Home > Πρώτο Θέμα > Ομόφωνα με επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση η χρηματοδότηση στη «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» 2017

Ομόφωνα με επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση η χρηματοδότηση στη «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» 2017

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Ομόφωνα με επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

η χρηματοδότηση στη «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» 2017

Απόσυρση εκτάκτου θέματος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. λόγω μη απαρτίας!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η φετινή επιχορήγηση του Δήμου Δράμας προς τις εκδηλώσεις τις «ΔραμΟΙΟΝΟγνωσίας 2017», που συνδιοργανώνει με την Αντιπεριφέρεια Δράμας.

Κάθε χρόνο, ο Δήμος Δράμας ενισχύει οικονομικά και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την προβολή ενός από σημαντικότερα τοπικά προϊόντα του τόπου μας, το κρασί. Η συμμετοχή του Δήμου Δράμας κάθε χρόνο, ανέρχονταν στις 5.000 €. Φέτος όμως, εξαιτίας της αποχώρηση της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ», η οποία δεν έχει χρήματα, ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει 7.000 €.

Να σημειώσουμε εδώ επίσης, ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η Αντιπεριφέρεια Δράμας ενισχύθηκε με 24.500 € για τη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων.

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, εισηγήθηκε ο δημ. σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Παναγιωτίδης Αλέξανδρος, ο οποίος σημείωσε ότι η συνδιοργάνωση φέτος γίνεται μόνο από την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο Δράμας και θα κρατήσει 8 ημέρες. Στην εισήγησή του, ο κ. Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι ο Δήμος θα συνδράμει στην εκδήλωση με 7.000 €, εξαιτίας του ότι η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας ΑΕ» δεν συμμετέχει φέτος, εξαιτίας του ότι δεν έχει χρήματα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης «Πόλη+Ζωή», δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκδήλωση, εκφράζοντας όμως την έντασή του ότι το θέμα έρχεται έκτακτο. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης και αναγκαστικά το ψηφίζουν, ενώ τόνισε την ένστασή του για την αύξηση του ποσού.

Θετικά ψήφισε επίσης ο δημ. σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Χαραλαμπίδης, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Καλφόπουλος. Ο τελευταίος, εξέφρασε επίσης την επιφύλαξή του, ότι το θέμα έρχεται έκτακτο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης και ότι η αντιπολίτευση αποκλείεται από τις όποιες προτάσεις θα ήθελε να κάνει. Ρώτησε επίσης, αν οι Δήμοι Δοξάτου και Προσοτσάνης, οι οποίες θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, είναι συνδιοργανωτές και συμμετέχουν οικονομικά. Απαντώντας ο κ. Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι μόνο ο Δήμος Προσοτσάνης συνδράμει οικονομικά, για εκδηλώσεις τις οποίες θα διοργανώσει ο ίδιος στην περιοχή του.

Ο κ. Στεφανίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ψήφισε επίσης θετικά, διαχωρίζοντας τη θέση του, για τα ανοικτά μαγαζιά τη μία Κυριακή εξαιτίας της διοργάνωσης.

 

Απόσυρση θέματος

Το δεύτερο έκτακτο θέμα ήταν η «Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2017» εξαιτίας μιας επείγουσας ανάγκης για την τροποποίηση του προγράμματος και για να μην χαθεί χρόνος για τη δημοπράτηση των έργων.

Η μείζονα αντιπολίτευση δια του κ. Μλεκάνη, αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα, λέγοντας ότι «η εισήγηση είναι ελλιπέστατη και ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να έρχεται ως έκτακτο, χωρίς καν ειδοποίηση έστω από τον πρόεδρο. Μια φορά το χρόνο έρχεται τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και που έρχεται τόσο πρόχειρα, με ποσά τέτοιου ύψους, προσβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Μλεκάνης.

Στον κ. Μλεκάνη απάντησε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι το θέμα ήρθε τελευταία στιγμή από την υπηρεσία και ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, γιατί έχει αναδειχθεί ότι 4 έργα απ’ αυτά είναι αυξημένα οικονομικά και αν δεν περάσει, τότε θα χαθεί ένας μήνας από τη δημοπρασία των έργων.

