Home > νέα > Χωρίς πλήρωμα ασθενοφόρου παραμένει  εδώ και χρόνια το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου-Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Χωρίς πλήρωμα ασθενοφόρου παραμένει  εδώ και χρόνια το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου-Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Χωρίς πλήρωμα ασθενοφόρου

παραμένει  εδώ και χρόνια

το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου

Κυριακίδης: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν να έρθει στο Νευροκόπι»

Ίσως το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μόνο αν υπάρξουν μόνιμες θέσεις!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με τα πληρώματα ασθενοφόρων σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, δεν διαθέτουν ασθενοφόρα και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος άνθρωπος θα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε Νοσοκομείο ή σε ένα Κέντρο Υγείας.

Και όταν βέβαια μιλάμε για ασθενοφόρα, δεν εννοούμε έλλειψη οχημάτων, αλλά έλλειψη πληρωμάτων. Και ένα από τα κύρια προβλήματα, είναι ότι δεν υπάρχει ο ικανός αριθμός πληρωμάτων, ώστε ένα ασθενοφόρο στο Νευροκόπι για παράδειγμα, να λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Και ο λόγος; Αφενός ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να δουλέψει εκεί και αφετέρου, ότι η θέση δεν είναι μόνιμη! Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που αναιρεί το ένα το άλλο. Ίσως αν υπήρχε μια μόνιμη πρόσληψη προσωπικού για δύο ή και τρεις βάρδιες την ημέρα, τα προβλήματα αυτά να είχαν λυθεί.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το ζήτημα, ότι, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις αυτές, ούτε και άτομα από την περιοχή, τα οποία προφανώς να χρειάζονται δουλειά.

Χωρίς δηλώσεις ενδιαφέροντος

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου όσο και το Κέντρο Υγείας της περιοχής, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για ασθενοφόρο, καθώς προς το παρόν, κανείς δεν ενδιαφέρεται να δουλέψει σ’ αυτή τη θέση.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, επισημαίνει ότι ο Δήμος έχει κάνει σχετικές ενέργειες και διαμαρτυρίες προς την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης και σημειώνει ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κανέναν, να δουλέψει στο Κ. Νευροκόπι.

Αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένας οδηγός, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να εργάζεται 24ώρες, ενώ σύμφωνα με απάντηση της 4ης ΥΠΕ προς το Δήμο, «υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για επικουρικό προσωπικό για πρόσληψη για δύο χρόνια. Η θέση είναι ανοικτή, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει κανένας υποψηφιότητα. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε η θέση θα ενεργοποιηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια». Να σημειωθεί ότι η απάντηση της 4ης ΥΠΕ προς το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, δόθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Όπως τονίζει ο κ. Κυριακίδης στον «Π.Τ.», «σύμφωνα με την απάντηση που έχουμε πάρει από την 4η ΥΠΕ, εξετάζουν το ζήτημα να τους δανείσει ο Δήμος έναν οδηγό. Οπότε, αν εμείς βρούμε έναν οδηγό, τότε θα μπορούσε η ΥΠΕ να του κάνει ταχύρυθμα σεμινάρια διασώστη ΕΚΑΒ. Η δική μας κίνηση από εδώ και πέρα, είναι να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτες θέσεις. Και αν βρούμε οδηγό θα τον δανείσουμε στο Κέντρο Υγείας».

Μόνιμες θέσεις

Το πρόβλημα όμως και εδώ είναι, ότι, η πρόσληψη αυτή θα είναι για 8 μήνες. Όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης, «εμείς θα κάνουμε μια επίσημη επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, όπου από τη μία θα ζητάμε οι θέσεις αυτές να γίνουν μόνιμες – γιατί για το επικουρικό δεν έρχεται κανείς – και το δεύτερο θα είναι να ζητήσουμε την έγκριση κάποιων 8μηνων, μήπως βρούμε κάποιον οδηγό να καλύψουμε για ένα διάστημα το πρόβλημα».

Ερωτώμενος γιατί δεν ενδιαφέρονται ακόμα και άτομα που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, ο δήμαρχος απαντάει σχετικά: «Εδώ βρίσκεται το ζήτημα. Κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι τώρα, αλλά ούτε και ντόπιοι. Καμιά φορά κάποια προβλήματα ακούγονται παράλογα, αλλά έχουν μια λογική. Είχε μόνιμη θέση ανοικτή το 2016 και πάλι δεν είχε κάνει κανένας τα χαρτιά του. Από τότε μέχρι σήμερα, κανείς δεν πήγε να τελειώσει αυτό το ΙΕΚ στη Δράμα. Οπότε και με απλό πτυχίο οδηγού, εμείς μπορούμε να καλύψουμε τη θέση μόνο προσωρινά. Η μόνιμη θέση θα πρέπει να έχει πτυχιούχο από την ειδικότητα του διασώστη ΕΚΑΒ».

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι, στο ΙΕΚ Δράμας υπάρχει ανάλογο ειδικότητα από την οποία μπορεί κάποιος που έχει αποφοιτήσει, να δουλέψει σε μια τέτοια θέση.

Ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ, ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε εκ νέου η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου. Η ίδια είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και τον Ιούνιο του 2021, επισημαίνοντας και τότε το ίδιο ζήτημα.

Όπως τονίζει στη νέα της ερώτηση στη Βουλή, το Κ. Νευροκόπι έχει πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρων καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί παλαιότεροι υπάλληλοι. Στην ερώτησή της η βουλευτής Δράμας σημειώνει επίσης:

«Για την κάλυψη των αναγκών στο λεκανοπέδιο απαιτούνται τουλάχιστον πέντε οδηγοί, αλλά όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Νευροκοπίου ακόμη και με τρεις οδηγούς θα μπορούσε να εκτονωθεί το πρόβλημα, γιατί σήμερα, είναι αυτονόητο ότι ένας μόνο οδηγός δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανταποκρίνεται επί 24 ώρες και 30 ημέρες το μήνα, συνεχώς και αδιαλείπτως, καλύπτοντας το ελλιπές προσωπικό. Επίσης, είναι προφανές ότι στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο συγκεκριμένος υπάλληλος αδυνατεί να προσέλθει στην εργασία του, το Κ.Υ. μένει ακάλυπτο και καλείται ασθενοφόρο από την πόλη της Δράμας, που απέχει 42 χλμ., για να οδηγήσει το περιστατικό στο Κ.Υ. Κάτω Νευροκοπίου ή στη Δράμα, ή οπουδήποτε αλλού.

Επειδή η απάντηση σε σχετική επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα μέχρι σήμερα.

Επειδή η δημόσια υγεία των πολιτών αποτελεί πρωταρχική ευθύνη και υποχρέωση του Κράτους και ειδικά η υγεία των κατοίκων της ακριτικής περιοχής του Νευροκοπίου, που προσπαθούν να κρατήσουν το τόπο τους ζωντανό και βλέπουν την άνιση αντιμετώπισή τους και τα προβλήματά τους που αντί να λύνονται, συνεχώς αμβλύνονται».

Και στο Παρανέστι

Το ίδιο πρόβλημα παραμένει επίσης και στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, όπου σήμερα υπάρχει μόνο μία γυναίκα οδηγός του ασθενοφόρου. Όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, «έχουμε κάνει σχετικές ενέργειες, αλλά δυστυχώς λύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει. Μάλιστα, κάποια στιγμή μας είχε επισκεφθεί και η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κα. Χατζοπούλου, έδωσε υποσχέσεις, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξουν νεότερα».