Home > νέα > Με 49 σπουδαστές ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά στο Δημόσιο ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας-Η διευθύντρια κα. Ρωσίδου, μιλάει στον «Π.Τ.»

Με 49 σπουδαστές ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά στο Δημόσιο ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας-Η διευθύντρια κα. Ρωσίδου, μιλάει στον «Π.Τ.»

Με 49 σπουδαστές ολοκληρώθηκε η φετινή χρονιά

στο Δημόσιο ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Με τις ειδικότητες Βοηθού Νοσηλευτικής Χειρουργείου και Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

Η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Δράμας, κα. Δήμητρα Ρωσίδου, μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ολοκληρώθηκε άλλη μια επιτυχημένη εκπαιδευτική χρονιά για τους σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η Νοσηλευτική Σχολή με έτος ίδρυσης το 1987, κάθε χρόνο ολοένα και υποδέχεται περισσότερους σπουδαστές.

Την φετινή χρονιά, αποφοίτησαν συνολικά 26 σπουδαστές, ενώ ολοκλήρωσαν τις σπουδές του 1ου έτους συνολικά 23 σπουδαστές.

Οι ειδικότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν οι σπουδαστές, είναι αυτή του Βοηθού Νοσηλευτικής Χειρουργείου και Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, με δωρεάν φοίτηση.

Αξίζει να αναφέρουμε μάλιστα, ότι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιούνται τις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 – 15 Ιουλίου, 1 – 19 Αυγούστου και 2 – 16 Σεπτεμβρίου, όπου μπορούν οι απόφοιτοι Λυκείου, οι απόφοιτοι ΙΕΚ και οι απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ να δηλώσουν συμμετοχή.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής σπουδαστικής χρονιάς αλλά και την έναρξη εντός λίγων μηνών της επόμενης, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με την διευθύντρια του ΔΙΕΚ Δράμας, κα. Δήμητρα Ρωσίδου.

Η κα. Ρωσίδου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σε κλίμα συγκίνησης έκλεισε ένας κύκλος σπουδών για τους καταρτιζόμενους του εκπαιδευτικού έτους 2017-2019.  Ένα όμορφο ταξίδι γνώσεων, υπομονής, επιμονής και προσπάθειας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους σπουδαστές, για την ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΔΙΕΚ, για την εθελοντική τους δράση, για την αλληλοστήριξη και τον αλληλοσεβασμό στην όμορφη ομάδα που δημιούργησαν.

Εύχομαι καλή αρχή και καλή σταδιοδρομία στο νέο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, με αγάπη προς το επάγγελμα, ευγένεια και ενσυναίσθηση».

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της χρονιάς που πέρασε το ΔΙΕΚ Δράμας, υλοποίησε πλήθος εκπαιδευτικών ομιλιών, οι οποίες επιγραμματικά αφορούσαν, στα δικαιώματα στην εργασία, καθώς και στα κοινωνικά δικαιώματα της γυναίκας τον 21ο αιώνα, ενώ ακόμη υλοποιήθηκε εβδομάδα εθελοντισμού και εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του Γ.Ν. Δράμας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ομιλία στο πλαίσιο του μαθήματος Γυναικολογία – Παιδιατρική, Μητρικός Θηλασμός και Νοσηλεία Νεογνού, καθώς επίσης, και ομιλία για τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις κρίσεις πανικού, την σύνταξη βιογραφικού, την ψυχολογία του ασθενή κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, και τέλος για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, τις οποίες παρακολούθησαν οι σπουδαστές με αμείωτο ενδιαφέρον.

Ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

Σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών της ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, όπως μας ενημέρωσε η κα. Ρωσίδου, το μάθημα έχει ως σκοπό να εισάγει τους καταρτιζόμενους στις βασικές αρχές της Νοσηλευτικής και της δεοντολογίας της καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις νοσηλευτικές τεχνικές στη φροντίδα του ασθενή. Επιπλέον, το μάθημα αναδεικνύει βασικές έννοιες της Νοσηλευτικής Επιστήμης και στοχεύει στο να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι βασικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την ειδικότητά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μάθημα βασικής κατάρτισης με το οποίο οι καταρτιζόμενοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των ασθενών, γνωρίζουν τις βασικές αρχές και δεξιότητες της νοσηλευτικής φροντίδας και εφαρμόζουν βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες με τους ασθενείς και το οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, όπως επεσήμανε η κα. Ρωσίδου, συμμετέχει μετά από ανάθεση, επίβλεψη και ευθύνη του υπεύθυνου νοσηλευτή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοσηλευτική φροντίδα του ασθενή.

Οι νοσηλευτικές πράξεις που πραγματοποιούνται από τους κατόχους διπλώματος Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, μετά από ανάθεση από τον υπεύθυνο νοσηλευτή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιγραμματικά είναι οι ακόλουθες: βοήθεια, φροντίδα και υποστήριξη του ασθενούς που πάσχει από χρόνιο ανίατο νόσημα ή έχει υποστεί ατύχημα ή έχει κακοποιηθεί, μέτρηση ζωτικών σημείων (σφίξεις, πίεση, θερμοκρασία, αναπνοές), εφαρμογή φυσικών μεθόδων για την πρόκληση υποθερμίας – υπερθερμίας, τοπική προεγχειρητική προετοιμασία κ.α.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ, μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 συνολικά επίπεδα που κατατάσσονται οι τίτλοι σπουδών στη χώρα μας.

Το επίπεδο 5, αφορά σε πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ μετά από πιστοποίηση.

Ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτικής Χειρουργείου

Ο απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτικής Χειρουργείου, με τις εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που έχει αποκτήσει, εφαρμόζει τις αρχές της Νοσηλευτικής Επιστήμης και τέχνης, και στοχεύει στην υποστήριξη των Νοσηλευτικών πράξεων.

Οι Νοσηλευτικές πράξεις, αποσκοπούν στην προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και προαγωγή της υγείας ή της αυτονομίας των ζωτικών λειτουργιών του ασθενή, στην ένταξη του ασθενή στο περιβάλλον του νοσοκομείου και κατά περίπτωση στις ιδιαίτερες συνθήκες του χειρουργείου, καθώς και στην εφαρμογή ιατρικών οδηγιών.

Τα επαγγελματικά καθήκοντα του διπλωματούχου της ειδικότητας Βοηθού Χειρουργείου, μετά από ανάθεση από τον υπεύθυνο Νοσηλευτή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε η κα. Ρωσίδου, επιγραμματικά είναι η φροντίδα επιπλοκών από κατάκλιση με σκοπό την πρόληψη, συλλογή δειγμάτων εκκρίσεων, εφαρμογή φυσικών μεθόδων για την πρόκληση υποθερμίας – υπερθερμίας, τοπική προεγχειρητική προετοιμασία, φροντίδα της καθαριότητας του χώρου και των εργαλείων, έλεγχος της λειτουργίας των εργαλείων και σχετική αναφορά στους αρμοδίους κ.α.