Όταν ήρθε η στιγμή να ψηφιστεί η συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, είπε ότι αυτό θα συζητηθεί κατά πλειοψηφία, όμως ο κ. Μλεκάνης πρόλαβε και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος προχώρησε αμέσως, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν ναι, όπως και ο κ. Χαραλαμπίδης από την αντιπολίτευση. Η λοιπή αντιπολίτευση ψήφισε όχι.

Μετά την ψηφοφορία ο κ. Μπαϊρακτάρης είπε ότι το θέμα περνάει κατά πλειοψηφία, όμως ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία του 50+1 του συνόλου των μελών έπρεπε να είναι 17 ψήφοι, ενώ οι ψήφοι ήταν μόλις 16!

Ο κ. Μπαϊρακτάρης απόρησε για λίγο και υπήρξε σιωπή, ενώ εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος φώναξε: «Να μπει ο κ. Μουρβετίδης που μόλις ήρθε…» και άρα να μετρήσει η ψήφος του. Ο κ. Μλεκάνης είπε ότι η ψηφοφορία τελείωσε και δεν μπορεί να προστεθεί νέα ψήφος μετά από τη διαδικασία. Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος για το τι γίνεται, αν όντως η διαδικασία τελείωσε ή όχι, είπε ότι «ο κ. Μουρβετίδης ήταν εδώ και ύστερα μπήκε μέσα στην αίθουσα…», και απάντησε ο κ. Μλεκάνης: «Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τη διαπίστωση από εμένα ότι δεν υπάρχει η απαρτία για να συζητηθεί το θέμα…».

Ακολούθησε ένα κομφούζιο για το τι πραγματικά ισχύει, με τον πρόεδρο να λέει ότι «ο κ. Μουρβετίδης είναι στην αίθουσα και ότι μπορεί να ψηφίσει το θέμα» ενώ υπήρξαν αντιδράσεις. Αμέσως ο κ. Τερζής είπε ότι αφού είναι στην αίθουσα ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μικροχωρίου (που αφορούσε το θέμα) ήταν στην αίθουσα, άρα μπορούσε να ψηφίσει το θέμα και να προστεθεί η ψήφος του.

Υπήρξαν αντιδράσεις από τους αντιπολίτευση, καθώς ο πρόεδρος του Μικροχωρίου δεν είναι δημοτικός σύμβουλος και άρα δεν μπορεί να ψηφίζει. Ακολούθησαν διάφορες απόψεις και ένα κομφούζιο και φωνές, ενώ κάποια στιγμή ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος να διαβάσει την σχετική νομοθεσία. Όταν τη διάβασε, αποδείχθηκε ότι σύμφωνα με το νόμο οι πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων δεν μπορούν να ψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά, ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει το θέμα.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και Τοπικών Διαμερισμάτων, έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο εφόσον το θέμα αφορά αποκλειστικά την Κοινότητά τους και όχι σε προγράμματα του Δήμου. Ο κ. Μλεκάνης, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι το ίδιο το θέμα, αλλά ότι υπάρχει ζήτημα μονιμότητας: «Είμαστε θετικοί ως προς το θέμα και διατεθειμένοι να έρθουμε μετά τις 3 μέρες και να το ψηφίσουμε», είπε. Εκεί, ο πρόεδρος απέσυρε το δεύτερο έκτακτο θέμα.

Μετά από λίγα λεπτά όμως και ενώ η συζήτηση είχε ήδη προχωρήσει, μετά από συνεννόηση του προέδρου με το δήμαρχο και τη γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η γραμματέας κα. Ψωμά να δει αναλυτικότερα το ζήτημα της ψηφοφορίας. Μετά από πέντε λεπτά διάλειμμα, η κα. Ψωμά γύρισε από το γραφείο της, χωρίς όμως να γίνει άλλη συζήτηση επί του θέματος, που σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα με την απαρτία κατά την ψηφοφορία και άρα το θέμα αποσύρθηκε οριστικά.