Home > νέα > Μείωση 10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στο Δ. Δράμας για το 2021

Μείωση 10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στο Δ. Δράμας για το 2021

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Μείωση 10% στα τέλη

ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας

στο Δ. Δράμας για το 2021

► Αντιδήμαρχος Οικονομικών: η πραγματική μείωση είναι 23%

► Δεκτή από το Δ.Σ. η πρόταση για μείωση 10% από την «Πόλη+Ζωή»

► Μειώσεις 50% σε βοηθητικούς χώρους και κοινωφελείς οργανισμούς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ μείωση 10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του Δήμου Δράμας για το 2021, έκλεισε η συζήτηση για τα τέλη και δικαιώματα στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου. Στο γενικό πλαίσιο επίσης, υπήρξε μείωσης 50% στα τέλη βοηθητικών χώρων, καθώς και σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από κοινωφελείς οργανισμούς.

Αναλυτικότερα, πρόταση για μείωση 10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», η οποία ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία: από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και των παρατάξεων «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020». Οι παρατάξεις της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» και «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν δικές τους προτάσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν μόνο από τους ίδιους.

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κατέθεσε πρόταση για κλιμακωτή διαμόρφωση των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας και περιλάμβανε ουσιαστικά την ελάφρυνση των τελών κατά 646.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και αντίστοιχη επιβάρυνση των χώρων που χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής που εδρεύουν στις περιοχές της Βιομηχανικής Ζώνης, του Μυλοποτάμου και του αγροκτήματος της Χωριστής όπου εδρεύουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει και το 2019.

Η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσε πρόταση για μείωση των τελών μέχρι και 40% για τις κατοικίες και τα καταστήματα με βάση το γεγονός ότι πέρσι τα τέλη αυξήθηκαν κατά 26,5%.

EFRAIMIDHS GIANNHS

Εφραιμίδης: Οικονομική δυσπραγία

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει σε όλη την ελληνική κοινωνία και φυσικά και στη Δράμα, επισημαίνοντας ότι, «από τη συζήτηση που είχε γίνει στην Οικονομική Επιτροπή ήδη, είχε θεωρηθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε σε μια γενναία απόφαση. Το θέσαμε στους συναδέλφους στον πρώτο βαθμό που ήταν η Οικονομική Επιτροπή και είδαμε μια πολλή θετική ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή».

Όπως τόνισε ο κ. Εφραιμίδης, «τα τέλη είναι και ανταποδοτικά και θα πρέπει γι’ αυτό, να υπάρξει μια ισορροπία των εσόδων – εξόδων. Όταν έρχεται η Οικονομική Υπηρεσία, και σου λέει ότι το ισοζύγιο, η ισορροπία έρχεται στο 13% αύξηση των τελών, καταλαβαίνετε ότι με την τελική μας συμφωνία, μείωσης του 10%, είμαστε από τον ισοσκελισμό, ήδη 13% πίσω. Δηλαδή, η πραγματική έκπτωση, αυτή που μετριέται, είναι στο 23%».

Ο κ. Εφραιμίδης, τονίζει ακόμα ότι, «σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, που πραγματικά δεν μπορεί να προγραμματίσει κανείς τίποτα, σε μια τέτοια ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζούμε, θεωρήσαμε σκόπιμο – γι’ αυτό και ανάφερα ότι ενέχει ρίσκο η απόφαση αυτή- να καταφύγουμε σε μειώσεις, καθώς θα περάσει φυσικά από τα αρμόδια όργανα για έλεγχο».

Όπως δήλωσε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, «Εμείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την απόφαση αυτή με νύχια και με δόντια. Όχι γιατί είναι απλά μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά γιατί είναι μια πραγματικότητα και γιατί ο Δήμος Δράμας, και ο κάθε Δήμος, πρέπει να είναι συνοδοιπόρος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η κοινωνία».

Καταλήγοντας ο κ. Εφραιμίδης, τόνισε ιδιαίτερα: «Αν κάτσουμε και συνυπολογίσουμε την στέρηση των εσόδων με πολύ απλά μαθηματικά, όπως τις μειώσεις στα μισθώματα, που δεν έχουμε έσοδα από τραπεζοκαθίσματα, ότι δεν λειτουργεί η αγορά και δεν εισπράττουμε το 5%, το ότι δεν λειτουργεί η αγορά και δεν υπάρχει διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλα τόσα που αποτελούν έσοδα για το Δήμο, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι ελάχιστα σε σχέση με άλλες χρονιές, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απόφαση αυτή, ήταν ιδιαίτερα γενναία».

Κατά την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μλεκάνης εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή», σημείωσε ότι η παράταξή του κατέθεσε πρόταση για οριζόντια μείωση 10% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας και μείωση 50% στους χώρους που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.

TSIAMPOUSHS

Ο κ. Τσιαμπούσης, ως επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» σημείωσε ότι η θέση και της δικής του παράταξης είναι να υπάρξει μείωση της τάξης του 10% στα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας διότι, «πέρσι υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα αντίστοιχα τέλη, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εισακουστεί οι θέσεις του Project». Όπως είπε μάλιστα, με βάση τις διορθώσεις των τετραγωνικών μέτρων και την αύξηση των εσόδων που αναμένονται για τον Δήμο Δράμας είναι εφικτή η μείωση του 10% για φέτος και ενδεχομένως η περαιτέρω μείωση των τελών την επόμενη χρονιά εάν τα έσοδα του δήμου αυξηθούν περισσότερο.
Επίσης, παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Δράμας κ.  Μαμσάκος, σημείωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συγκυρίες και προκειμένου να στηριχθούν οι δημότες σε αυτή την αρνητική οικονομική κατάσταση, η δημοτική αρχή συμφωνεί στην πρόταση για μείωση 10% στα τέλη καθαριότητας και για μείωση 50% στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς».

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα, λόγω της απόφασης της πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν θα πληρώνουν τέλη προς τον Δήμο Δράμας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι να μην υπάρξει χρέωση τελών για την περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν μείωση 7%, η οποία μετά από την πρόταση της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για 10%, διαμορφώθηκε σ’ αυτή την τελική απόφαση.