Home > νέα > Αμπατζόγλου: «Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς στους οποίους η Δράμα υπερτερεί έναντι των άλλων περιοχών και έτσι να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αναλογεί στον τόπο μας…»

Αμπατζόγλου: «Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς στους οποίους η Δράμα υπερτερεί έναντι των άλλων περιοχών και έτσι να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αναλογεί στον τόπο μας…»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Αμπατζόγλου: «Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε

τους τομείς στους οποίους η Δράμα υπερτερεί

έναντι των άλλων περιοχών και έτσι να διεκδικήσουμε

αυτό που πραγματικά αναλογεί στον τόπο μας…»

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας με την “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”

κ. Γιάννης Αμπατζόγλου μιλάει στον Π.Τ.

 

 

Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου, είναι ένας νέος επιστήμονας, με καταγωγή από τη Δράμα και εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο και δη ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», με επικεφαλής τον νυν περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς του, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» και αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, για την οποία έχει μια αρκετά σαφή εικόνα της περιοχής. Όπως επισημαίνει ειδικότερα για τη Δράμα, «στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς στους οποίους η Δράμα υπερτερεί έναντι των άλλων περιοχών και να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αναλογεί στον τόπο μας».

Ως επιστήμονας στο χώρο της Υγείας, ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρεται στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, «την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει το κράτος», ενώ σημειώνει ότι η Περιφέρεια εμπλέκεται στον τομέα της Υγείας με στοχευμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση της κατάστασης. Σημειώνει δε, ότι, στη Δράμα δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι θα εργαστεί προσωπικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου της Δράμας.

Τέλος, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει εργαστεί ιδιαίτερα στο ζήτημα του αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δύο ομάδες στο Facebook για το θέμα αυτό όπου παρουσιάζονται σημεία από διαμαρτυρίες, ενώ έχει ιδρύσει και την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί».

 

Κύριε Αμπατζόγλου, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεστε στον πολιτικό στίβο και δη ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Για ποιο λόγο επιλέξατε την Περιφέρεια και δεν δοκιμαστήκατε αρχικά σε κάποιον Δήμο;

Είναι έτσι όπως ακριβώς το αναφέρετε. Πρώτη φορά κατέρχομαι στις εκλογές ως υποψήφιος. Μπορεί να κατάγομαι από τη Δράμα, όμως εργάζομαι επί 17 έτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξ/πολης και έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες του επαγγελματικού και επιστημονικού μου χώρου σε όλους τους Νομούς της περιφέρειάς μας. Επομένως βιώνω την κατάσταση όλης της περιφέρειας Αν. Μακ. και Θράκης και ως εκ τούτου έχω μία αρκετά σαφή εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής. Η τριβή μου λοιπόν με αυτή την περιφέρεια μου γέννησε την επιθυμία να στρατευθώ πολιτικά για να συνεισφέρω και εγώ προσωπικά στην αναβάθμισή της.

 

Έχετε καταγωγή από τη Δράμα, εργάζεστε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και η έδρα της Περιφέρειας είναι στην Κομοτηνή. Μια γενική παραδοχή που υπάρχει, είναι ότι η Δράμα βιώνει έντονα ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Και μάλιστα, σύμφωνα με το νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό, μικρές πόλεις όπως η Δράμα και η Ξάνθη έρχονται σε δεύτερη μοίρα, και άλλες πόλεις κατατάσσονται στην πρώτη θέση για το μέλλον. Ποια είναι η δική σας άποψη επ’ αυτού;

Σίγουρα δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες πόλεις και αυτό πιθανόν να ήταν κεντρική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν πράγματα για τη Δράμα και να πείσουμε για την αναγκαιότητα εκείνων των παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την περιοχή μας. Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς στους οποίους η Δράμα υπερτερεί έναντι των άλλων περιοχών και έτσι να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αναλογεί στον τόπο μας και είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι τώρα εισπράττουμε από την κεντρική αλλά και από την περιφερειακή εξουσία.

????????????????????????????????????

 «Δεν αρκεί να είμαστε απλά διαμαρτυρόμενοι στις πλατείες. Θα πρέπει να κάνουμε πολιτικές παρεμβάσεις

μέσα από τον διάλογο και την παρουσίαση των επιχειρημάτων μας».

