Home > Εκδηλώσεις > Αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι Αύριο η συναυλία «Fetes Galantes» στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας

Αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι Αύριο η συναυλία «Fetes Galantes» στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας

Αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι

Αύριο η συναυλία «Fetes Galantes»

στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Στον ειδυλλιακό χώρο που προσφέρει το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 του μηνός, στις 8.30 μ.μ., μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο: «Fetes Galantes – Γιορτές Αγάπης και Έρωτα».

Τη συναυλία, διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας. Οι συντελεστές της παράστασης, είναι: στο πιάνο η Ευφημία Ζάννη, στην κιθάρα ο Γιάννης Αναστασιάδης, στο σαξόφωνο ο Χάρης Ξυλάς, στο τραγούδι η Ρωξάνη Κερανοπούλου, ο Προκόπης Πολίτης, και ο Δρόσος Δρόσος, στην απαγγελία η Ρένα Τσιόγκα, ενώ την επιμέλεια του video έκανε ο Γιώργος Σαχπάζης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπεύθυνος για την σκηνική επιμέλεια είναι ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ενώ για την γλωσσική επιμέλεια της Γαλλικής γλώσσας η Χρυσούλα Βασδέκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη συναυλία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2017, και σημείωσε τεράστια επιτυχία, αφήνοντας στους παρευρισκόμενους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιουλίου, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, οι διοργανωτές και οι συντελεστές έκαναν μια πρώτη παρουσίαση του προγράμματος της συναυλίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέντευξη τύπου, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, η πρόεδρος του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, κα. Πολύνα Μπανά, η δικηγόρος και συντελεστής της συναυλίας κα. Ευφημία Ζάννη, ο φαρμακοποιός και συντελεστής της συναυλίας κ. Προκόπης Πολίτης.

Αναστάσιος Πούλιος

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Πούλιος, ο οποίος μίλησε για την συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου σε εκδηλώσεις πολιτισμού, καθώς και την προώθηση Δραμινών καλλιτεχνών από διάφορους επιστημονικούς φορείς, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους Δραμινούς και τους επισκέπτες της πόλης μας, να περάσουν μια εξαιρετική βραδιά. Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι στις εποχές πού ζούμε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, έχει επιδείξει και στο παρελθόν – και με αυτή την συνδιοργάνωση – ότι πέρα από το στενά επιστημονικό πλαίσιο στο οποίο κινείται και οι βασικές εκδηλώσεις του έχουν ως αντικείμενο, θα πρέπει να υποστηρίξει και υποστηρίζει τα μέλη του και γενικά τους Δραμινούς οι οποίοι έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στη Δραμινή κοινωνία και σε άλλους τομείς.

Οι ευθύνες ενός επιστημονικού συλλόγου, δεν είναι μόνο η ενημέρωση των θεμάτων του στενά επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και η προσφορά στην κοινωνία και επί άλλων ζητημάτων.

Θα θέλαμε αυτό το πλαίσιο, να το δούμε να ακολουθείται και από άλλους  επιστημονικούς συλλόγους της πόλης μας. Καλούμε λοιπόν, όλους τους επιστημονικούς συλλόγους, ακόμα και σε συνδιοργάνωση να προσφέρουν στην δραμινή κοινωνία τέτοιου είδους και τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις».

SYNENTEYKSH GALLIKO

Από αριστερά, ο κ. Προκόπης Πολίτης, η κα. Ευφημία Ζάννη, ο κ. Αναστάσιος Πούλιος και η κα. Πολύνα Μπανά.

Πολύνα Μπανά

Ακολούθως, η κα. Μπανά στις δηλώσεις της υποστήριξε ότι όταν υπάρχουν Δραμινοί δικηγόροι, οι οποίοι έχουν ταλέντο, γνώσεις, και καλλιτεχνικές ανησυχίες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας συνδράμει πάντοτε, και συμπράττει από κοινού πολλές φορές με τον Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, ενώ οι δυο Σύλλογοι σημειώνουν μια μακρά πορεία συνεργασίας.

