Home > νέα > Ενημερωτικές πινακίδες στην Αγ. Βαρβάρα για τις παρόχθιες περιοχές του Δήμου Δράμας

Ενημερωτικές πινακίδες στην Αγ. Βαρβάρα για τις παρόχθιες περιοχές του Δήμου Δράμας

Από το εργαστήριο GERi Lab της Δασολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect

Ενημερωτικές πινακίδες

στην Αγ. Βαρβάρα για τις παρόχθιες

περιοχές του Δήμου Δράμας

 Υποέργο ενταγμένο στη Στρατηγική Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Μαΐου του 2021, πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας.

Επρόκειτο για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων περιοχών (GERi Lab) και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Υπεύθυνος του έργου ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Ζαΐμης.

Το έργο αυτό, εντάσσεται ως υποέργο στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, το οποίο εκτελείται στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

pinakides Zaimis (3)

Ενημερωτικό Κιόσκι και Πινακίδες στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας

Το έργο αυτό έχει προχωρήσει και σχετικά μ’ αυτό, πλέον, η Έδρα UNESCO Con-E-Ect και το εργαστήριο GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας στα πλαίσια του υπό-έργου «Παρακολούθηση και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του δήμου Δράμας», εγκατέστησαν ένα ενημερωτικό κιόσκι και πέντε πινακίδες στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ζαΐμης, «σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα και βιώσιμη προστασία των παρόχθιων περιοχών με έμφαση στην μοναδικότητα της αστικής παρόχθιας περιοχής της Αγίας Βαρβάρας».

pinakides Zaimis (4)

Συγκεκριμένα το poster που έχει αναρτηθεί στο κιόσκι παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτελέσματα του υπό-έργου. Η θεματολογία των πινακίδων που βρίσκονται σε διαφορά σημεία του πάρκου είναι: α) Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, β) Μοναδικότητα των Παρόχθιων Περιοχών, γ) Δράμα και Νερό, δ) Η UNESCO στην Δράμα, ε) Υδρόμυλοι της Δράμας και Οικοσυστημικές Υπηρεσίες.

Σημειώνει ακόμα ο κ. Ζαΐμης, ότι «τα κείμενα του poster και των πινακίδων είναι στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Η συγκεκριμένη δράση είναι μέρος μιας σειράς δράσεων για επιμόρφωση των πολιτών για τις παρόχθιες περιοχές και την αναβάθμιση και βιώσιμη προστασίας τους, με απώτερο σκοπό την μεταμόρφωση της πόλης της Δράμας καθώς και του νομού σε οικοτουριστικό πόλο των Βαλκανίων».

Το υπό-έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας” για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2014-2200.

MIXALHS TASSOU 2

Τάσσου: «Η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι κάτι που επιβάλλεται αλλά και το χρειαζόμαστε»

Σχετικά με το έργο, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος σημείωσε ότι «το έργο είναι στα πλαίσια της υλοποίησης ενός υποέργου στα πλαίσια του έργου του ΒΑΑ. Με την συγκεκριμένη δράση, θέλω να τονίσω το γεγονός ότι μέσα από το ΒΑΑ έχουμε πει αρκετές φορές ότι δεν θα υπάρχει μόνο ένα κατασκευαστικό έργο στην 19ης Μαΐου, αλλά θα υπάρχει μια ολοκληρωτική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, όχι μόνο τεχνική.

Η παρέμβαση αυτή θα αναδεικνύει βάσεις, θα αναδεικνύει τις δυνατότητες της πόλης και όλες αυτές θα  πρέπει την επόμενη δεκαετία να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της πόλης του Δήμου της Δράμας και των δημοτών».

Όπως σημείωσε, «τοποθετήθηκαν καλαίσθητες ενημερωτικές πινακίδες σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Ζαΐμη και του Πανεπιστημίου, δείχνοντας με ένα μοντέρνο πρόσημο και κατάλληλο για το φυσικό χώρο της Αγίας Βαρβάρας που ενημερώνουν τον επισκέπτη, δείχνοντας ότι η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι κάτι που επιβάλλεται αλλά και το χρειαζόμαστε».