Home > Αθλητικά > Όλα έτοιμα για τον αγώνα «Granitis Trail» μήκους 21 χλμ.

Όλα έτοιμα για τον αγώνα «Granitis Trail» μήκους 21 χλμ.

Όλα έτοιμα για τον αγώνα

«Granitis Trail» μήκους 21 χλμ.

 

Ο Αγώνας Granitis Trail, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη στον Γρανίτη Δράμας, με διαδρομή αγώνα μήκους 21χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 1550μ., η οποία ακολουθεί μονοπάτια κατά κύριο λόγο. Η εκκίνηση του αγώνα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, με εκκίνηση από την πλατεία του χωριού Γρανίτης, με την διαδρομή στο υψηλότερό της σημείο να διέρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου σε υψόμετρο 1775 μ.

Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα, είναι υποχρεωτικά για όλους τους αθλητές, ενώ όλοι οι Σταθμοί Τροφοδοσίας είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Στην κορυφή του Αγίου Παύλου (1775 υψόμετρο) στο εκκλησάκι θα υπάρχει σημείο ελέγχου.

Ο αγώνας των 21χλμ. έχει χρονικό όριο τις πέντε ώρες με ενδιάμεσο χρονικό αποκλεισμό στο Σταθμό Τροφοδοσίας του Αυχένα στο 10ο χλμ στις τρεις ώρες. Τα όρια αποκλεισμού είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των αθλητών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Η δημιουργία της διοργάνωσης και του αγώνα, ξεκίνησε από μια παρέα του χωριού, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «Δίπλα στο αναμμένο τζάκι με δυνατή φλόγα που βγαίνει από την οξιά και το καράμεσέ, με θέα το Φαλακρό και απέναντι ακριβώς το βουνό μας, ξεγυμνωμένο και καφετιασμένο από το πέσιμο των φύλλων από τα δέντρα».

Γρανίτης «το χωριό των μονοπατιών»

Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν και διοργανώνουν από το 2006 τον αγώνα «Granitis Trail», εξηγούν πως «γεννήθηκε» η ιδέα και πως κατάφεραν τελικά να την υλοποιήσουν.

Ο Γιώργος, ο Παναγιώτης και ο Νίκος, έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μονοπατιών ώστε να γίνει το χωριό προορισμός για ένα καλό “προπονητήριο” για τους επαγγελματίες αθλητές και μη, ορμητήριο για τις οικογένειες με παιδιά, και για όλους όσους αγαπάνε την πεζοπορία και τον περίπατο μέσα στο δάσος.

Το χωριό του Γρανίτη, έχει όλες εκείνες τις υποδομές έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει στους επισκέπτες του την άρτια και ποιοτική διαμονή τους, με τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες και τις τέσσερις παραδοσιακές του ταβερνούλες για την σίτισή τους, μετά από μία ευχάριστη άλλα ταυτόχρονα εξαντλητική δραστηριότητα στα μονοπάτια του δάσους. Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την βάση, αλλά ταυτόχρονα μας βάζουν και σε σκέψεις για το αν θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας μικρός αγώνας για να έρχονται φίλοι συναθλητές και να περνάμε μία Κυριακή το χρόνο όμορφα σαν ένα “ party trail” με μη αλκοολούχα ποτά βέβαια.

Οι σκέψεις μας σιγά σιγά αρχίζουν να γίνονται, καθορισμός μονοπατιού, και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της καθαριότητας του μονοπατιού, και της σήμανσης τμηματικά. Όμως από το μυαλό μας δε βγαίνει πως ο αρχικός στόχος είναι το “προπονητήριο” και τα καλοδιατηρημένα και καλοσηματοδοτημένα μονοπάτια, γιατί προέχει η ασφάλεια όσων θα τα περπατάμε ή θα τα τρέχουμε, και όλων όσων θα κινούμαστε μέσα σε αυτά με φίλους ή με τα παιδιά μας.

Γιατί αρχές Σεπτεμβρίου

Μας προβλημάτισαν επίσης οι καιρικές συνθήκες οι οποίες σε αυτά τα υψόμετρα (Γρανίτης 800m , Άγιος Παύλος 1800m) είναι απρόβλεπτες και αλλάζουν στο δευτερόλεπτο. Ήλιος, βροχή, αέρας, χαλάζι, χιόνι, και το δυσκολότερο από όλα ομίχλη, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να σε αποπροσανατολίσει ειδικά στις κορυφογραμμές από του Λοχαγού Ρογκάκου έως και τον Άγιο Παύλο. Αρκετά δύσκολα όλα αυτά. Έχουμε όμως μεράκι όραμα και πρόγραμμα.

Με γνώμονα λοιπόν όλα τα παραπάνω και με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων ξεκινάμε με αργά και σταθερά βήματα τις διαδικασίες που απαιτούνται για αυτό το εγχείρημα. Μετά από πολλές συζητήσεις και γνώμες από φίλους συναθλητές καταλήξαμε σε μία διαδρομή μονοπατιών μήκους 21 km και υψομετρικής διαφοράς 1630m ώστε να γίνει αυτό το party trail την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη. Η εποχή μόνο τυχαία δεν είναι. Μαζέψαμε τα στατιστικά κακοκαιρίας για την περιοχή μας από την Ε.Μ.Υ. (Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία) από το 2005 μέχρι και σήμερα και για την περίοδο 20 Αυγούστου μέχρι και 15 Σεπτέμβρη είχε 3 φορές κακοκαιρία μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να μην βρέχει κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη.

Επίσης θεωρούμε πως θα είναι ένα καλό προπονητικό ξεκίνημα αυτός ο μικρός πλην όμως απαιτητικός αγώνας, για όλους τους αθλητές που ξεκινάμε την αγωνιστική μας περίοδο μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Θα το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης του χρόνου μας, μιας και η διαδρομή θα είναι ίδια για όσο υφίσταται το “Granitistrail 21km”, δηλαδή θα βλέπουμε τον χρόνο που θα κάνουμε στον αγώνα και θα τον συγκρίνουμε με τον περσινό, έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, και φυσικά σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες.

Θα θέλαμε να υποδεχτούμε τους φίλους συναθλητές μας από τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, και από όποιο άλλο νομό της Ελλάδας μας τιμήσουν ώστε να γίνει αυτό το party trail αφετηρία για το ξεκίνημα της αγωνιστικής μας περιόδου.