Home > νέα > Τελέστηκε η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου της ΠΑΜΘ-► Χρ. Μέτιος: «Η ΑΜΘ μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη ».

Τελέστηκε η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου της ΠΑΜΘ-► Χρ. Μέτιος: «Η ΑΜΘ μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη ».

Τελέστηκε χθες η ορκωμοσία του νέου

περιφερειακού συμβουλίου της ΠΑΜΘ

► Χρ. Μέτιος: «Η ΑΜΘ μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών».

 

 

Ορκίστηκε το μεσημέρι το νέο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για το τρίτο συμβούλιο, από την έναρξη του θεσμού της αιρετής περιφέρειας. Περιλαμβάνει 51 περιφερειακούς συμβούλους και τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Η τελετή ορκωμοσίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας στην Κομοτηνή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης». Παρόντες ήταν πλήθος αιρετών, εκπρόσωποι φορέων και πολιτών.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων. Τη συνεδρίαση, συντόνισε η απερχόμενη πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, κα. Ελένη Δημούδη. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, το Κοράνι ή έδωσαν πολιτικό όρκο.

Ακολούθησε η ομιλία του περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος  χαρακτήρισε την ημέρα «χαράς, τιμής, κυρίως ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο». Ακολούθως, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως «πέρασμα», ως «γέφυρα» και ως «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

«Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.

6 Ορκωμοσία

Για δεκαετίες, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως «πέρασμα» και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο και σε ανάχωμα».

Σήμερα ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μέτιος, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ανοίγονται μπροστά μας νέες δυνατότητες.

«Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, που θεσπίστηκε το 2010, δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους μας. Κυρίως, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.

Το στοίχημα εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ευθύνη μας για πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, υποστήριξε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι  ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. «Σε μια εποχή όπου η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.

Παράλληλα και εν συντομία ο κ. Μέτιος, ανέπτυξε τους άξονες του προγράμματός του, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει συνεργασία με όλους τους δήμους της περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας. «Σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η λέξη – κλειδί για εμάς είναι «συνεργασία». Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή».