάποια προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια θα διορθωθούν». Από την ίδια παράταξη αργότερα, ο δημ. συμβ. κ. Τοπαλίδης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα, όπως αυτό της θερμοκρασίας του νερού που είχε συμβεί, τις αμοιβές, ποιοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας του, αν ο εκπαιδευτής μπορεί να είναι ναυαγοσώστης, το κλείσιμο του πάρκινγκ και άλλα.
Από την παράταξη «Πρότζεκτ για τη Δράμα» μίλησε ο δημ. συμβ. κ. Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Κανονισμός σε γενικές γραμμές καλύπτει αρκετά πράγματα, ενώ έθεσε διάφορα ζητήματα για τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου λειτουργίας, για το ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν, ενώ δεν φαίνεται πουθενά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει το κοινό. Αναρωτήθηκε τι γίνεται σε περίπτωση που πολίτες δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιο από τους δύο Συλλόγους.
Λόγος έγινε επίσης και από το δημ. συμβ. κ. Χατζηγιάννη, σχετικά με την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, καθώς – όπως είπε – καλό θα είναι να γίνει προμήθεια ενός γερανού κατάλληλου να σηκώνει το άτομο από το καροτσάκι και να το βάζει στην πισίνα.
Απαντήσεις από το δήμαρχο
Μετά από μια μακρά συζήτηση, απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος λέγοντας αρχικά ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε να δώσουμε απαντήσεις σε κανέναν» εξηγώντας ότι υπάρχουν αρμόδιοι, υπάρχει αντιδήμαρχος και υπάρχει και εντεταλμένη σύμβουλος να εξηγήσουν σχετικά και αναρωτήθηκε: «Ή εμείς δεν κάνουμε κάτι καλά, ή εσείς προσπαθείτε να βρείτε… την τρίχα σ’ αυτή την αίθουσα».
Όπως είπε, «δημιουργήσατε ένα κλίμα, (σ.σ. την ώρα) όπου όλοι και όλη η Ελλάδα δίνουν τα εύσημα κι εσείς βρίσκεται παντού προβλήματα. Τα παιδιά σας είναι και παιδιά μας και είναι πάντοτε υπό της προστασία της εκάστοτε δημοτικής αρχής».
Αναφερόμενος στο θέμα της θερμοκρασίας, είπε ότι «η ζημιά έγινε από έναν πυκνωτή που ρυθμίζει τη θερμοκρασία στην πισίνα το οποίο χάλασε και το κάναμε θέμα να απαξιώσουμε ένα τέτοιο έργο». Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία ανάλογα με τη θερμοκρασία το πώς κυμάνθηκε.
Σε άλλο σημείο είπε ότι «το Κολυμβητήριο είναι για 800 άτομα κι εμείς επάνω έχουμε πάνω από 1.000 άτομα και προσβάλατε το έργο. Αυτή είναι αντιπολιτευτική τακτική;» Σημείωσε ακόμα ότι «η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει μέρα και νύχτα τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου» και ότι οι υπάλληλοι του Δήμου είναι συνέχεια εκεί και όλοι είναι εξειδικευμένοι.
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει και Διεύθυνση Αθλητισμού με δικό της διευθυντή, καθώς σήμερα ένας διευθυντής έχει τέσσερις Διευθύνσεις στην ευθύνη του.
Αναφορικά με το ζήτημα των ΑμεΑ, είπε ότι υπάρχει μια συνεννόηση με τη Raycap για ένα γερανάκι, τονίζοντας όμως ότι τα ΑμεΑ θα πρέπει να έχουν απαραίτητα συνοδό. Μάλιστα ο Σύλλογος Παραπληγικών έχει κάνει αίτημα στη Raycap, η οποία δεσμεύτηκε να δώσει λύση σ’ αυτό.
Αναφορικά με το θέμα του ναυαγοσώστη, είπε ότι οι γυμναστές που κάνουν κολύμβηση στα παιδιά, μπορούν να είναι και ναυαγοσώστες, λέγοντας ότι, αυτό διασφαλίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στην πισίνα από κάθε Σύλλογο.
Αναφορικά με το ζήτημα αν πολίτες δεν θέλουν να εγγραφούν σε Σύλλογο, είπε ότι δεν γίνεται διαφορετικά. «Όταν οι πολίτες εγγράφονται σε ένα Σύλλογο, τότε ο Σύλλογος οφείλει να έχει το ναυαγοσώστη του».
Αναφορικά με το ζήτημα του πάρκινγκ στο βόρειο τμήμα του αύλειου χώρου, είπε ότι έκλεισε, καθώς με τον τρόπο που παρκάρουν οι συμπολίτες μας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Όπως είπε, «κάνουν μανούβρες μέσα στον κήπο, καταστρέφουν τα φυτά και μάλιστα υπάρχει εκεί ένα αρδευτικό σύστημα πανάκριβο το οποίο κινδυνεύει να σπάσει».
Σημείωσε ότι υπάρχουν 30 θέσεις για αυτοκίνητα και όπως είπε, ζητήθηκε άδεια να ανοίξει το γήπεδο του Θεραπευτηρίου από δίπλα, «μας έδωσαν το δικαίωμα να ρίξουμε χαλίκι 3Α, μπήκαν ορισμένα φώτα και θα μπουν και άλλα στη συνέχεια και θα διαμορφωθεί ο χώρος στη συνέχεια». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «το γήπεδο είναι μόνο 74 βήματα δεν είναι και τόσο μακριά. Και ακόμα, έξω από το Κολυμβητήριο υπάρχει ένας πυροσβεστικός κρουνός τον οποίον μάλιστα έσπασαν ήδη για να παρκάρουν». Σημείωσε δε ότι το πάρκινγκ στο γήπεδο θα διαμορφωθεί να παίρνει και 160 αυτοκίνητα, ενώ γενικότερα στον χώρο κάτω θα μπουν και κάμερες.
Τόνισε τέλος χαρακτηριστικά ότι, «το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού για να πάμε μέχρι τα εγκαίνια, για να μην καταστραφούν όλα». Σχετικά με το νότιο αύλειο χώρο, είπε ότι σε δύο εβδομάδες το αργότερο θα έχει παραδοθεί και θα ανοίξει. Αναφορικά με τις ώρες κολύμβησης για όλους, αυτό είναι ευθύνη των Συλλόγων και όχι του Δήμου.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι, την ερχόμενη Παρασκευή περνάει από τη Δημοτική Επιτροπή το τέλος των 15 ευρώ από τους πολίτες και στη συνέχεια θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφιστεί οριστικά. Εξήγησε για άλλη μια φορά, ότι, καταγράφονται όλα τα ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν μέχρι τον Αύγουστο, όπου εκείνο το μήνα θα κλείσει για συντηρήσεις και από Σεπτέμβριο θα οριοθετηθούν όλα σε νέες βάσεις για την επόμενη σεζόν.