Home > νέα > Άμεση προτεραιότητα της Ν.Δ. η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό

Άμεση προτεραιότητα της Ν.Δ. η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό

 

Κοπή βασιλόπιτας της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας και των ΔΗΜ.ΤΟ του Νομού

Άμεση προτεραιότητα της Ν.Δ.

η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό

Κ. Καραμανλής: «αυτή τη στιγμή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει..»

Σε κλίμα έντασης η κοπή της βασιλόπιτας

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την βασιλόπιτά τους έκοψαν το πρωί της περασμένης Κυριακής η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις ΔΗΜ.ΤΟ Δράμας, Δοξάτου, Νευροκοπίου και Παρανεστίου και ΟΝΝΕΔ Δράμας.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών και βουλευτής Ν. Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., κ. Κώστας Δέρβος.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τους κ.κ. Καραμανλή, Δέρβο, Κυριαζίδη βουλευτή Δράμας και Ανδρούτσο πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας.

Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για το Νομό Δράμας, ο κ. Δέρβος ανέφερε ότι παραδοσιακά στηρίζει τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Μακεδονίας αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος για να συμπληρώσει ότι: «Εν κρυπτώ εδώ και ένα χρόνο διαπραγματευόταν (σ.σ. ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας) μια κατάπτυστη συμφωνία που για πρώτη φορά παρέδωσε μακεδονική εθνότητα, μακεδονική γλώσσα και επέφερε αλλαγές, τόσο στα σχολικά βιβλία της πατρίδας μας, αλλά και πραγματικά δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα με τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Ξέρετε όλοι ότι εκατοντάδες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα εργάζονται μέσα σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με αυτά τα προϊόντα, όπως είναι ο χαλβάς και το κρασί. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία και όπου μπορεί, θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο να μην προχωρήσει και στην περαιτέρω εφαρμογή της».

Από την πλευρά του και ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εκτός από οικονομικά μνημόνια, υπογράφει και εθνικά μνημόνια. «Επειδή βρισκόμαστε σε μια περιοχή αρκετά ευαίσθητη εθνικά, μια περιοχή, η οποία έχει υποφέρει από κατοχές και από βουλγαρικές επιδρομές, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως Ν.Δ. είναι να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Όσοι είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ότι είμαστε ακροδεξιοί εθνικιστές. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όσοι εκπροσωπούμε τους Νομούς της Βορείου Ελλάδας στο εθνικό Κοινοβούλιο. Και αυτό το οποίο νομίζω ότι πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός είναι ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ολόκληρες έρχεται μια ελληνική Κυβέρνηση, που στην ουσία εκχωρεί την αποκλειστικότητα του όρου Μακεδονία στα Σκόπια. Διότι το erga omnes, όπως έχουμε καταλάβει από τη Συμφωνία, δεν ισχύει και γιατί αυτή η Συμφωνία στην ουσία έριξε στον κάλαθο των αχρήστων το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε η χώρα μας από τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου».

NODE BASILOPITA 61

Στη συνέχεια ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρθηκε στη νεολαία της χώρας μας η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «έχει φύγει κακήν κακώς εκτός χώρας. Αυτή η παραγωγική προοπτική δυστυχώς μεταφέρθηκε έξω από τη χώρα. Δηλαδή η χώρα μας ξανά παρέχει έναν διαφωτισμό άλλου περιεχομένου στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτό το ζήτημα να το δούμε ως Κυβέρνηση».

Σύνδεση Δράμας – Αμφίπολης

Κ. Καραμανλής: «Τα μεγάλα έργα, όμως, δεν ανήκουν σε κόμματα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής μιλώντας για την περιοχή μας επεσήμανε ότι είναι εμφανές για όποιον έρθει στο Νομό και στην όμορφη πόλη της Δράμας να καταλάβει ότι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής που έχει ανάγκη ο Νομός είναι να συνδεθεί η Δράμα στην Εγνατία, μέσω της Αμφίπολης.

