Home > νέα > 1η Θέση στον Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Τοπίου 2021 για το “Πάρκο Φιλίππων”-Για την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

1η Θέση στον Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Τοπίου 2021 για το “Πάρκο Φιλίππων”-Για την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Για την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

1η Θέση στον Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής

Τοπίου 2021 για το “Πάρκο Φιλίππων”

 

 

Η ομάδα Αρχιτεκτόνων της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, αποτελούμενη από τις Αλκμήνη Παπαϊωάννου, Μάρθα Σεϊτανίδου και Φωτεινή Καταβελάκη με επικεφαλή Αρχιτέκτονα τον πρόεδρο του οργανισμού Χαράλαμπο Τσουρουκίδη κατέθεσε την πρόταση με ονομασία έργου “Πάρκο Φιλίππων” στην κατηγορία Large Scale Landscape Design – Urban Masterplan & Design του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Τοπίου 2021.

Το έργο συμπεριελάμβανε επικαιροποιημένη πρόταση του master plan – μελέτη σκοπιμότητας «Πάρκο Φιλίππων» που έχει εκπονήθει για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας το 2017, αξιοποιώντας το πολυσυλλεκτικό σχήμα επιστημόνων των Οψόμεθα.

Την πτυχιακή εργασία που αφορά προτάσεις ανάπλασης στον Τυρφώνα Φιλίππων, με επιπλέον προσθήκη φωτορεαλιστικών και έρευνας, την οποία εκπόνησε η κ. Καταβελάκη υπό την καθοδήγηση του  Δρ. Κώστα Μανωλίδη & της Δρ. Ασπασίας Κουζούπη για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2020.

Επεξηγηματικά διαγράμματα, posters και σχέδια που δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας έργου και αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη στο Πάρκο Φιλίππων, την σύνδεση αυτού με τους στόχους του ΟΗΕ και τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί για το τοπίο.

Η πρόταση έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία της κατακτώντας την πρώτη διάκριση “Gold Award” σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η βράβευση αυτή ανήκει σε όλους τους Οψόμεθα που έχουν συμβάλλει στον Σχεδιασμό, Υλοποίηση και Δράσεις του Πάρκου Φιλίππων!

Opsometha 01

Τα επόμενο βήμα για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της πρότασης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την χωροταξική μελέτη, της οποίας βάση θα αποτελεί η μέχρι τώρα χρυσή εργασία του οργανισμού των Οψόμεθα.

Μετά τη βράβευσή της, η ομάδα του έργου δήλωσε σχετικά: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αναγνώριση της πολυετούς εργασίας του οργανισμού μας για τον Ολιστικό Σχεδιασμό του “Πάρκου Φιλίππων”, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του διαγενιακού διαλόγου εντός του οργανισμού των Οψόμεθα αλλά και της συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία των 7 Δήμων που απαρτίζουν το πολιτιστικό τοπίο Φιλίππων – Αμφίπολης (Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης). Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, ως ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα έχει θέσει γερές βάσεις, απαραίτητες για την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων μέσα από συνεχή έρευνα και αναζήτηση. Η πεμπτουσία του έργου “Πάρκο Φιλίππων”, είναι η άμεση και έμμεση καλλιέργεια Αγωγής, Παιδείας, Πολιτισμού.”

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Αρχιτέκτων κ. Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, σημειώνει:

“Στο “Πάρκο Φιλίππων” η Αρμονία, η Αύρα και η Ιστορική Πορεία του Ανθρώπου επί 8.500 έτη εμπνέει δημιουργούς, κινητοποιεί τοπικές κοινωνίες, καθηλώνει επισκέπτες! Ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε συστατικού του τοπίου, για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ξεχωρίζει τον σχεδιασμό του οργανισμού “Οψόμεθα εις Φιλίππους”. H Χαρά και η Μέθεξη, οι οποίες καθρεφτίζονται στα πρόσωπα όλων όσων απολαμβάνουν μερικά η/και συνολικά το τοπίο είναι ο τελικός στόχος του έργου.”

“Πιστεύουμε πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα και για την δημιουργία φορέα όπως συμφωνήθηκε με τους Δημάρχους, φυσικά και με συμβολή των τριών Αναπτυξιακών των Νομών Καβάλας, Δράμας, Σερρών.”

Οψόμεθα…