Home > νέα > Γεωπόνοι και φυτοπαθολόγοι μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» Το πρόβλημα του εντόμου στο καλαμπόκι αντιμετωπίζεται μόνο με αμειψισπορά

Γεωπόνοι και φυτοπαθολόγοι μιλούν στον «Πρωινό Τύπο» Το πρόβλημα του εντόμου στο καλαμπόκι αντιμετωπίζεται μόνο με αμειψισπορά

 

Ημερίδα για το έντομο Diabrotica στον αραβόσιτο στη Δράμα, Καβάλα και Σέρρες

Το πρόβλημα του εντόμου στο καλαμπόκι

αντιμετωπίζεται μόνο με αμειψισπορά

Γεωπόνοι και φυτοπαθολόγοι μιλούν στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, στο Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, για το έντομο Diabrotica virgifera, το οποίο φέτος έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του καλαμποκιού στην περιοχή.

Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το πρόβλημα ήδη από το καλοκαίρι, με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις 26 Ιουλίου 2017, με συνέντευξη τότε της κας Ιωάννας Σαρήγκολη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Το έντομο Diabrotica, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του καλαμποκιού και ιδιαίτερα φέτος βρίσκεται σε έξαρση, ενώ ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αμειψισπορά, η αλλαγή καλλιέργειας δηλαδή από τους παραγωγούς. Οι οποίοι όμως δεν προχωρούν σε κάτι τέτοιο, καθώς θα έχουν πιθανά οικονομικά προβλήματα από την παραγωγή του καλαμποκιού.

Για το έντομο Diabrotica, αλλά και το ότι μοναδική λύση καταπολέμησής του είναι η αμειψισπορά, μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο» οι εισηγητές της ημερίδας: ο κ. Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, η κα. Ζωή Αδαμίδου, ο κ. Ιωάννης Μυλωνόπουλος και ο κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου.

Alexandros Alexopoylos

Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξόπουλος.

Στο ετήσιο πρόγραμμα του Υπουργείου

Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, Γεωπόνος, Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Το έντομο Diabrotica virgifera στο ετήσιο πρόγραμμα γεωργικών προειδοποιήσεων».

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Αλεξόπουλος, επεσήμανε: «Το Diabrotica είναι στο ετήσιο πρόγραμμα του Υπουργείου, το οποίο τα 3 τελευταία χρόνια εφαρμόζει πρόγραμμα γεωργικών προειδοποιήσεων για την παρακολούθηση του Diabrotica. Είναι ένας εχθρός ο οποίος στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2009, στην Ευρώπη γενικότερα το 1993. Από το 2014 και  μετά, σταμάτησαν να λαμβάνονται φυτοϋγειονομικά μέτρα, δηλαδή μέτρα εξάλειψης και περιορισμού του με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πλέον ένας κοινός καταπολεμητέος εχθρός, ουσιαστικά όπως οι άλλοι. Το Υπουργείο τότε, επειδή σταμάτησαν τα φυτοϋγειονομικά μέτρα περιορισμού και εξάλειψης, αποφάσισε να συνεχίσει την παρακολούθηση του πληθυσμού με δίκτυο παγίδων, από το 2014.»

Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η καραντίνα από το 2014 από την Ε.Ε.;

«Είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά, στην απόφαση 62/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι αφενός μεν είναι ανέφικτο να περιοριστεί η εξάπλωσή του, αφετέρου υπάρχουν ικανοποιητικά μέτρα αντιμετώπισης, και ουσιαστικά αναφέρεται στην αλλαγή των καλλιεργειών, στην αμειψισπορά. Δεν υπήρχε λόγος να λαμβάνονται φυτοϋγειονομικά μέτρα, εφόσον δεν μπορεί να περιοριστεί με αυτά.»

Zoi Adamidoy

Η κα. Ζωή Αδαμίδου.

Παρακολούθηση στην Περιφέρεια

Ζωή Αδαμίδου, Γεωπόνος – Γεωργοφαρμακολόγος, Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικών Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε.) Καβάλας: «Παρακολούθηση του Diabrotica virgifera στην περιοχή ευθύνης του Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας. Συμπεράσματα – επισημάνσεις».

