Home > Αρθρογράφοι > Αυτόν τον τόπο ποιος θα τον σώσει;

Αυτόν τον τόπο ποιος θα τον σώσει;

Αυτόν τον τόπο ποιος θα τον σώσει;

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Αναγκασμένος…

… από τη δουλειά μου, διαβάζω καθημερινά ιστορίες … για αγρίους και για αρκούδες, όπως θα λέγαμε… και για να πω την αλήθεια, όχι απλά έχω κουραστεί, αλλά έχω σιχαθεί!

Πριν από λίγο…

… έπεσα πάνω σε έναν τίτλο, όπου ο αρθρογράφος αναρωτιόταν αν «μπορεί ο Ντράγκι να ξαναστήσει την Ιταλία στα πόδια της;» «Τα προβλήματα τεράστια  και ο χρόνος ελάχιστος».

Με τη σειρά μου…

… αναρωτιέμαι κι εγώ, αν μπορείς κάποιος επιτέλους να σώσει αυτόν τον τόπο, τη δική μας χώρα, την Ελλάδα! Μπορούμε άραγε να το κάνουμε όλοι μαζί, ή μήπως χρειάζεται ένας μόνος να πάρει το δρόμο, να υψώσει το σπαθί του και να ηγηθεί μπροστά;

Η Ιστορία…

… μας λέει ότι σε κάθε περίπτωση, πάντα ένας έμπαινε μπροστά και οι λαοί, οι μάζες, ακολουθούσαν. Δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα, δεν έχει τέτοιους ανθρώπους. Μπορεί ο τόπος αυτός να έχει να επιδείξει πράγματα και καταστάσεις του παρελθόντος, Επαναστάσεις και ήρωες, ηγέτες που πέρασαν γρήγορα και χάθηκαν στον ορυμαγδό του χρόνου …

… όμως ως εκεί.

Ύστερα η χώρα «έκλεισε» και έμεινε να αναπολεί τα περασμένα που γράφει και ο Διονύσιος Σολωμός στον Εθνικό  Ύμνο: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις».

Μοιάζει…

… κουραστικό να το λέμε και να το γράφουμε συνεχώς, παρ’ όλα αυτά όμως αυτή είναι η κατάσταση. Δεν ξέρω αν έχουν ιδιαίτερη αξία άλλα καθημερινά και τετριμμένα, όμως εδώ υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η χώρα παραπαίει, η ελληνική κοινωνία παραπαίει και κανείς δεν μοιάζει να θέλει ή να μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να βγει από το τέλμα στο οποίο βουλιάζει.

Οι κυβερνήσεις μας…

… βρίσκονται στην εξουσία για να διεκπεραιώνουν καταστάσεις, ασχολούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες και βουλιάζουν σε έναν οχετό από σκάνδαλα. Και τι οχετός…

Αν και λέμε…

… ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι χειρότερο, εντούτοις η πραγματικότητα μας διαψεύδει καθημερινά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Άνετα θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε με το κουτί της Πανδώρας, τα δώρα του Δία στους ανθρώπους…

Λες και κάποιος…

… άνοιξε το κουτί και βγήκαν όλα τα κακά μαζί, όλες οι τιμωρίες του Δία προς τους ανθρώπους… Και ακόμα, οι σύντροφοι του Οδυσσέα άπληστοι και ανυπόμονοι… άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και ξεχύθηκαν όλοι οι άνεμοι μαζί και μας αρμενίζουν σε φουρτούνες!

Αν κάποιος…

… λοιπόν δει την πραγματικότητα… εκεί ακριβώς βρισκόμαστε… οι διδαχές της ελληνικής μυθολογίας θα μπορούσαν να μας διδάξουν, να μπορούσαμε να μάθουμε απ’ αυτούς αλλά και από την Ιστορία μας… και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη… αλλά ως φαίνεται δεν ωφελεί πια σε τίποτα.

Η χώρα αυτή…

… χρειάζεται μια ηγεσία ικανή να μπει μπροστά και τα σταματήσει τον κατήφορο. Ξέρω τι θα μου πουν, ότι σήμερα δεν υπάρχουν αρχηγοί, ότι σήμερα όλοι μαζί και ότι αυτό που λέω μπορεί να ακούγεται φασιστικό.

Οι ιδεολογίες…

… έχουν εκπέσει, οι αρχηγοί είναι όλοι διεφθαρμένοι, οι ηγεσίες και οι ηγετικές ομάδες λυμαίνονται τα πάντα, το χρήμα και την εξουσία και ο λαός από κάτω βρίσκεται σε παράκρουση. Φανερά διαιρεμένος δεν ξέρει προς ποια κατεύθυνση να στραφεί, δεν ξέρει ποιον ν’ ακολουθήσει.

Διαφθορά…

… παντού και σε όλα τα επίπεδα… διαφθορά μέχρι το μεδούλι… μέχρι τον τελευταίο νευρώνα του μυαλού μας! Δυστυχώς δεν έχει μείνει τίποτα από το οποίο θα μπορούσες να στηριχθείς.

