Εκδήλωση της ΤΕ Δράμας

του ΚΚΕ για τους εκτελεσθέντες

αγωνιστές το 1941

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ. Όπως αναφέρεται μάλιστα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «στο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στους μαχητές του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους αγωνιστές από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, στον χώρο του Α’ Νεκροταφείου, το πρωί της Κυριακής 2 Οκτώβρη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πήραν μέρος  με σεβασμό και συγκίνηση στη λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πρωτεργάτες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της ηρωικής Εξέγερσης της Δράμας τον Σεπτέμβρη του ’41 ενάντια στους Βουλγαροφασίστες κατακτητές, και για τα χιλιάδες θύματα της θηριωδίας των κατακτητών.

Ο ιστορικός Νίκος Γεωργιάδης, μέλος του παραρτήματος Δράμας της Π.Ε.Α.Ε.Α – ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της περιόδου, πώς οργανώθηκε με πρωτεργάτες τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου Παντελή Χαμαλίδη (Αλέκο), Παρασκευά Δράκο (Μπάρμπα), Απόστολο Τζανή (Κωστάκη), Μωυσή Πασχαλίδη (Γρηγόρη) και Λάμπρο Μαζαράκη αλλά και κομμουνιστές στα χωριά γύρω από τη Δράμα, που μπήκαν μπροστά σ’ αυτή την πρώτη ηρωική λαϊκή εξέγερση κι έδωσαν μαζί με άλλους τίμιους λαϊκούς αγωνιστές μια πρώτη απάντηση στα σχέδια των Βούλγαρων φασιστών στην περιοχή, πριν την οργανωμένη αντίσταση του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ ενάντια στις δυνάμεις κατοχής της χώρας.

Τιμάμε τους πρωτεργάτες κομμουνιστές συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την κοινωνία της δικαιοσύνης και της αδελφοσύνης των λαών, την κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους με απαράμιλλο ηρωισμό και των χιλιάδων θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας».