Home > νέα > Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας-Με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας-Με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

Στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Πόντο

Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό

Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας

Με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

 

ΜΙΑ ΝΕΑ επιτυχία σημείωσαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου, που συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Πόντο, κατακτώντας την 1η θέση.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Πόντο: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» και κέρδισαν το 1ο βραβείο στην κατηγορία του project.

Το θέμα με το οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές/τριες είχε τίτλο: «Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου Δράμας».

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν οι: Βασιλείου Λυδία, Βατάι Νεσίλντα, Κάσπαρη Αικατερίνη, Μακρυγιάννης Μάριος, Μασμανίδης Θεμιστοκλής, Μιζαμτσίδου Αλεξάνδρα, Πατσινακίδου Πελαγία, Σαββαΐδου Μαλαματή-Δέσποινα, Σανοζίδης Άγγελος-Παναγιώτης, Στεφανίδου Δημητρία και Τοπαλίδης Νικόλαος.

To project εκπονήθηκε με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης κ. Δεμίρογλου Παντελή.
Όπως αναφέρεται στην σχετική εργασία, το βασικό υλικό έχει αντληθεί από συνεντεύξεις με τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και την νυν πρόεδρο του Συλλόγου κα. Αικατερίνη Ιωαννίδου.

Στην εργασία, γίνεται αναφορά στο ότι οι κάτοικοι της Καλλιφύτου έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία και από πολλές περιοχές του Πόντου (όπως την Σαμψούντα, την Αργυρούπολη, τα μεταλλεία Ακ-Νταγ Μαντέν και Κιουμούς Μαντέν, την Κερασούντα και την Τραπεζούντα).

Σύμφωνα με την εργασία των παιδιών, «στα πρώτα χρόνια από την εγκατάστασή τους οι πρόσφυγες του Πόντου δεν έκαναν το έθιμο, γιατί υπήρχαν μεγαλύτερες ανάγκες επιβίωσης. Έφεραν από την πατρίδα μόνο “την ψυχή και την πίστη τους”.

Για πρώτη φορά το έθιμο στην Καλλίφυτο πραγματοποιήθηκε στα έτη 1926-1927 μέχρι το 1940. Σταμάτησε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά ξεκίνησε πάλι το έτος 2003, έπειτα από προετοιμασίες δύο ετών.

Πρόκειται για μια εκδοχή των Μωμόγερων, η οποία προέρχεται από την περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου».

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου κα. Ανθή Βλασίου, «η ενασχόληση της νέας γενιάς με θέματα που αφορούν τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαμορφώνει το σημείο σύνδεσης με την ιστορία και τις παραδόσεις των προγόνων μας. Επίσης ευαισθητοποιεί τους μαθητές/τριές μας για τη διατήρηση και συνέχιση των πατροπαράδοτων εθίμων του τόπου μας».

Το υλικό που παράχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου:  https://blogs.sch.gr/dimkalif/