Ομάδα 12 ατόμων διέσχισε συνολικά 165 χιλιόμετρα
Το μονοπάτι Ε6 αποτελεί τουριστικό
προϊόν και πόλο έλξης για τη Δράμα
Μιλάνε στο «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαΐου, η διάσχιση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, το οποίο διασχίζει τα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά και του Νομού Δράμας.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας και του προέδρου του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου την 1η Μαΐου, την ημέρα της Πρωτομαγιάς.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της χώρας, ενώ μόνο στην επικράτεια της Δράμας έχει μήκος 165 χιλιόμετρα.
Ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει αρκετά σημειώματα σχετικά με την διάσχιση αυτή, με ομάδα 12 ατόμων από τη Δράμα, την Αθήνα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα και από αλλού.
Στην όλη προσπάθεια, συνέβαλε σημαντικά και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, η οποία συνέβαλε οικονομικά, όπως και υποστηρικτικά, ενώ έχει σχέδιο ώστε να αξιοποιήσει το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέσω του επόμενου προγράμματος LEADER, το οποίο διαχειρίζεται. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων, η ομάδα των 12 περιπατητών, φιλοξενήθηκε σε τρεις ξενώνες της περιοχής, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μέσω προγραμμάτων LEADER.
Σημαντικό είναι από εδώ και πέρα, όλα όσα καταγράφηκαν από αυτή την ενέργεια, να γίνουν αφορμή, ώστε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης να τα αξιοποιήσει και να προχωρήσει στην περαιτέρω σήμανση, καθαρισμό και ανάδειξη του μονοπατιού σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Παπαδόπουλος: Περιμένουμε τις κινήσεις της Περιφέρειας
Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Δράμας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, που ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας, επισημαίνει ότι όλα πήγαν καλά και οι συμμετέχοντες σχημάτισαν τις καλύτερες εντυπώσεις ενώ τόνισε: «Κάναμε μια διάσχιση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, το οποίο περνάει από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Εμείς κάναμε το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Διασχίσαμε 165 χιλιόμετρα με 6.500 μέτρα υψομετρική διαφορά.
Ξεκινήσαμε από την περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, διασχίσαμε όλη την περιοχή αυτή με τους καταρράκτες του Τραχωνίου και της Αγίας Βαρβάρας και διανυκτερεύσαμε στον οικισμό της ΔΕΗ στο Παρανέστι και συνεχίσαμε προς το Λιβαδερό.
Η τρίτη μέρα ήταν η πιο δύσκολη, καθώς διασχίσαμε τη βόρεια πλευρά του Φαλακρού με τις υπέροχες τοποθεσίες και διανυκτερεύσαμε στο Βώλακα. Την επόμενη μέρα συνεχίσαμε προς το Νευροκόπι, όπου τύχαμε ιδιαίτερης φιλοξενίας, ενώ την τελευταία μέρα, Δευτέρα 5 Μαΐου, φτάσαμε μέχρι την Άνω Βροντού, όπου είναι και τα όρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Π.Ε. Δράμας, όπου εκεί σταματήσαμε».
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή, είχαμε υποστήριξη από ομάδα τριών εθελοντών και ο καιρός ήταν καλός και ιδανικός για τη διάσχιση. Στην ομάδα μας είχαμε 12 άτομα συνολικά, από Δράμα, από Αθήνα, από την Καλαμάτα, από Λάρισα και από αλλού. Τα σχόλια όλων πολύ καλά».
Ο ίδιος απευθύνει ευχαριστίες προς του Δήμους Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου για την σημαντική στήριξη που τους παρείχαν, καθώς και στο διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανόλη Χατζόπουλο για όσα τους πρόσφερε.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «ήταν μια καλή προσπάθεια για την ανάδειξη αυτού του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 και από εδώ και πέρα περιμένουμε τις κινήσεις της Περιφέρειας και της προβολής του».
Ένα βατό μονοπάτι
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το μονοπάτι, ο ίδιος απαντάει: «Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι το μονοπάτι αυτό είναι βατό, ότι μπορεί να περπατηθεί και ότι χρειάζονται κάποια έργα υποστήριξης, καθαρισμού και να τελειώσει αυτή η μελέτη η οποία εδώ και πέντε χρόνια καρκινοβατεί.