Όλα αυτά τα χρόνια…

… αυτό το σαθρό και βρώμικο σύστημα, μπορούσε και βρισκόταν σε διάφορα πόστα, κατείχε εξουσίες που μπορεί να μην τις έβλεπε ο πολύς κόσμος, όμως βρισκόταν εκεί. Άνθρωποι με παράξενες ιδέες στο κεφάλι τους, χωρίς ιερό ούτε όσιο, μπορούσαν και έλεγχαν ανθρώπους και προφανώς μπορούσαν να κρυφτούν πολύ καλά πίσω από διάφορα δάχτυλα και δαχτυλάκια.

Το σύστημα…

… αυτό το παράξενο σύστημα, αυτή η ελληνική κοινωνία, αλλά κυρίως οι θεσμοί, ούτε μπορούσαν να δουν, ούτε μπορούσαν να ακούσουν, ούτε να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ανενόχλητοι δρούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις οι διάφοροι αυτοί «κύριοι» που κατείχαν θέσεις σε διάφορα ζητήματα.

Και δυστυχώς…

… πρέπει να το ομολογήσουμε, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ξέπλυμα αυτής της κατάστασης. Όση αντιπολίτευση για παράδειγμα κι αν κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, θα παραμείνει εκεί και δεν θα προχωρήσει παρακάτω.

Γιατί…

… το ενδιαφέρον της είναι απλά και μόνο η αντιπολίτευση, η φθορά και η πτώση της κυβέρνησης. Πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκομίσει ψήφους, ότι έτσι θα μπορούσε ίσως να αυξήσει τα ποσοστά της και να κερδίσει κομματικά και πολιτικά οφέλη.

Αλλά…

… ως εκεί. Από εκεί και πέρα, κανένα σημάδι δεν αναδεικνύει ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ξεβρομίζοντας την ελληνική κοινωνία από τη σαπίλα.

Στην άλλη…

… πλευρά, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η κυβέρνηση, αντιπολιτεύεται αφενός στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να δείξει ότι θα τιμωρήσει τους ενόχους με το να δικαστούν, να τιμωρηθούν και σταλούν στη φυλακή. Προσπαθεί να επιβληθεί και να επιβάλει μια αταλάντευτη δήθεν Δικαιοσύνη, η οποία όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε φατρίες, ανάμεσα σε εξουσίες και ανάμεσα σε τάσεις.

Εξ ου…

… και τα παιχνίδια και ο διχασμός της Δικαιοσύνης με την ανακοίνωση υπέρ του Κουφοντίνα οι μεν και κατά οι δε! Εξ ου και όλα αυτά τα παιχνιδάκια, όπου ένας συνήγορος υπεράσπισης βγαίνει στην επίθεση και βρίζει και χυδαιολογεί και απειλεί με μηνύσεις τους πάντες ανακατεύοντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!

Η προσπάθειά του…

… είναι απλή: να εγείρει καταστάσεις, να αλλάξει το θέμα της συζήτησης, να στρέψει αλλού την προσοχή, να αποσυντονίσει, να εκβιάσει και να απειλήσει, προς πάσα κατεύθυνση. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε να στραφεί ακόμα και κατά του πελάτη του και κατά του εαυτού του, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.

Η όποια…

…συζήτηση στη Βουλή, φυσικά και δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια των αντιπολιτευτικών κορώνων, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα ξεπεράσει πλέον. Η συζήτηση στη Βουλή πλέον δεν διαθέτει κανένα απολύτως επίπεδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην ίδια την κοινωνία…

… η οποία…

… κονταροχτυπιέται μέσα από τα λεγόμενα social media, μέσα από το Facebook, το Instagram, το Twitter και αποκαλύπτει τα τρομερά μυστικά της ζωής του μέσα από Tik Tok και άλλα μέσα… που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς υπέροχους σκοπούς, κατάντησαν εργαλειοθήκες ανοησίας, αποθήκες ψυχών που προσπαθούν να βρουν τραγικά διέξοδα και φυσικά υβριστικά μέσα προς πάσα κατεύθυνση.

Η Ελληνική…

… κοινωνία πλέον, εκεί βγάζει τον εσώτερο βρώμικο και σαθρό εαυτό της! Εκεί η Ελλάδα αναστενάζει … και όχι πλέον στα γήπεδα. Τελικά, ο άρτος και τα θεάματα καλά κρατούν, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει διάλογος προς κάτι καλύτερο.

Η Ελλάδα…

… δεν θα έπρεπε να γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ως χώρα, θα έπρεπε να σκύψει το κεφάλι και ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, να κάτσει και να σκεφτεί σε ποιο σημείο βρίσκεται και όχι να χαριεντίζεται ότι δήθεν είναι ανεξάρτητο κράτος εδώ και 200 χρόνια!

Όλα αυτά…

… τα καραγκιοζιλίκια πρέπει να σταματήσουν. Οφείλουμε ως χώρα να σκεφτούμε καλύτερα, να μπούμε σε διάλογο για το τι μας αξίζει ως χώρα. Και αν πραγματικά μας αξίζει ο βούρκος και το τέλμα, τότε ας αφεθούμε να βουλιάξουμε μέσα του!