Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης
Ξεκίνησε η τοποθέτηση υδρομέτρων
σε κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου Δράμας
► Από τα 11-12 εκατ. κυβικά νερού ετησίως, τιμολογούνται μόνο τα 4!!!
► Έρχονται κίνητρα για εξόφληση χρεών προς τη ΔΕΥΑΔ
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ σημαντική ενέργεια προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) του Δήμου Δράμας, καθώς ξεκίνησε την τοποθέτηση υδρομέτρων σε κοινόχρηστους χώρους, όπως γήπεδα, σχολεία, πάρκα, δημοτικά κτίρια και άλλες υποδομές.
Στα συγκεκριμένα αυτά κοινόχρηστα σημεία, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν υδρόμετρα, με αποτέλεσμα να μην μετριέται η κατανάλωση του νερού, να μην πληρώνει κανένας το νερό που χάνεται και φυσικά, να καταλογίζεται ουσιαστικά στους καταναλωτές.
Πλέον με την τοποθέτηση των υδρομέτρων σε κοινόχρηστους χώρους, αναμένεται να γίνει μια σωστότερη καταμέτρηση των εκατομμυρίων κυβικών που χάνονται, θα μπορεί να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην χρήση του νερού και η ανάλογη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα ενισχύεται η προσπάθεια για την εξοικονόμηση και προστασία του.
Και βέβαια, αυτό που ιδιαίτερα σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον «Π.Τ.», είναι ότι αυτό το νερό θα το πληρώνει με ένα συμβολικό οικονομικό τίμημα ο Δήμος Δράμας.
Γεωργιάδης: Κοινωνική αδικία
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, επισημαίνει ότι «τους προηγούμενους μήνες είχαμε πάρει μια απόφαση σαν δημοτική αρχή, ώστε να τοποθετηθούν υδρόμετρα σε κοινόχρηστους χώρους που υδροδοτούνται αλλά δεν υπάρχουν υδρόμετρα. Για παράδειγμα, έχουν ήδη τοποθετηθεί υδρόμετρα στο Γυμνάσιο ΑΡΡΕΝΩΝ και σε άλλα σχολεία, στο Κραχτίδη, σε Κοινότητες, γήπεδα ποδοσφαίρου και αλλού».
Όπως εξηγεί, «όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν υδρόμετρα και αυτό ήταν μια κοινωνική αδικία, γιατί το βάρος του νερού το επιμερίζονται όλο οι πολίτες. Σ’ αυτά τα πλαίσια, από την αρχή ως δημοτική αρχή, θέλαμε να μπει μια νοικοκυροσύνη σ’ αυτό το κομμάτι και αυτό είναι ψηλά στην ιεραρχία που έχουμε θέσει. Θα πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι η δημοτική αρχή είναι με το μέρος το δικό τους και όχι με την σπατάλη, την ασυδοσία και την αλόγιστη χρήση νερού, που την κάνει όποιος θέλει ό,τι ώρα θέλει και όποτε θέλει».
Να μετράμε το νερό…
Αυτό που σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι, «δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει ένα τίμημα για το νερό, αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε και τον όγκο του νερού. Καταλαβαίνουμε ότι, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, θα πρέπει να μετράμε και λίγο το νερό που καταναλώνουμε σε επίπεδο κυβικών. Δεν μπορεί να αντλεί η ΔΕΥΑΔ περί τα 11 με 12 εκατομμύρια κυβικά νερό σε ετήσια βάση και να τιμολογεί τα 4! Δεν τιμά κανένα αυτό το νούμερο και κάνουμε προσπάθεια με την Τεχνική Υπηρεσία να βρούμε λύσεις σ’ αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, τα 11 – 12 εκατομμύρια κυβικά νερού έχουν μεγάλο κόστος άντλησης και μεταφοράς σε επίπεδο ρεύματος το οποίο το πληρώνουμε όλοι, αλλά και τα αντλούμε από τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν ξέρουμε που πάνε».
Συμβολικό τίμημα από το Δήμο
Ερωτώμενος αν μετά την τοποθέτηση των υδρομέτρων στους κοινόχρηστους χώρους, ο Δήμο Δράμας θα πληρώνει την αξία του νερού, ο κ. Γεωργιάδης απαντάει θετικά: «Αυτά θα τα πληρώνει ο Δήμος με ένα συμβολικό τίμημα, θα είναι διαφορετική η χρέωση του νερού προς το Δήμο Δράμας. Ο σκοπός δεν είναι να φύγουν τα χρήματα από το ταμείο του Δήμου και να έρθουν στο ταμείο της ΔΕΥΑΔ. Η ΔΕΥΑΔ είναι μια δημοτική επιχείρηση που δίνει καθημερινό αγώνα για να έχουμε όλοι δικαίωμα στο πόσιμο νερό και μια ποιότητα σ’ αυτό το ζήτημα και επομένως θα πρέπει να έχει και τους ανάλογους πόρους, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που δημιουργούνται καθημερνά».
Ο λογαριασμός στο Δημοτικό Στάδιο
Ένα από τα αρκετά σοβαρά ζητήματα, είναι ένα θέμα που είχε προκύψει παλαιότερα και σήμερα ακόμα δεν έχει διευθετηθεί. Πρόκειται για το λογαριασμού νερού στο Δημοτικό Στάδιο (πρώην Εθνικό, «Αλέκος Φρούσιος») το οποίο είχε να πληρωθεί για πολλά χρόνια, όπου το κόστος είχε ανέλθει μέχρι και τις 150.000 ευρώ.
Ερωτώμενος σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ δίνει σχετικές εξηγήσεις: «Το Δημοτικό Στάδιο έχει δύο υδρόμετρα. Ο λογαριασμός ήταν περίπου στις 150.000 ευρώ. Έχουν ήδη βγει δικαστικές αποφάσεις επ’ αυτού και νομίζω ότι σύντομα θα πάμε προς την υλοποίησή τους και το κόστος αυτό θα το πληρώσει ο Δήμος Δράμας».
Πάνω από 6 εκ. ευρώ τα χρέη προς ΔΕΥΑΔ
Αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών καταναλωτών νερού προς τη ΔΕΥΑΔ, το χρέος ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια ευρώ και είναι κάτι που η δημοτική επιχείρηση προσπαθεί να το διαχειριστεί.
Όπως λέει ο ίδιος, «καθημερινά κάνουμε αγώνα και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα για τη διευκόλυνση του κοινού σ’ αυτό το θέμα και θα δείξουμε για άλλη μια φορά το κοινωνικό μας πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε κίνητρα στους καταναλωτές να αποπληρώσουν τα χρέη τους».