Τη μελέτη αυτή την ξεκινήσαμε εμείς, είναι στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο Δασαρχείο και έχει μείνει μια εκκρεμότητα για να τελεσφορήσει η προσπάθεια.
Μιας και υπάρχει ένα δεσμευμένο ποσό 100.000 ευρώ για τη σηματοδότηση και τον καθαρισμό του μονοπατιού».
Όπως εξηγεί «αυτή την ώρα η σηματοδότησή του είναι υποτυπώδης, η παλιά έχει πέσει, ένα μέρος της έχει καταστραφεί, ενώ σε ορισμένα σημεία μόλις που φαίνονται τα ίχνη της διαδρομής και γενικά χρειάζονται έργα βελτίωσης».
Πόλος τουριστικής έλξης
Ερωτώμενος αν το μονοπάτι μπορεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών για τη Δράμα, σημειώνει ότι «θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα τουριστικό προϊόν για όλη την περιοχή της Δράμας και επιπλέον θα μπορούσε πάνω στον βασικό κορμό του Ε6, να συνδεθούν τα τοπικά δημοτικά μονοπάτια, για να έχουμε έναν κύκλο πεζοπορικών διαδρομών».
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «τα πάντα είναι εύκολα να γίνουν, αρκεί να υπάρχει ένα όραμα και διάθεση να γίνουν».
Ερωτώμενος για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι Δήμοι της περιοχής, είπε ότι, «όλα είναι συνεργασίες και σίγουρα μπορεί να υπάρξει μια καλή συνεννόηση από την πλευρά των Δήμων με την Περιφέρεια για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο τουριστικό προϊόν για τη Δράμα. Και δεν είναι μόνο οι περιπατητικές διαδρομές, θα μπορούν να γίνουν και διαδρομές με ποδήλατο, να γίνουν τμήματα στις διαδρομές αυτές και πολλά άλλα».
Χατζόπουλος
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, εξηγεί ότι, «αυτό που κυρίως ενδιαφέρει εμάς, είναι να πάρουμε τα πλεονεκτήματα από τη διάσχιση, που σημαίνει τοπική ανάπτυξη, επαφή με τους κατοίκους και με τους δρώντες στην περιοχή, για δικτύωση και εμψύχωση, προκειμένου να βρούμε ιδιώτες επενδυτές στο επόμενο LEADER που έρχεται.
Γι’ αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με την ομάδα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας, πορευθήκαμε μαζί και τους ενισχύσαμε σε ένα βαθμό και οικονομικά και το συνδιοργανώσαμε με τη βοήθεια του LEADER. Το υλικό που συγκεντρώθηκε με φωτογραφίες και video θα μας κατατεθεί για να το έχουμε προς χρήση και μικρών μηνυμάτων προβολής στη συνέχεια. Στην προσπάθεια αυτή συνδέεται και η ανάδειξη των παραδοσιακών γεφυριών που έχουμε ξεκινήσει».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Χατζόπουλος ότι, «στα πλαίσια αυτά, συναντήθηκα με την ομάδα του Συλλόγου στο Παρανέστι και στο Βώλακα. Μιλήσαμε με τους δρομείς και πρέπει να πω ότι μάλιστα κοιμήθηκαν και σε τρεις ξενώνες που έγιναν με προγράμματα LEADER, οπότε εδώ δένει και η δική μας λειτουργία. Επίσης, είναι μια προετοιμασία στα πλαίσια συνολικής αξιοποίησης σήμανσης, ανάδειξης του Ε6 σε επίπεδο Περιφέρειας πλέον, που θέλει να κάνει η ΠΑΜΘ».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι, «στα πλαίσια αυτά, ωριμάζουμε εμείς ως Δράμα όσο μπορούμε τις συνθήκες και τα δεδομένα μας, για να είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε υλικό, ουσιαστικά να βοηθήσουμε να κάνει η Περιφέρεια αυτό που θέλουμε στη Δράμα».
[Σημ. Οι φωτογραφίες του Χρήστου Τσέρνιου).