Home > Πρώτο Θέμα > Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή πίσω από το παλιό Τελωνείο-Ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ δύο έργα της Δράμας

Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή πίσω από το παλιό Τελωνείο-Ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ δύο έργα της Δράμας

Ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ δύο έργα της Δράμας

Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου

θα δώσει νέα εικόνα στην περιοχή

πίσω από το παλιό Τελωνείο

► Ένταξη του 2ο Νηπιαγωγείου Ξηροποτάμου στο Επιχειρησιακό 2014-2020 Αν. Μακεδονίας – Θράκης

► Σε καλό δρόμο το πρώτο έργο στο Δικαστικό μέγαρο, σύντομα η πρόσκληση για το Νοσοκομείο και ολοκληρώνεται η αίθουσα του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ σημαντικά έργα προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ψηφίστηκαν ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, κατά την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για δύο έργα, που με την κατασκευή τους αναμένεται να προσδώσουν νέα τροπή στην καθημερινότητα των ανθρώπων του Δήμου Δράμας κυρίως.

 

2ο Νηπιαγωγείο Ξηροποτάμου

Το πρώτο έργο, αφορά στην κατασκευή του 2ου ολοήμερου Νηπιαγωγείο Ξηροποτάμου, για φιλοξενία 50 νηπίων. Πρόκειται για ένα έργο, η μελέτη του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό από τις Τεχνικές Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και πλέον εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 1.100.000 ευρώ.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» για το έργο η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων κα. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο Νηπιαγωγείο,  με όλες τις απαραίτητες αίθουσες καθώς και με μια εξαιρετική διαμόρφωση του χώρου. Όπως είπε η κα. Κεφαλίδου, το Νηπιαγωγείο έχει ένα μεγάλο αύλειο χώρο, με ξύλινη περίφραξη, με ανισόπεδη αυλή με σκαλάκια, δρομάκια και άλλα. Όπως τόνισε, υπάρχουν πλέον κάποια κτιριολογικά πρότυπα από το Υπουργείο τα οποία εγκρίνονται και προχωράει η μελέτη.

xeimarros Kallifytoy

Από το τέλος του πλακοσκεπούς αγωγού μέχρι και την ιρλανδική γέφυρα στον Αρκαδικό, θα γίνει η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου. Θα βαθύνει και θα διαπλατυνθεί, θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια ενώ θα κατασκευαστούν και δύο πεζόδρομοι στις όχθες του

Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου

Το δεύτερο και σημαντικό επίσης έργο, είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου Δράμας, το οποίο επίσης ψηφίστηκε προς ένταξη στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020. Ο τίτλος του έργου είναι: «Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση)».

Για να γίνει πιο κατανοητό στους αναγνώστες, πρόκειται για τμήμα του χειμάρρου που ξεκινάει από εκεί που τελειώνει ο πλακοσκεπής αγωγός πίσω από το πάρκο Κυπρίων απέναντι από το Διοικητήριο Δράμας και μέχρι την σωληνωτή γέφυρα (ιρλανδική) που βγαίνει στην πλευρά του Αρκαδικού στην οδό Παγγαίου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.220.000 ευρώ με ΦΠΑ και τη μελέτη έχει συντάξει επίσης το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας.

Για τη σημαντικότητα του έργου μίλησε στον «Π.Τ.» η κα. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, η οποία μας εξήγησε τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο αυτό.

Όπως είπε η κα. Κεφαλίδου, το έργο περιλαμβάνει καθαρισμό του χειμάρρου, διάνοιξη της διατομής του, θα βαθαίνει δηλαδή και θα ανοίξει περισσότερο και στη συνέχεια θα ντυθεί σε όλο το μήκος του – περίπου 1.300 μέτρα – με σαρζανέτ (το σαρζανέτ είναι η κατασκευή που γίνεται σε όχθες ή πλαγιές με διαβαθμισμένες πέτρες που συγκρατούνται από συρματόπλεγμα, όπως βλέπουμε για παράδειγμα σε διάφορα σημεία επί της Εγνατίας οδού που συγκρατούν τις πλαγιές ή αλλιώς λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια).

Επίσης, σε κάποια σημεία επειδή είναι στενός ο χώρος, θα γίνει επένδυση με κάποια τοιχία από σκυρόδεμα και δεξιά και αριστερά θα γίνουν δύο πεζόδρομοι όπου ο κόσμος θα μπορεί να περπατά, με μια ξύλινη περίφραξη από εμποτισμένο ξύλο που αντέχει σε βροχές και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το έργο εντάσσεται στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στα έργα αναδιαμόρφωσης της περιοχής, επισημαίνει η κα. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, συμπληρώνοντας ότι το έργο είναι σημαντικό γιατί διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι εντός της πόλης, έχει πολλή βρωμιά, η οποία θα καθαριστεί, ενώ έχουν γίνει και επιχωματώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά την ιρλανδική γέφυρα που οδηγεί προς την οδό Παγγαίου και στον Αρκαδικό, δεν θα γίνει τίποτα, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλέπει δαπάνες για κατασκευή γεφυρών.

Προς το παρόν βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου δύο μήνες για την επίσημη ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και από εκεί και πέρα χρειάζονται περίπου άλλοι 6 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οπότε λογικά και καλώς εχόντων των διαδικασιών, η σύμβαση με τον ανάδοχο αναμένεται κάπου στο καλοκαίρι ή και φθινόπωρο του 2020.

 

Το Δικαστικό μέγαρο

Μιλώντας με την κα. Κεφαλίδου, αναφέρεται στην αναβάθμιση του Δικαστικού μεγάρου Δράμας, υπενθυμίζοντας ότι εγκρίθηκε το ποσό των 950.000 ευρώ από την μελέτη που είχε ολοκληρώσει επίσης το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, σχετικά με την στεγάνωση του κτιρίου καθώς μπάζει νερά, να αλλαχθούν τα κουφώματα και επίσης να τοποθετηθεί κέλυφος στο κτίριο για μόνωση.

Όπως είπε η ίδια, αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα εγκριθεί ένα μικρότερο  ποσό και τελικά εγκρίθηκαν προχθές 950.000 ευρώ, μετά από σχετική μελέτη που είχε υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Επίσης, ήδη ξεκινά σε λίγες μέρες η εργολαβία του έργου για την κατασκευή τουαλετών ΑμεΑ, πυρόσβεση καθώς και σκάλα εξόδου κινδύνου από το κτίριο ώστε να μπορεί να πάρει και πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

 

Νοσοκομείο και Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Τις επόμενες ημέρες επίσης, θα δημοσιευθεί και η πρόσκληση για την κατασκευή του κελύφους μόνωσης στο Νοσοκομείο της Δράμας, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης μιας αίθουσας, η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος ψυχαγωγίας για τα παιδιά, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Δράμας (Ορφανοτροφείο).

Όπως εξήγησε η κα Κεφαλίδου, είναι μια πολύ όμορφη αίθουσα, με σημαντική σκοπιμότητα για την καθημερινότητα των παιδιών που διαβιούν εκεί. Η άδεια και οι οδηγίες πάρθηκαν από την Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και θα είναι μια αίθουσα στην οποία θα ψυχαγωγούνται καθημερινά τα παιδιά.