Home > νέα > Η Ακαδημία Αθηνών τιμά την Ένωση Κυριών Δράμας με το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου Αλ. Τσιαμούρα: «Ύψιστη τιμή για τον φορέα η αναγνώριση του έργου μας»

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά την Ένωση Κυριών Δράμας με το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου Αλ. Τσιαμούρα: «Ύψιστη τιμή για τον φορέα η αναγνώριση του έργου μας»

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά

την Ένωση Κυριών Δράμας

με το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου

Αλ. Τσιαμούρα: «Ύψιστη τιμή για τον φορέα η αναγνώριση του έργου μας»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την υπέρτατη διάκριση λίγο πριν την εκπνοή του 2020, κατέκτησε η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους βραβευθέντες από την Ακαδημίας Αθηνών. Η Ακαδημία Αθηνών, έδωσε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στη δημοσιότητα τον πίνακα των τιμώμενων προσώπων σε σχέση με τα προκηρυγμένα βραβεία για το 2020, τα οποία αφορούν στις Τάξεις Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ανάμεσά στους βραβευθέντες είναι νέοι καλλιτέχνες, μουσικοί, ποιητές, ερευνητές, δάσκαλοι από απομακρυσμένα νησιά, απόφοιτοι θετικών σχολών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, το φιλανθρωπικό σωματείο της Ένωσης Κυριών Δράμας και μία ορχήστρα.    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, η Πανηγυρική Συνεδρία για την απονομή των βραβείων δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της παρούσας περιοριστικής κατάστασης που υπαγορεύεται από την ανάγκη αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού Sars-CoV-2 και η επίδοση των παπύρων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Παράλληλα, επισημαίνεται από την Ακαδημία,  πως όλα τα χρηματικά βραβεία έχουν αποδοθεί στους τιμώμενους.

Το Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, απέσπασε η Ένωση Κυριών Δράμας, στην κατηγορία «Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών». Το βραβείο, «σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση – σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας στο σωματείο «Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», για την επί πολλά έτη προσφορά κοινωνικού, ανθρωπιστικού και πολιτιστικού έργου, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής, ιδιαίτερα δε με την προσάρτηση στο έργο του πλήρως εξοπλισμένου ξενώνα στον οποίον παρέχεται επί πλέον στους φιλοξενούμενους διατροφή, ένδυση, περίθαλψη και νομική, επαγγελματική και ψυχολογική υποστήριξη», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Ακαδημία Αθηνών.

ALIKH TSIAMOURA 1

Με δήλωσή της η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ., κα. Αλίκη Τσιαμούρα,  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η βράβευση από ένα πνευματικό Ίδρυμα τέτοιου βεληνεκούς, όπως η Ακαδημία Αθηνών αφενός αποτελεί ύψιστη τιμή αφετέρου μας γεμίζει χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε το έργο μας με νέους στόχους και όραμα. Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει το πολυετές κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο και κυρίως στην παροχή του πλήρως εξοπλισμένου ξενώνα, του «Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας» για άγαμες μητέρες, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, το οποίο προσφέρει στους φιλοξενούμενους σίτιση, υπόδηση, ένδυση, ψυχολογική, νομική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή βοήθειας για εύρεση εργασίας, από το 1995. Από τις αρχές του 2004 φιλοξενούνται και άστεγοι Δραμινοί και φοιτήτριες απόρων οικογενειών. Στόχος του ξενώνα είναι, με απόλυτη εχεμύθεια και ασφάλεια, να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος και να βοηθήσει τους φιλοξενούμενους να ορθοποδήσουν».

Η Ακαδημία Αθηνών

Γενικός και κύριος σκοπός της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τον Ιδρυτικό της Νόμο, είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών και η επικοινωνία του ιδρύματος και των ακαδημαϊκών με τις άλλες ακαδημίες ή τους ομοτέχνους τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με αυτούς.

Στους σκοπούς της Aκαδημίας, είναι επίσης η επιστημονική έρευνα και μελέτη στους τομείς γεωργία, βιομηχανία, ναυτιλία, εθνική οικονομία, καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων, προτάσεων, αποφάσεων, κρίσεων για την διαφώτιση και καθοδήγηση κρατικών οργάνων και αρχών.

Στο πλαίσιο του σκοπού της η Aκαδημία Aθηνών προβαίνει δια των μελών της σε επιστημονικές ανακοινώσεις, και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, πραγματοποιεί εκδόσεις, χορηγεί υποτροφίες, απονέμει βραβεία. Σήμερα λειτουργούν στην Ακαδημία 21 ερευνητικά κέντρα και γραφεία. Τελευταία μεγάλη προσφορά της Ακαδημίας Αθηνών στην έρευνα, είναι το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών.

Πολλές φορές η Aκαδημία Aθηνών, με τις γνωμοδοτήσεις και τις προτάσεις της, έχει προσφέρει υπηρεσία στο κράτος, κυρίως για εθνικά ζητήματα και για ζητήματα παιδείας και οικονομικής πολιτικής.

Aπό την ίδρυσή της η Aκαδημία Aθηνών είναι μέλος της Διεθνούς Eνώσεως Aκαδημιών (Association Internationale des Académies) και του Διεθνούς Συμβουλίου Eπιστημονικών Eνώσεων (=ICSU). Tην τελευταία δεκαετία συμμετέχει επίσης στους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς All European Academies (=ALLEA), European Academies Science Advisory Council (=EASAC), Inter Academy Council (=IAC), Inter Academy Medical Panel (=IAMP).