Home > Πρώτο Θέμα > Η Δραμινή Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου βραβεύτηκε από την Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής

Η Δραμινή Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου βραβεύτηκε από την Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής

Η Δραμινή Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου

βραβεύτηκε από την Βρετανική

Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Από τη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής, βραβεύτηκε η Δραμινής καταγωγής κορυφαία ερευνήτρια, Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Τη βράβευση, έκανε η Πριγκίπισσα Άννα, της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας.

BRABEYSH SIMEONIDOU

Η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου παραλαμβάνει το βραβείο

από την Πριγκίπισσα Άννα της Μ. Βρετανίας

 

Η Δρ. Συμεωνίδου, ερευνήτρια η οποία έχει διαπρέψει στα δίκτυα υψηλών επιδόσεων, στις οπτικές ίνες και ιδιαίτερα στον τομέα εφαρμογών τεχνολογίας 5G, είναι μια από τους επιστήμονες που επέλεξε να βραβεύσει για το 2019, η Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής (Royal Academy of Engineering), και παράλληλα να στηρίξει με χρηματοδότησή την έρευνά της.

Στόχος της Royal Academy of  Engineering ,είναι να στηρίζει κάθε καινοτομική έρευνα που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποκτήσει τεχνολογική πρωτοπορία και παγκόσμια ανταγωνιστικότητα σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία.

Σύμφωνα με την Royal Academy of Engineering, το ερευνητικό έργο και η συμβολή της Δρ. Δήμητρας Συμεωνίδου, στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, στις οπτικές ίνες και ιδιαίτερα στον τομέα εφαρμογών τεχνολογίας 5G, την καταστούν κορυφαία ερευνήτρια.

Παράλληλα, η Δρ. Συμεωνίδου, ξεχωρίζει για την δραστηριότητά και την πρωτοπορία της στις «έξυπνες πόλεις». Επιπλέον, είναι η πρώτη που κατάφερε να κάνει το παγκόσμιο ίντερνετ εφικτό, έπειτα από την εφαρμογή που ανέπτυξε, στα υποθαλάσσια δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη, ίδρυσε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Zeetta Networks, αναπτύσσοντας πλατφόρμες λογισμικού για τις «έξυπνες υποδομές».

Μακεδονικό Βραβείο στη Δράμα και βιογραφικά στοιχεία

MAKEDONIKO - SYMEONIDOY (10)1

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, βραβεύτηκε στη γενέτειρά της, τη Δράμα, από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, σε τελετή που έγινε την 28η Οκτωβρίου 2019.

Η Δρ. Συμεωνίδου, είναι κορυφαία ερευνήτρια, Τακτική Καθηγήτρια Σχολής Μηχανικών, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η κα. Συμεωνίδου, είναι καθηγήτρια στο επιστημονικό αντικείμενο των Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψηφιακού Μέλλοντος του Μπρίστολ, διευθύντρια του εργαστηρίου Έξυπνου Διαδικτύου, Ακαδημαϊκής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (TQEC – Temple Quarter Enterprise Campus).

Προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με την ερευνητική της ομάδα το Σεπτέμβριο του 2012, μετά από 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου ίδρυσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων (HPN – High Performance Networks Group). Είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα των οπτικών δικτύων και της οπτικής-ασύρματης σύγκλισης, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα 5G, ιδρυτής της αρχιτεκτονικής Transport SDN και πρωτοπόρος ερευνήτρια στις υποδομές Smart City («έξυπνη πόλη»).

Σήμερα, προΐσταται/συμμετέχει σε 21 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο, και περιλαμβάνουν 45 μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Έχει συμμετάσχει στις συντακτικές ομάδες κορυφαίων περιοδικών και προεδρεύει/προέδρευσε σε επιτροπές, συνέδρια, ομάδες προτυποποίησης και φόρουμ στους σχετικούς φορείς.

Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε περισσότερα από 500 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, κεφάλαια βιβλίων, διάφορα έγγραφα προτυποποίησης και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το 1987 και 1989 αντίστοιχα από το Τμήμα Φυσικής.

Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Essex το 1994, και έπειτα απασχολήθηκε τέσσερα χρόνια στην Alcatel Submarine Networks (ASN), όπου ως αρχιμηχανικός πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του WDM σε υποβρύχια συστήματα. Το 1998, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Essex και στη συνέχεια προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2012) για να ακολουθήσει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ίδρυσε δύο νεοσύστατες εταιρείες (start-up): την Ilotron (2000) που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εξοπλισμού μεταγωγής WDM και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Altamar / Ditech Communications (2001), και την Zeetta Networks (2015), που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Bristol, παρέχοντας λύσεις SDN για έξυπνες πόλεις και δίκτυα επιχειρήσεων. Είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών και μελετητής της Βασιλικής Εταιρείας Wolfson.

Η συνεισφορά της κα. Συμεωνίδου στους τομείς των οπτικών και DC δικτύων, των Smart Cities και του 5G οδήγησαν σε περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε κορυφαίες χώρες.

Η έρευνά της, έχει προσελκύσει κονδύλια άνω των 155 εκατ. στερλινών, από τα οποία τουλάχιστον £130 εκατ. προσέλκυσε ως κύριος ερευνητής. Ίδρυσε και είναι η Διευθύντρια του Smart Internet Lab, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου επικοινωνιών και δικτύων στο Ηνωμένο Βασίλειο με 200 μέλη.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση της έρευνας μέσω διεθνών συνεργατικών σχεδίων, ερευνητικών ανταλλαγών και μεταφορών τεχνολογίας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα, τη Βραζιλία και πρόσφατα με την Ινδία.