Home > νέα > Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού ► Ψηφίστηκε αύξηση του εισιτηρίου στους αναβατήρες

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού ► Ψηφίστηκε αύξηση του εισιτηρίου στους αναβατήρες

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται

η σύμβαση με τον ανάδοχο λειτουργίας

του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

► Ψηφίστηκε αύξηση του εισιτηρίου στους αναβατήρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ήδη φαίνεται να έπεσαν ήδη τα πρώτα χιόνια στο Φαλακρό και αυτό ίσως να προμηνύει μια καλή χιονοδρομική περίοδο για το χειμώνα του 2019-2020, παρ’ όλα αυτά, μέχρι και χθες τουλάχιστον, η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του εργολάβου – αναδόχου για τη λειτουργία του, δεν είχε υπογραφεί ακόμα.

Ο λόγος της καθυστέρησης, οφείλεται στον έλεγχο της σύμβασης από τον Επίτροπο, ενώ αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου»,  η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά φέτος, τόσο το έργο της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, όσο και του αποχιονισμού, εντάσσονται σε ένα έργο και όχι ξεχωριστά όπως γινόταν πέρυσι.

 

Αυξήσεις στα εισιτήρια

Από εκεί και πέρα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εισηγήθηκε μια μικρή αύξηση των εισιτηρίων στους λειτουργούντες αναβατήρες, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 30% και συγκεκριμένα, τα εισιτήρια που κόστιζαν 3 ευρώ αυξάνονται στα 4 ευρώ, και τα εισιτήρια των 8 ευρώ, αυξάνονται στα 10 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ τη Δευτέρα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αναγκαίες, με την έννοια ότι είναι οι χαμηλότερες τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από όλα τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «η τιμολογιακή πολιτική του Φαλακρού ήταν πάρα πολύ χαμηλή, έναντι άλλων χιονοδρομικών της χώρα. Αυτό από μόνο του υποβαθμίζει το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού». Όπως συμπλήρωσε «οι πίστες του Φαλακρού κατατάσσονται σε υψηλές κατηγορίες και μάλιστα με διαφορά από όλα τα άλλα χιονοδρομικά της χώρας».

Και σημείωσε σ’ αυτό, ότι, «όταν έχουμε ένα τέτοιο προϊόν δεν το δίνουμε «δωρεάν». Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι έτσι το υποβαθμίζουμε, το μηδενίζουμε. Αυτό έπρεπε να διορθωθεί».

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, απάντησε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι δύο καφετέριες που κάθε χρόνο ενοικιάζονται και σύντομα θα βγει ο σχετικός διαγωνισμός για τη σεζόν.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι, υπήρξε έντονος προβληματισμός από την αντιπολίτευση, για το αν η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, μπορεί να αναλάβει και το έργο του αποχιονισμού, κάτι το οποίο δεν απαντήθηκε άμεσα και ξεκάθαρα. Και προφανώς αυτό μπορεί να συνδέεται με την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης.

 

Έσοδα και έξοδα!

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε και στα έσοδα του χιονοδρομικού στις προηγούμενες περιόδους, λέγοντας ότι το Φαλακρό «είναι μια προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια και όχι μόνο στο Νομό Δράμας, που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να σκύψουμε από πάνω και να το ενισχύσουμε».

Τα έσοδα και τα έξοδα στις προηγούμενες περιόδους ήταν:

– Περίοδος 2016-2017. Έσοδα από εισιτήρια 49.200 ευρώ. Λειτουργικό κόστος – δαπάνες 202.000 ευρώ και αποχιονισμοί 59.280 ευρώ.

– Περίοδος 2017-2018. Έσοδα από εισιτήρια 22.110 ευρώ. Λειτουργικό κόστος – αποχιονισμοί 107.295 ευρώ  και αποχιονισμοί 58.905 ευρώ.

– Περίοδος 2018-2019. Έσοδα από εισιτήρια 55.340 ευρώ. Λειτουργικό κόστος 189.520 ευρώ και αποχιονισμοί 68.209 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Φαλακρού 2019-2020, ορίστηκε στις 350.000 ευρώ. Από αυτά, οι 14.000 κατανέμονται για τη λειτουργία του Κέντρου για το 2019 και οι υπόλοιπες 336.000 ευρώ για το 2020.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε σχετική συζήτηση στο σώμα και τέθηκαν ερωτήματα για το αν το Φαλακρό μπορεί να συνεχίσει έτσι τη λειτουργία του ή θα χαθεί κι άλλος χρόνος; Τα χρήματα της αύξησης θα μπορούν να καλύψουν τη ζημία καθώς το Φαλακρό κοστίζει στην Περιφέρεια ΑΜΘ περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο!

 

Αναβάλλεται το opening;

Όσον αφορά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για το άνοιγμα του Φαλακρού που γινόντουσαν συνήθως στις 20-21 Δεκεμβρίου, τα τελευταία χρόνια, αυτές φαίνεται ότι μάλλον αναβάλλονται για φέτος και πιθανότατα οδεύουν προς κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνουν στον «Π.Τ.» άτομα που γνωρίζουν, οι εκδηλώσεις του OPEN Φαλακρού, δεν είχαν να προσδώσουν τίποτα το ιδιαίτερο, δεν συγκέντρωναν την απαιτούμενη επισκεψιμότητα και μάλλον ήταν αδιάφορες.

Προς το παρόν πάντως, δεν γίνεται κάποια ενέργεια γύρω από αυτές τις εκδηλώσεις για φέτος, και αν γίνουν, θα γίνουν με διαφορετική μορφή. Ίδωμεν!