 

Εργάζεστε στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και είναι ένας τομέας, στον οποίο κατά γενική παραδοχή, η Περιφέρεια υστερεί. Το Νοσοκομείο της Δράμας παρουσιάζει σημαντική υποστελέχωση, όπως έντονα προβλήματα παρουσιάζουν τα Νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής. Η Περιφέρεια έχει δυνατότητες να δώσει ώθηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Το Νοσοκομείο της Αλεξ/πολης στο οποίο εργάζομαι είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της περιφέρειάς μας. Όχι ότι και εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν και είναι αρκετά. Όμως η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι απελπιστική. Η υποβάθμιση αυτού του Νοσοκομείου όχι μόνο υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Δράμας αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή από τη στιγμή που δεν επαρκούν οι υπηρεσίες υγείας προς αυτούς. Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχει το κράτος και εκεί θα πρέπει να στραφούμε πρωταρχικά προκειμένου να βελτιώσουμε το Νοσοκομείο της πόλης μας. Και η περιφέρεια όμως εμπλέκεται σε αυτό τον τομέα με στοχευμένες παρεμβάσεις της οποίας θα μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση. Θα πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Δράμα. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και εγώ προσωπικά εάν καταλάβω τη θέση του περιφερειακού συμβούλου θα εργαστώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου της Δράμας. Η εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια ως εργαζόμενος σε Νοσοκομείο μου δίνει τα εφόδια που χρειάζονται προκειμένου να συμβάλω θετικά προς αυτό τον στόχο.


Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου κατάγεται από την πόλη της Δράμας. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) και διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει τη θέση του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο οποίο εργάζεται ως Ακτινοφυσικός από το 2002. Με Μελέτες και Εκθέσεις του, έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα Τμήματα του συγκεκριμένου Νοσοκομείου που κάνουν χρήση ακτινοβολιών, όπως επίσης έχει ιδρύσει το πρώτο Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Ε.Σ.Υ. σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελλάδος. Έχει δημοσιεύσει είκοσι τρεις επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και είναι κριτής σε επτά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι της Φλώρινας στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδιδόταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή, μετά τον ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των μακεδονικών συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει δύο ομάδες στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 – Επιτροπή Αγώνα» και «Μακεδόνες Δραμινοί» και αγωνίζεται για την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών που ξεπουλάει τη Μακεδονία μας.


Είστε ένα άτομο, που το τελευταίο διάστημα έχει ασχοληθεί και έχετε επίσης εκφραστεί έντονα, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έχετε ζητήσει κατ’ επανάληψη την κατάργηση της Συμφωνίας αυτής. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος αλλά και τρόπος για να αγωνιστείτε γι’ αυτό τουλάχιστον το ζήτημα, αλλά και άλλα που άπτονται των Εθνικών μας θεμάτων, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο;

Μη ξεχνάμε ότι η Δράμα είναι νομός της Μακεδονίας, ο οποίος μάλιστα συνδέεται οδικά με τη γειτονική Βουλγαρία μέσω του τελωνείου της Εξοχής. Εάν κάποιοι πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντίδραση κατά της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών αυτοί είναι οι Μακεδόνες όπως είμαστε εμείς οι Δραμινοί. Μπορούμε και μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αντίδρασης εναντίον αυτής της συμφωνίας που ξεπουλάει τη Μακεδονία μας. Εάν οι πολίτες της Δράμας με τιμήσουν με την ψήφο τους και καταλάβω τη θέση του περιφερειακού συμβούλου θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να τονίσω την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την πλαστογράφηση της ιστορίας που γίνεται μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για παράδειγμα θα εργαζόμουνα ώστε να τοποθετηθεί μία επιγραφή στο τελωνείο της εξοχής η οποία θα καλωσορίζει αυτούς που εισέρχονται στη χώρα μας με τη φράση «Καλώς ήρθατε στη Μακεδονία» γραμμένο και στην Αγγλική γλώσσα. Επίσης θα υποστήριζα οτιδήποτε θα αναδείκνυε τα μακεδονικά μας προϊόντα αλλά και την πλούσια μακεδονική μας παράδοση. Τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει πρώτα να την εξουδετερώσουμε μέσα στη χώρα μας με την καθημερινή μας δράση. Αυτό μπορεί να γίνει και για άλλα εθνικά θέματα της περιοχής μας από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης σε αυτά.

