Home > νέα > Το ποσό των 22,7 εκατομμυρίων ευρώ λαμβάνουν σε πρώτη φάση οι 865 νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ -Δελησταμάτης: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες

Το ποσό των 22,7 εκατομμυρίων ευρώ λαμβάνουν σε πρώτη φάση οι 865 νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ -Δελησταμάτης: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες

Ξεκινάει η πρώτη φάση πληρωμής για τους Νέους Γεωργούς

Το ποσό των 22,7 εκατομμυρίων ευρώ

λαμβάνουν σε πρώτη φάση οι 865

νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δελησταμάτης: Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ήδη γράφαμε στο χθεσινό μας φύλλο, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε της πληρωμή της πρώτης δόσης από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Πρόκειται για τους επιλεγέντες σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες ανέρχεται για πρώτη φορά στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτή τη φάση από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους είναι ύψους 223.373.500 ευρώ.

865 νέα αγρότες στην ΑΜΘ

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ανακοίνωνε και επίσημα την έγκριση με την υπογραφή του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου, της προκαταβολής του ποσού των 22.760.500 ευρώ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΑΜΘ κ. Δελησταμάτης, «το ποσό αυτό αφορά στους 865 νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και αποτελούν το 90% από αυτούς που έχουν δηλώσει και έχουν επιλεγεί».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που έχει τελειώσει τις διαδικασίες, έχουμε στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες τις καταστάσεις και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές τους».

Οι 865 νέα αγρότες, σύντομα θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις προκαταβολές τους ώστε να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους για τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει.

Όπως εξηγεί ο κ. Δελησταμάτης, «μένει άλλο έναν 10% και θα δούμε αν υπάρχουν χρήματα στη συνέχεια, ώστε να ενταχθούν και αυτοί στη διαδικασία. Αλλά αυτό θα πάρει περίπου δύο μήνες, για να δούμε ποια είναι η όλη εικόνα του προγράμματος».

Να σημειώσουμε πάντως, ότι, το συνολικό ποσό για την Περιφέρεια ΑΜΘ είναι 45,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης εδώ να γίνει γνωστό, ότι για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επίσης οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών έγκρισης και πληρωμής των δικαιούχων.