Η κα. Αδαμίδου, μιλώντας στον «Π.Τ.», επισημαίνει: «Εμείς, σαν Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, είμαστε αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου, με Περιφέρεια ευθύνης από Σέρρες μέχρι και Έβρο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είμαστε περιφερειακός συντονιστής, οπότε συνεργαζόμαστε με τις Διευθύνσεις Γεωργίας, όσον αφορά την εγκατάσταση και την παρακολούθηση των παγίδων και έχουμε την ευθύνη για την έκδοση των δελτίων των γεωργικών προειδοποιήσεων και την αποστολή τους στους αποδέκτες.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται και σήμερα. Φέτος είχαμε ορατά πλέον τα συμπτώματα του πλαγιάσματος και λίγο τον πανικό που επικράτησε στους παραγωγούς, ιδιαίτερα στα Τενάγη των Φιλίππων. Οι καλλιεργητές προχώρησαν σε κάποιους ψεκασμούς, παρ’ όλο που τους ενημερώσαμε με 3 δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων που λέγαμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία, είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν και κυρίως η αμειψισπορά, που τονίστηκε στο τελευταία μας δελτίο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην εισήγησή μου κάνω μια ιστορική αναδρομή όλου του προγράμματος, από την αρχή που ξεκίνησε η παρακολούθησή του το 2002 μέχρι και σήμερα».

Ερωτώμενη για το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει γίνει, μας λέει:

«Ενώ ξεκινήσαμε από το 2002 και το 2003 που δεν υπήρχε καν στη χώρα μας γι’ αυτό ήμασταν και προστατευόμενη ζώνη, συνεχίσαμε το πρόγραμμα επισκοπήσεων όπου το 2009 εντοπίστηκε στο Νομό Σερρών και στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Φλώρινα και από εκεί και πέρα, χρόνο με το χρόνο επεκτείνετε το πρόβλημα, ενώ φέτος είχαμε προσβολή και στο Νομό Ροδόπης. Αυτή τη στιγμή μόνος καθαρός Νομός είναι ο Έβρος.»

Ioannis Mylonopoylos

Ο κ. Ιωάννης Μυλωνόπουλος.

Σε αυξημένο επίπεδο οι πληθυσμοί

Ιωάννης Μυλωνόπουλος, Γεωπόνος – Φυτοπαθολόγος, ΔΑΟΚ Π.Ε. Σερρών: «Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το 2009 έως σήμερα στην Π.Ε. Σερρών και η περιγραφή των επιπτώσεων του Diabrotica virgifera».

«Φέτος, όπως και την προηγούμενη χρονιά είχαμε αρκετά προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Μυλωνόπουλος και συνεχίζει: «Ήδη οι πληθυσμοί του εντόμου είναι σε αυξημένα επίπεδα και αυτό είναι ανησυχητικό. Το παρακολουθούμε από κοντά, συνεργαζόμαστε με τους παραγωγούς ώστε να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση, η οποία είναι βέβαια μία: η αμειψισπορά. Υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα μέτρα, που είναι ουσιαστικά ημίμετρα.

Την σωστή καταπολέμηση την έχει η αμειψισπορά, και γι’ αυτό πρέπει οι καλλιεργητές, μέσα στο τριετές πρόγραμμά τους να βάζουν και άλλες καλλιέργειες. Μόνο έτσι θα σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα το Diabrotica. Ήδη τα κοστολόγια είναι πολύ πιεσμένα και η παραμικρή μείωση της παραγωγής αποτελεί πρόβλημα για τον αραβόσιτο»

Konstantinos Simogloy

Ο κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου.

Αντιμετώπιση με αμειψισπορά

Κωνσταντίνος Σίμογλου, Γεωπόνος – Εντομολόγος ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας: «Αντιμετώπιση του Diabrotica virgifera. Επισημάνσεις από τη διεθνή εμπειρία».

Σε δηλώσεις στον «Π.Τ.» ο κ. Σίμογλου επισημαίνει ότι, «ο τρόπος αντιμετώπισης επικεντρώνεται στην αμειψισπορά· αλλαγή καλλιέργειας με κάποια άλλη, εκτός από το καλαμπόκι. Τα ανήλικα στάδια του εντόμου, οι προνύμφες του, προσβάλλουν μόνο τις ρίζες του καλαμποκιού. Αν την άνοιξη που εκκολάπτονται δεν βρουν καλαμπόκι και βρουν κάτι άλλο, τότε πεθαίνουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία της καταπολέμησης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σίμογλου, «η καύση της καλαμιάς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι παραγωγοί, είναι λάθος, εκτός του ότι είναι γνωστό ότι κάνει και μεγάλη ζημιά πια».

Στην ερώτηση γιατί οι καλλιεργητές γενικότερα δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Σίμογλου εξηγεί: «Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Δράμα το 2012 και ήταν εχθρός καραντίνας ακόμα, υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο. Αργότερα που βγήκε από την καραντίνα, συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε και να δίνουμε οδηγίες, ασχέτως ότι δεν είναι υποχρεωτικά, παρ’ όλα αυτά δεν ακολουθούνται αυτές. Ο πληθυσμός του εντόμου βρήκε πρόσφορο έδαφος και αναπτύχθηκε. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα το καταλάβει και θα κάνει αμειψισπορά. Αυτή στη στιγμή το Diabrotica είναι επιβλαβές για το καλαμπόκι, όσο είναι το πράσινο σκουλήκι για το βαμβάκι».