Home > νέα > Την ολική επαναφορά της λαϊκής αγοράς στην 19ης Μαΐου ζητάει  ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας

Την ολική επαναφορά της λαϊκής αγοράς στην 19ης Μαΐου ζητάει  ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Την ολική επαναφορά της λαϊκής

αγοράς στην 19ης Μαΐου ζητάει  

ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας

Μόνο αν αλλάξει η παρούσα κατάσταση και δημιουργηθούν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ η διαπαραταξιακή του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, φαίνεται να έχει αποφασίσει ομόφωνα – προς το παρόν – την ολική μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της οδού Χελμού, εντούτοις υπάρχουν ακόμα ζητήματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί.

Και ένα από αυτά τα ζητήματα, είναι η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, ο οποίος δεν επιθυμεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ολική μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου, στην οδό Χελμού.

Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες, η δημοτική αρχή με τη διαπαραταξιακή επιτροπή, παρουσίασαν ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η λαϊκή θα μπορούσε να μεταφερθεί στο δυτικό τμήμα της οδού Χελμού (από την οδό Κεφαλληνίας στο πάρκο εκπαίδευσης σκύλων – μέχρι την οδό Φιλίππου πριν από το Κραχτίδη). Στον χώρο της λαϊκής θα περιλαμβάνεται το εν λόγω τμήμα της οδού και τα δύο πάρκινγκ βαρέων οχημάτων.

Στο εν λόγω σχέδιο, φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, όχι όμως και το Σωματείο Μικροπωλητών, οι έμποροι δηλαδή βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων, όπως και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων. Για να μην γίνουν παρεξηγήσεις, διευκρινίζουμε ότι στην οδό Χελμού αυτή την ώρα βρίσκονται μόνο οι έμποροι, ενώ στην 19ης Μαΐου, είναι μόνο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Ήδη, την περασμένη Πέμπτη, το Σωματείο Μικροπωλητών – το εμπορικό τμήμα της λαϊκής αγοράς – προέβη σε απεργιακή κινητοποίηση, εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους προς το δήμαρχο κ. Μαμσάκο. Προφανώς, τις διαμαρτυρίες τους τις είχαν ήδη εκφράσει και στις δυο συναντήσεις που έγιναν με τη διαπαραταξιακή επιτροπή! Μέσα στην εβδομάδα, θα έχουν νέες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουν στο δήμαρχο για να δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση.

Η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου

Σε προηγούμενο σημείωμα του «Π.Τ.», είχαμε σημειώσει ότι, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη! Και αυτό γιατί βρισκόταν σε αναμονή η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, η οποία έγινε και μάλιστα αποφάσισε να ζητήσει την ολική επαναφορά της λαϊκής επί της 19ης Μαΐου και όχι στην Χελμού.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, με την κατάργηση της λαϊκής αγοράς από το κέντρο της πόλης, θα πληγούν πολλές επιχειρήσεις, σε μια εποχή όπου η οικονομία και η αγορά συρρικνώνονται συνεχώς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος, ζητάει να μην μεταφερθεί η λαϊκή στην οδό Χελμού, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι, αυτό θα μπορούσε να γίνει ίσως στο μέλλον, εφόσον «αλλάξει η παρούσα κατάσταση και δημιουργηθούν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες χωρίς να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης μας»

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας αναφέρονται τα εξής:

[Κατόπιν πρόσκλησης του πρόεδρου Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδη Αντώνη, σε ειδική συνάντηση με τον Δήμαρχο Δράμας, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στελέχη υπηρεσιών του Δήμου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δράμας και την πρόεδρο των μικροπωλητών, ζητήθηκε η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, σχετικά με τη μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς και ο πρόεδρός μας κ. Σκουλίδης δεσμεύτηκε ότι η απάντηση του συλλόγου θα είναι κατόπιν απόφασης της Γενικής συνέλευσης (πραγματοποιήθηκε 29 Ιουνίου 2022).

Έτσι καταλήγουμε στα εξής:  Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η δημιουργία δεύτερης  Λαϊκής αγοράς λόγω πανδημίας στην οδό Χελμού, επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα της πόλης της Δράμας. Ως γνωστόν, υπάρχουν πέριξ της πλατείας πολλές  επιχειρήσεις, εμπορικές, εστίασης, καφέ, ιχθυοπωλεία και άλλες, οι οποίες επηρεάστηκαν  σε  μεγάλο βαθμό, καθώς η ημέρα Πέμπτη αποτελούσε γι’ αυτούς ιδιαίτερη  ημέρα τζίρου μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση  από το 2010 λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και όχι μόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση – γνωμοδότηση της Γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας που πραγματοποιήθηκε την 29η Ιουνίου 2022, είναι να παραμείνει η Λαϊκή αγορά στο χώρο που λειτουργεί τόσα χρόνια(19ης Μαΐου), καθώς οι συνθήκες μετακίνησής της κάθε άλλο παρά ευνοϊκές φαίνονται στην παρούσα χρονική στιγμή, πάντοτε με όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας, αδειοδότησης, ασφάλειας και τήρησης μέτρων υγιεινής. Όταν αλλάξει η παρούσα κατάσταση και δημιουργηθούν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, τότε χωρίς να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης μας, δεν θα ήμασταν αντίθετοι στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς σε διαφορετικό σημείο της πόλης.]