 

Ένας πολίτης που δοκιμάζεται στο στίβο της πολιτικής το κάνει για κάποιους λόγους. Αυτό που κυρίως έχει σημασία, είναι προφανώς το ότι θα πρέπει κάποιος να αισθάνεται και να είναι ενεργός πολίτης. Συνδέοντάς το με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στο ζήτημα αυτό από τους ενεργούς πολίτες μέσα από τα διάφορα Αυτοδιοικητικά όργανα, ή απλά και μόνο διαμαρτυρόμενοι στις πλατείες;

Σε αυτό το σημείο αγγίζετε ένα ευαίσθητο θέμα για το οποίο έχω εκφραστεί μέσα από την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί» της οποίας είμαι ο δημιουργός. Η θέση μου είναι ότι δεν αρκεί να είμαστε απλά διαμαρτυρόμενοι στις πλατείες. Θα πρέπει να κάνουμε πολιτικές παρεμβάσεις μέσα από τον διάλογο και την παρουσίαση των επιχειρημάτων μας. Εγώ προσωπικά επιδιώκω την γόνιμη αντιπαράθεση και μέσω των επιχειρημάτων μου αποδεικνύω το δίκαιο των ισχυρισμών μου. Αυτό το έχω αποδείξει και κατά την επίσκεψη των κυρίων Παπαδημούλη, Μουζάλα και Καλπάκη στο Ωδείο Δράμας τον προηγούμενο μήνα αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες. Κατά την επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλη, Μουζάλα, Καλπάκη) ζήτησα να παρευρεθώ στη συζήτησή τους την οποία άλλωστε προανήγγειλαν ως μία «ανοιχτή συζήτηση». Εκεί θα τους έδειχνα τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η οποία ΔΕΝ αναφέρει ούτε μία φορά τον όρο «Μακεδονία». Με αυτό τον τρόπο θα γινόταν σαφές το ΨΕΜΑ που ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου προκύπτουν οι τέσσερεις Μακεδονίες (Βαρδάρη, Αιγαίου, Πιρίν κλπ). Δεν μου επιτράπηκε η είσοδος και ότι είχα να πω το είπα σε κάμερα εκτός του χώρου της εκδήλωσής τους.

Αλλά και κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και τελικά κατάφερα να του διαβάσω και να του επιδώσω επιστολή με τίτλο «Ακύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών». Σε αυτή την επιστολή τονιζόταν η ανάγκη ακύρωσης της συμφωνίας αυτής αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Αυτό είναι απαίτηση της ιστορίας, της επιστήμης, της αλήθειας. Αυτό επιθυμούν οι Έλληνες, αυτό επιθυμούν οι Νεοδημοκράτες». Προκειμένου να αποδείξω ότι συνάντησα τον κ. Μητσοτάκη και του επέδωσα την πιο πάνω επιστολή, του ζήτησα να βγούμε μία φωτογραφία ώστε όλοι να δουν ότι συναντήθηκα μαζί του και επειδή δεν μου επιτράπηκε -από το επιτελείο του- η «on camera» επίδoση της επιστολής, πήρα την απόφαση να φωτογραφηθώ μαζί του σε δεύτερο χρόνο, λίγο μετά την επίδοση της επιστολής. Αυτή η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους κακοπροαίρετους οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι επειδή φωτογραφήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη άρα συμφωνώ μαζί του στο θέμα των Πρεσπών και αφού αυτός λέει ότι θα σεβαστεί αυτή τη συμφωνία επομένως και εγώ θα κάνω το ίδιο. ΦΘΗΝΑ ΨΕΥΔΗ τα οποία πείθουν μόνον ΑΝΙΔΕΟΥΣ.

Τον τρόπο λοιπόν με τον οποίο ενεργώ πολιτικά τον έχω δείξει χωρίς να σκέφτομαι το όποιο κόστος και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Σε κάθε περίπτωση τα αυτοδιοικητικά όργανα αποτελούν έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορούμε να αντισταθούμε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.