Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Το θέμα της κατασκευής του φράγματος
Τεμένους της ΔΕΗ στο Παρανέστι
έθεσε ο βουλευτής κ. Δ. Κυριαζίδης
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της επιτακτικής ανάγκης για την κατασκευή του φράγματος Τεμένους της ΔΕΗ στην περιοχή του Παρανεστίου, έθεσε μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρθηκε «στην ανάγκη υλοποίησης κρίσιμων υδατικών και ενεργειακών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας» θέτοντας στο επίκεντρο την καθυστέρηση στην κατασκευή του φράγματος, του ταμιευτήρα και του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Παρανέστι, έργο που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ και κρίσιμος αναπτυξιακός μοχλός για την περιοχή.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριαζίδης, «παρά την παραχώρηση των απαιτούμενων εκτάσεων και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, παραβιάζοντας τη συμβατική της υποχρέωση».
Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να ασκηθεί πίεση προς τη ΔΕΗ, όχι μόνο για την υλοποίηση του έργου αλλά και για την καταβολή των προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Όπως τόνισε μάλιστα, «το συγκεκριμένο έργο, πέραν της παραγωγής καθαρής ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση του κάμπου της Δράμας, όπου φέτος παρατηρήθηκε μείωση έως και 30% στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, εξαιτίας της λειψυδρίας».
Σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι «παρόμοια είναι η εικόνα και στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου, όπου οι ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης παραμένουν ακάλυπτες λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Παράλληλα, ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη προώθησης και του νέου έργου, του φράγματος στο Καρβουνόρεμα του Νευροκοπίου, προκειμένου να ενισχυθεί η υδατική επάρκεια της ευρύτερης περιοχής, έργο το οποίο έχει ήδη προωθηθεί από πλευράς του.
Τέλος, τόνισε πως η υλοποίηση των παραπάνω έργων εντάσσεται στο ευρύτερο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε σε διακομματική συνεργασία για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.