Home > νέα > Το «αλαλούμ» με τις φυλακές Νικηφόρου Σχεδιασμός για γέλια και για κλάματα Και το «Γεφύρι της Άρτας» κάποτε ολοκληρώθηκε…

Το «αλαλούμ» με τις φυλακές Νικηφόρου Σχεδιασμός για γέλια και για κλάματα Και το «Γεφύρι της Άρτας» κάποτε ολοκληρώθηκε…

Το «αλαλούμ» με τις φυλακές Νικηφόρου

Σχεδιασμός για γέλια

και για κλάματα

Και το  «Γεφύρι της Άρτας» κάποτε ολοκληρώθηκε…

 

Του Θωμά Μαργαρίτη, δικηγόρου, πρώην Δημάρχου Δράμας, τέως Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα».

 

Είναι γνωστό ότι η πολιτική απόφαση περί ιδρύσεως φυλακής και η χωροθέτησή της στον Νικηφόρο Δράμας, ελήφθη επί ΠΑΣΟΚ το 2001, (Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος) και  εγκαινιάσθηκε  επί ΠΑΣΟΚ το 2002 (Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικος), μετά από αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, του οποίου τότε ήμουν Πρόεδρος.

Έκτοτε και επί 15 χρόνια «κατασκευάζεται»,  κινδυνεύοντας να παλιώσει το κτήριο προτού λειτουργήσει, αφού επί πολλά χρόνια το έργο είχε εγκαταλειφθεί και γίνονταν, επειδή ήταν αφύλακτο, πλιάτσικο και καταστροφές σε όλα τα υλικά (λεκάνες, βρύσες κ.λ.π.)

Επανεκκίνηση της κατασκευής έγινε το 2012, δέκα χρόνια μετά, επί κυβερνήσεως Σαμαρά (Ν.Δ.) με Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Αθανασίου.

Σημειώνεται ότι μόνο οι φυλακές Νικηφόρου εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, γιατί οι δύο άλλες φυλακές που εγκαινιάσθηκαν επίσης το 2002 (Νιγρίτα Σερρών και Μαλανδρίνο Θηβών) τελείωσαν, παραδόθηκαν και λειτουργούν πάνω από μία δεκαετία.

Στο ερώτημα που μου θέτουν πολλοί γιατί το έργο των φυλακών του Νικηφόρου εγκαταλείφθηκε ενώ οι δύο άλλες φυλακές προχώρησαν, απαντώ ότι δεν έφταιγαν  μόνο οι κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων από το 2002 μέχρι το 2012, ούτε η έλλειψη χρημάτων, ούτε η κατασκευάστρια εταιρία που ήταν ίδια και για τις τρείς φυλακές, αλλά ΚΥΡΙΩΣ η αδιαφορία υψηλόβαθμων τότε τοπικών μας παραγόντων, με θέσεις «κλειδιά» τα χρόνια εκείνα. Δυστυχώς αυτοί δεν έθεταν ως προτεραιότητα  και δεν πίεζαν για την ολοκλήρωση των φυλακών στον Νικηφόρο, ίσως γιατί εξ αρχής ήταν αντίθετοι στην λειτουργία κάθε σωφρονιστικού καταστήματος στο Νομό. Αυτά είναι γνωστά σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2014,  είναι αλήθεια ότι έγιναν προσπάθειες ολοκλήρωσης, πλην όμως βεβιασμένες, αφού ανακοινώθηκαν εγκαίνια τον Ιούνιο του 2016, όταν ξεχάστηκε να κατασκευασθεί το εντευκτήριο των φυλακών, δηλαδή ένα  ολόκληρο κτήριο.

Θυμάστε το γέλιο που έπεσε τότε όταν ανακοίνωσα την «παράλειψη» η οποία επίσημα  επιβεβαιώθηκε. Επίσης δεν εξασφαλίσθηκε το προσωπικό για την λειτουργία  (έστω και μιας πτέρυγας) είτε με νέες προσλήψεις, είτε με μετάθεση –  μετάταξη σωφρονιστικών υπαλλήλων από άλλες φυλακές (μεταξύ των οποίων και πολλοί Δραμινοί που επιθυμούν ως υπάλληλοι να την στελεχώσουν).

Όλος δηλαδή ο σχεδιασμός ήταν για γέλια και για κλάματα !!!

Προ ημερών ανακοινώθηκε μία περίεργη είδηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ότι δηλαδή «εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας με το υπ’ αριθμ.209/2017 πρακτικό του, η ίδρυση καταστήματος κράτησης στην Δράμα».

Εύλογη ήταν η απορία πολλών που με ρωτούσαν τι συμβαίνει. Ιδρύθηκε και άλλη φυλακή στην Δράμα εκτός από το Νικηφόρο; Αν όχι, πως είναι  δυνατόν να εγκρίνεται το 2017 η ίδρυση φυλακών στην Δράμα όταν αυτές χωροθετήθηκαν το 2001, εγκαινιάσθηκαν το 2002 και κτίζονται επί 15 ολόκληρα χρόνια στον Νικηφόρο, ενώ εμείς περιμένουμε την λειτουργία τους;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω ώστε  εξέδωσε τέτοιο δελτίο τύπου περί ιδρύσεως;

Ερευνώντας το θέμα και πέραν της εκ των υστέρων  «προφορικής διευκρίνησης» που εδόθη  από το γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκη, ότι επρόκειτο  περί «εγκρίσεως του κανονισμού λειτουργίας των φυλακών», διαπίστωσα με έκπληξη ότι ουδέποτε από το 2001 είχε εκδοθεί η απαραίτητη απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί ιδρύσεως των φυλακών στον Νικηφόρο, η οποία εκδόθηκε προχθές και εγκρίθηκε από το ΣτΕ με καθυστέρηση 15 ετών !!!

Δηλαδή το «αλαλούμ» συνεχίζεται με πράξεις και ενέργειες που αποδεικνύουν ότι διαχρονικά το όλο έργο δεν αντιμετωπίσθηκε με την δέουσα σοβαρότητα. Ξοδεύτηκαν με τις καθυστερήσεις, τις φθορές και το πλιάτσικο, πολλαπλάσια χρήματα προερχόμενα από τον μόχθο του κοσμάκη  και δεν επήλθε μέχρι σήμερα  το ποθητό αποτέλεσμα δηλαδή η λειτουργία των φυλακών στο Νικηφόρο  που θα συνέβαλε «στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης της χώρας και την εύρυθμη λειτουργία τους»,  όπως γράφει και στο προχθεσινό δελτίο τύπου περί ιδρύσεως  με καθυστέρηση 15 ετών το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κύριοι, σοβαρευτείτε επιτέλους. Φτάνει πια η κοροϊδία. Να λειτουργήσουν άμεσα οι φυλακές στο Νικηφόρο, έστω και μία πτέρυγά της. Και μην ξεχνάτε ότι και το «γεφύρι της Άρτας» όπως επανειλημμένα  ονόμασα τις φυλακές του Νικηφόρου, κάποτε ολοκληρώθηκε !!!.