Home > νέα > Ακυρώνεται η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα;

Ακυρώνεται η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα;

Ακυρώνεται η παρέλαση

της 28ης Οκτωβρίου στη Δράμα;

Με σκεπτικό το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ αρχές του 2020, η πανδημία του κορωνοϊού ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης μέχρι σήμερα είναι γνωστά σε όλους.

Η Δράμα, το Νοέμβριο του 2020, θρήνησε εκατόμβη νεκρών από τον κορωνοϊό, ενώ ήδη και φέτος, τα πράγματα έχουν αρχίσει να μην πηγαίνουν καλά. Αρκετοί συμπολίτες μας, βρίσκονται ήδη στα Νοσοκομεία των Δράμας, της Καβάλας, των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, με έντονα συμπτώματα. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι.

Αυτή την ώρα, η Δράμα, είναι από τις περιοχές που υποφέρει από την πανδημία. Το ποσοστό εμβολιασμού που παρουσιάζει έναντι της Covid-19, είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, αναλόγως του πληθυσμού της.

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα τα οποία έχρηζαν συζήτησης και φυσικά νέων αποφάσεων, ήταν αυτό της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Ήδη, ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ακύρωσαν τις παρελάσεις που ήταν να γίνουν, ενώ άλλες έθεσαν αυστηρά όρια σ’ αυτές.

Αν και το Υπ. Εσωτερικών έχει εγκρίνει γενικά τις παρελάσεις στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου και με διάφορα μέτρα, παρ’ όλα αυτά τις τελικές αποφάσεις έχουν οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες. Επί της ουσίας δηλαδή, το Υπ. Εσωτερικών έχει αφήσει τις τελικές αποφάσεις να τις πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην περιοχή της Δράμας, ήδη από την περασμένη Παρασκευή τις εκδηλώσεις της παρέλασης ακύρωσε ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης.

Στο μεταξύ χθες, βλέποντας την όλη κατάσταση που επικρατεί και το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, την ακύρωση της παρέλασης στην πόλη της Δράμας, αποφάσισε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος.

Αν και μέχρι χθες το απόγευμα, την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση, παρ’ όλα αυτά η απόφαση είναι οριστική.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι, αναμένονται και άλλες ακυρώσεις παρελάσεων και σε άλλους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, καθώς και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

 

Το πρόγραμμα

Πέρα από την παρέλαση, όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που προβλεπόντουσαν στο αρχικό πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Έτσι, από την 8η πρωινή της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ήλιου της 28ης Οκτωβρίου, θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός, ενώ κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου θα είναι φωταγωγημένα όλα τα Δημόσια, Περιφερειακά και Δημοτικά καταστήματα.

Αύριο, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ., ενώ θα αποτίσουν φόρο τιμής στα μνημεία εθνικών αγωνιστών, μαθητές των σχολείων της πόλης μας με τη φροντίδα καθηγητών και δασκάλων.

Ανήμερα του εορτασμού, οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα ηχήσουν χαρμόσυνα στις 7.30 το πρωί, ενώ στις 10.30 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ.Παύλου, μαζί με τον Ιερό Kλήρο της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, κ. Αναστάσιος Σαλής.

Ακολούθως, στις 11.00 θα παρατεθεί καφέ – μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας (είσοδος μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις).

Στις 11:30 οι επίσημοι θα μεταβούν στο άγαλμα της Ελευθερίας, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

 

Μακεδονικό Βραβείο

Το βράδυ της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, θα ακολουθήσει η τελετή απονομής του «Μακεδονικού Βραβείου» έτους 2021 στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Τιμώμενη προσωπικότητα, για τις εξέχουσες επιδόσεις του στην Επιστήμη και στην υπηρεσία του Ανθρώπου, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, κάτοχος της έδρας Brian-AbelSmith και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η τελετή θα μεταδοθεί Ζωντανά στο κανάλι του Ιδρύματος «Ίδρυμα Μακεδονικοί Βραβείου Δράμας» στο Youtube.

Θα τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο προσέλευσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του Covid-19 και πρέπει να επιδεικνύονται όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα έγγραφα.