Home > Πρώτο Θέμα > Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας να περιέλθει στο Δ. Προσοτσάνης-Στο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας να περιέλθει στο Δ. Προσοτσάνης-Στο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Στο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε

το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας

να περιέλθει στο Δ. Προσοτσάνης

Αθανασιάδης στον «Π.Τ.»: Είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση του προβλήματος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Μπλούχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης κ. Χατζηκυριακίδη.

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε το ζήτημα με το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί εξ ολοκλήρου ως δασική έκταση. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, ήταν να υπάρξει αποχαρακτηρισμός μέρους της περιοχής και ακόμα το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας να περιέλθει σε χρήση του Δήμου Προσοτσάνης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, «επισκεφθήκαμε τον υπουργό κ. Σκρέκα, μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκυριακίδη, καθώς και τον πρύτανη κ. Κότιος, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του συμβούλου Ανάπτυξης του Δήμου μας».

Ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει ότι, «ζητήσαμε από τον υπουργό, ώστε ένα τμήμα περίπου 11 στρεμμάτων, να εξαιρεθεί από τους δασικούς χάρτες και να δοθεί στο Δήμο Προσοτσάνης είτε κατά χρήση, είτε κατά κυριότητα. Αυτό το υποστήριξε και ο βουλευτής της Δράμας».

AUANASIADHS1

Επεσήμανε επίσης ο κ. Αθανασιάδης, ότι, «αυτό που σημειώθηκε ως αίσθηση, είναι ότι υπάρχει η πολιτική θέληση να τακτοποιηθεί το θέμα αυτό, το γρηγορότερο δυνατό. Εμείς φύγαμε με μεγάλη αισιοδοξία, ότι αυτό που κάναμε έπρεπε να γίνει πριν χρόνια και πιστεύουμε ότι είναι το τελευταίο μας καταφύγιο. Εμείς είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου, ώστε από την πλευρά μας να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε στην όλη κατάσταση όσο περισσότερο μπορούμε. Ήταν ότι μπορούμε να κάνουμε και η κοινωνία της Προσοτσάνης και της Δράμας θα πρέπει να ξέρει ότι, το Φαράγγι της Πετρούσας που είναι ένα κομμάτι που αναδεικνύει την περιοχή, προσπαθούμε να του δώσουμε σάρκα και οστά με την έννοια της νομιμοποίησής του. Υπάρχει το φυσικό κάλλος, υπάρχει η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και χρόνια από εκείνους που έχουν φτιάξει το Πέτρινο Θέατρο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία, την οποία έπρεπε να τολμήσουμε να ξεπεράσουμε».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «μέχρι σήμερα συζητούσαμε σε τοπικό επίπεδο και ποτέ δεν είχαμε καταφύγει σ’ αυτό που κάναμε τώρα. Νομίζω ότι η πράξη αυτή έπρεπε να γίνει. Ήταν και οι συγκυρίες τέτοιες, ενώ  έχουμε και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηκυριακίδη που είναι μηχανικός με μεγάλη πείρα και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Ερωτώμενος για το αν οι διαδικασίες αυτές μπορούν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα μέσα στον επόμενο μήνα, ο δήμαρχος Προσοτσάνης είπε: «Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να το λειτουργήσουμε τον Αύγουστο με τις εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα θα πιέσουμε ακόμα περισσότερο για να τελειώσει το ζήτημα αυτό».

Όπως είχε δημοσιεύσει τον Μάιο του 2020 ο «Πρωινός Τύπος», το πρόβλημα με την ιδιοκτησία του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας, προέκυψε εδώ και δύο χρόνια περίπου, καθώς με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το Δασαρχείο το συμπεριέλαβε στην ιδιοκτησία του. Από τότε, η λειτουργία του σταμάτησε, καθώς, επειδή δεν ήταν στην ιδιοκτησία του Δήμου Προσοτσάνης, δεν μπορούσαν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις οποιασδήποτε μορφής. Και αυτό σημαίνει ότι, ο Δήμος τουλάχιστον, δεν ήταν ο αρμόδιος φορέας που θα μπορούσε να δώσει τη νόμιμη άδεια για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

faraggi petroysa

Το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, είναι ένας χώρος που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, με την οικονομική βοήθεια παλαιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, αλλά κυρίως με την εθελοντική εργασία κατοίκων του χωριού. Σε λίγα χρόνια, κατέληξε να είναι ένα αξιοζήλευτος χώρος, που άφησε ένα πολύ καλό όνομα σε όλη την Ελλάδα για τις συναυλίες και μάλιστα, οι ίδιοι οι μάνατζερ των καλλιτεχνών να το θέτουν ως έναν από τους προορισμούς συναυλιών κάθε καλοκαίρι.

Το θέμα είχε συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2019 σε δύο συσκέψεις με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο με την παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας. Όπως είχε τονίσει τότε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Αθανασιάδης: «Η εισήγηση που είχε γίνει τότε από το Δασαρχείο ήταν μάλιστα πολύ επιθετική, λέγοντας ότι όλα είναι αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσουν. Εμείς αντιδράσαμε σ’ αυτό, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο, και ότι είναι κάτι διαφορετικό για το αν κάποιος μπορεί να δώσει το χώρο για επαγγελματική χρήση ή όχι».

Να σημειώσουμε ότι, το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο για την περιοχή, καθώς η διοργάνωση συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους ανάδειξης της περιοχής από κάθε πλευρά. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το θέμα θα διευθετηθεί και θα απολαύσουμε εκδηλώσεις τον ερχόμενο Αύγουστο, έστω και με τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας.