Ετήσιο μνημόσυνο για την

Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

 

 

ΕΤΗΣΙΟ Μνημόσυνο για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στη Δράμα. Το Μνημόσυνο τέλεσε η Θρακική Εστία Δράμας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Η Θρακική Εστία Δράμας, πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού της 6ης Απριλίου με τη συμμετοχή πολλών θρακικών, και όχι μόνο, σωματείων.

Είναι γνωστό ότι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, του Ναού που φιλοξενεί τα ιερά κειμήλια (φορητές εικόνες και σκεύη) από τον ομώνυμο ναό στην Αδριανούπολη, του Ναού που κατέστη το κέντρο αναφοράς των Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη αλλά και στην περιοχή της Δράμας, τοποθετήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα, και μοναδικό μέχρι και προσφάτως, μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Θρακιωτών.

Αυτή η στήλη μνήμης, στη θρακιώτικη προσφυγική ενορία της πόλης μας αποτελεί το μνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών, το οποίο ανεγέρθηκε το 2012 με πρωτοβουλία και έξοδα της Θρακικής Εστίας Δράμας και με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, από την οποία και παραχωρήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κος Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κος Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Αργύρης Πατακάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πόλη+Ζωή” κος Κυριάκος Χαρακίδης, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κος Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κος Αργύρης Πατακάκης, ο τέως βουλευτής Δράμας κος Δημήτριος Κυριαζίδης. Επίσης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Δράμας, ο Διοικητής Φρουράς Δράμας.

Εκπρόσωποι των προσφυγικών Συλλόγων της Δράμας (Θράκες, Πόντιοι, Μικρασιάτες) τίμησαν με την παρουσία τους, τους προγόνους μας. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων εκπροσώπησε ο κος Βασίλειος Μαντζαρούδης. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Δώρα Σκοδραμούδη.