Home > Εκδηλώσεις > 140 χρόνια Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 80 χρόνια Περιφερειακό Τμήμα Δράμας Έκθεση φωτογραφίας στις 23 – 27 Οκτωβρίου στο ισόγειο του Διοικητηρίου

140 χρόνια Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 80 χρόνια Περιφερειακό Τμήμα Δράμας Έκθεση φωτογραφίας στις 23 – 27 Οκτωβρίου στο ισόγειο του Διοικητηρίου

140 χρόνια Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

80 χρόνια Περιφερειακό Τμήμα Δράμας

Η μακρόχρονη πορεία του Ε. Ε. Σ.

άρρηκτα συνδεδεμένη

με την ιστορία της χώρας μας

Έκθεση φωτογραφίας στις 23 – 27 Οκτωβρίου στο ισόγειο του Διοικητηρίου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Μια ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην πόλη μας, μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε τη δράση και την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οποίος συμπληρώνει φέτος 140 χρόνια αδιάκοπής πορείας στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα η ιστορικότητα της εκδήλωσης είναι διττή, καθώς το Περιφερειακό Τμήμα της Δράμας συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική μας κοινωνία.

Η βασική εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, παράλληλα όμως στο πλαίσιο των εορτασμών των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Εικόνες και Μνήμες από τα αρχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Με αφορμή την επετειακή εκδήλωση, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κα. Νίνα Παπαδοπούλου, η οποία μας ενημέρωσε για την ιστορία του Οργανισμού αλλά και για την επετειακή εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της οικογένειας του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του, παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Μιλώντας για την επετειακή εκδήλωση, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, είναι συνυφασμένος με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Στόχος της εκδήλωσης, είναι να συνδέσουμε εκτός από την μακρόχρονη λειτουργία του Οργανισμού και πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ειδικά οι νοσηλεύτριες το 1940, συνέβαλαν σε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για την ιστορία της Ελλάδας.

Παράλληλα, θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος τη συμβολή του Ερυθρού Σταυρού στα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας».

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, όπως επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου, είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών.

Κινητοποιείται, στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του, έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

«Το Περιφερειακό Τμήμα της Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937 κάνοντας τα πρώτα του βήματα, ενώ το 1940 βγήκε η πρώτη σειρά των νοσηλευτριών. Τότε μάλιστα, οι νοσηλεύτριες ηλικίας 14 – 16 ετών, έκαναν ταχύρυθμη εκπαίδευση και στη συνέχεια πήγαιναν στα νοσοκομεία που βρίσκονταν στο μέτωπο».

Μάλιστα, στην κεντρική εκδήλωση του περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, όλες οι στολές που θα φοράνε οι νοσηλεύτριες, είναι αυθεντικές από το 1940. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα βρίσκονται και στρατιώτες οι οποίοι θα φορούν στολές και εξοπλισμό από το 1940, οι οποίες είναι από το Πολεμικό Μουσείο Τσαρτσίδη.

«Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες της επετειακής μας εκδήλωσης, η κα. Καλλιόπη Γίγα από την Θεσσαλονίκη, η οποία συνέβαλε ως νοσηλεύτρια στο έργο του Ερυθρού Σταυρού, προσέφερε δικές της αυθεντικές στολές, όπως επίσης και η κα. Νόρα Κωνσταντινίδου, η οποία προσέφερε την στολή και τα παράσημα της μητέρας της, που προέρχεται από τον Ερυθρό Σταυρό της Σαμψούντας του 1920.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε την ιστορία των 140 χρόνων του Οργανισμού σε μια έκθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε ενδεικτικά να παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας και της συμβολής του», ανέφερε η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας.

Μάλιστα όπως υποστήριξε η κα. Παπαδοπούλου, την εκδήλωση πρόκειται να τιμήσουν με την παρουσία τους Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, ήδη είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας.

Τους επόμενους μήνες, η έκθεση πρόκειται να επαναληφθεί προκειμένου να έχουν την δυνατότητα όλο και περισσότεροι μαθητές αλλά και πολίτες να γνωρίσουν την ιστορία, τα γεγονότα και τη συμβολή του Ερυθρού Σταυρού, στην Ελλάδα.

 

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

Η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 140 χρόνων (1877-2017) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Ομιλητής της εκδήλωσης, θα είναι ο Εκπαιδευτικός, Συλλέκτης, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου «Μιχάλη Τσαρτσίδη», κ. Σπυρίδωνας Τσαρτσίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το έπος του 1940».

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 140 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Εικόνες και Μνήμες από τα αρχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», η οποία θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου, λειτουργώντας καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.