Αναφερόμενη στο προηγούμενο αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος , η κα. Μπανά επεσήμανε ότι: «Ήταν μια υπέροχη βραδιά, και βγήκαμε όλοι από την αίθουσα με ένα πλατύ χαμόγελο, κάτι που οφείλεται στους συντελεστές καλλιτέχνες αλλά και στην ιδανική επιλογή ρεπερτορίου. Αγαπημένα διαχρονικά γαλλικά τραγούδια, γνωστά σε όλους μας το ένα καλύτερο από το άλλο».

Ευφημία Ζάννη

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η κα. Ζάννη η οποία θα συμμετέχει στη συναυλία με τη συνοδεία πιάνου, εξήγησε το ερέθισμα και το έναυσμα που πυροδότησε την παρουσίαση της συναυλίας στο κοινό για άλλη μια φορά. «Σύσσωμοι υπερασπιζόμαστε το 37ο συνέδριο γαλλοφωνίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, καθώς και τις αρχές του συνεδρίου αυτού. Το συνέδριο της γαλλοφωνίας, είχε το εξής αποτέλεσμα: «Οι πολίτες είναι αυτοί που κάνουν τις πόλεις πιο πράσινες», και εμείς λέμε: «Οι πολίτες της Δράμας υπερασπίζονται τα νερά της και το πράσινο της Αγίας Βαρβάρας». Πιστεύουμε δηλαδή, στην προστασία του περιβάλλοντος, και ως δικηγόροι αλλά και ως άνθρωποι», ανέφερε η κα. Ζάννη.

Έπειτα η κα. Ζάννη, εξήγησε τι σημαίνει ακριβώς προστασία του περιβάλλοντες και τι πρεσβεύουν οι συντελεστές μέσω της συναυλίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε πέντε πυλώνες στους οποίους στηριζόμαστε. Δεν είναι μόνο υποχρέωση, η προστασία του περιβάλλοντος, ούτε ανάγκη για την διατήρηση της έμβιας δραστηριότητας στον πλανήτη μας. Αποτελεί όμως, η προστασία του περιβάλλοντος αφορμή για μια κοινωνική ενδοσκόπηση για την παρουσία μας πάνω στη γη. Παράλληλα, θέλουμε να επαναφέρουμε το μέτρο στις επιλογές μας, μέσα από την αρμονία της φύσης και του βίου μας σε αυτήν, ενώ τέλος, επιβεβαιώνει την ανάγκη μας για συλλογικότητα ως αντίπαλο δέος στην ατομικιστική βαρβαρότητα της εποχής μας.

Για τους παραπάνω λόγους, εντάσσουμε αυτή την εκδήλωση με τίτλο: «Fetes Galantes – Γιορτές Αγάπης και Έρωτα». Η έννοια, των «Fetes Galantes» διατρέχουν όλο το πνεύμα της Γαλλίας, όχι μόνο στην μουσική, αλλά και στην ποίηση και την ζωγραφική. Για τον λόγο αυτό θα έχουμε και πάρα πολλούς πίνακες Γάλλων ζωγράφων, με βίντεο προβολή, και θα μπούμε σε ένα συνολικό τριμερές έργο, με ποίηση, μουσική και ζωγραφική».

Προκόπης Πολίτης

Τέλος, στη συναυλία αναφέρθηκε και ο κ. Πολίτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα γίνει παρουσίαση από πίνακες ζωγραφικής Γάλλων ζωγράφων, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη μουσική, θα μας βοηθήσουν να μπούμε στο κλίμα και να νιώσουμε αυτή την αντίθεση, μεταξύ του έρωτα και της αγάπης και μιας κρυμμένης μελαγχολίας που υπάρχει, γιατί κάθε άνθρωπος το βιώνει αυτό. Αν μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει ένα μοντέλο για να το περιγράψει, θα τρέξουμε στο δωδεκάθεο και είναι το απολλώνιο μοντέλο, γιατί είναι πιο ντελικάτο και πιο εκλεπτυσμένο από το διονυσιακό, που έχει ένα έντονο συναίσθημα και μεγάλες συγκρούσεις τις οποίες μπορεί να βιώσει κάποιος».