Στην ουσία, όπως εξήγησε ο κ. Καραμανλής, δεν εκμεταλλεύεται ο Νομός το τεράστιο έργο της Εγνατίας. «Θα σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και τα μεγάλα οδικά έργα στην ουσία σχεδιαστήκαν και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ξεκίνησαν να κατασκευάζονται επί περιόδους που την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας την είχε η Ν.Δ.. Τα μεγάλα έργα, όμως, δεν ανήκουν σε κόμματα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και τα μεγάλα έργα είναι έργα που παίρνουν χρόνο για να υλοποιηθούν. Ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ., ο Πρόεδρος κ. Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί και έχει πει ότι είναι άμεση προτεραιότητα αυτή η σύνδεση του άξονα Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία».

Για την μελέτη που συνδέει τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι σε κάποια σημεία μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση. Αλλά το πιο σημαντικό όμως όπως τόνισε είναι η εύρεση χρηματοδότησης, γιατί «όπως γνωρίζετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αρκετά φτωχό αυτή τη στιγμή και παρότι είναι πολύ μικρό το κονδύλι που υπάρχει για τα έργα υποδομής, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιήσει γύρω στα 800 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ την προηγούμενη περίοδο του 2018. Παρόλα αυτά υπάρχει η Εγνατία Α.Ε.. Είναι ένας φορέας, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 180 εκ. ευρώ. Έχω την εντύπωση ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι πριν αναγγείλεις και πριν πεις συγκεκριμένα πράγματα είναι να πεις από πού θα βρεις την χρηματοδότηση. Γιατί θα ήταν πολύ εύκολο για τη Ν.Δ. να κάνει αυτό που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να ανακοινώνει Σιδηροδρομικές Εγνατίες, να ανακοινώνει φαραωνικά έργα, χωρίς να υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και χωρίς να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οπότε από εμάς θα ακούσετε λίγα και καλά. Στο άμεσο μέλλον ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα και όπως πολύ σωστά έχει πει στο παρελθόν και ο ίδιος, το έργο Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία είναι ένα έργο το οποίο θα είναι στην άμεση προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνήθως δεν χρηματοδοτεί οδικά έργα και ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει προτεραιότητα σε άλλα έργα.

«Πολλές φορές πετάμε στον αέρα διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λέμε ότι θα βρούμε λεφτά από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο κ. Σπίρτζης μας είχε πει ότι θα βρει λεφτά από την Παγκόσμια Τράπεζα να πάρει λεωφορεία. Καλό είναι στην πολιτική να μην λέγονται ανοησίες. Κι από εμάς δεν θα ακούσετε ανοησίες. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ευρώπη και μπορεί αυτός ο δρόμος να γίνει είτε με σύμβαση παραχώρησης, είτε με ένα ΣΔΙΤ. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτή τη στιγμή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει και όποιος σας πει το αντίθετο ψεύδεται».

NODE BASILOPITA 31

Σε κλίμα έντασης η κοπή της βασιλόπιτας

Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τις ΔΗΜ.ΤΟ Δράμας, Δοξάτου, Νευροκοπίου και Παρανεστίου και ΟΝΝΕΔ Δράμας, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Παρ’ όλα αυτά όμως κατά την διάρκεια της τελετής σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις και διαξιφισμοί μεταξύ των παρευρισκομένων. Όλα ξεκίνησαν όταν από το βήμα ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας κ. Αθανάσιος Ανδρούτσος , αναφέρθηκε στο ζήτημα των χρισμάτων από το κόμμα της Ν.Δ. τόσο στην περιφέρεια ΑΜΘ όσο και στον δήμο Δράμας. Εν μέσω αυτών των τοποθετήσεων του κ. Ανδρούτσου, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση στην αίθουσα με ορισμένους από τους παρευρισκόμενους να αποχωρούν από την τελετή.