Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η αποκατάσταση του δημοτικού κήπου της πόλης μας-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δράμας

Αναγκαιότητα η αποκατάσταση του δημοτικού κήπου της πόλης μας-Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δράμας

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δράμας

Αναγκαιότητα η αποκατάσταση

του δημοτικού κήπου της πόλης μας

► Καταμέτρηση ζημιών και στη συνέχεια το έργο της αποκατάστασης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, μια από τα ίδια. Με το πού ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Ονειρούπολης, ο δημοτικός κήπος στον οποίο στήνεται όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο χωριό, θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να σηκωθούν οι οικίσκοι της Ονειρούπολης και ο δημοτικός κήπος της πόλης, αυτό το μοναδικό κόσμημα στο κέντρο της πόλης της Δράμας, να επανέλθει στη φυσική προηγούμενη κατάσταση. Να πρασινίσει δηλαδή ο τόπος, να ομορφύνει, να μπει γκαζόν, να φυτευτούν λουλούδια, να βαφούν τα παγκάκια και όλα να θυμίζουν ομορφιά και φύση.

dimotikos kipos (2)

Τα συνεχή παράπονα των συνδημοτών μας, δεν είναι αδικαιολόγητα. Η καταστροφή του δημοτικού κήπου της πόλης μας με το στήσιμο της Ονειρούπολης κάθε χρόνο, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε και μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, ώστε επιτέλους η Ονειρούπολη να μετακομίσει, να βρεθεί ένας διαφορετικός χώρος στον οποίο να στήνεται κάθε φορά. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος μάλλον δεν είναι διαθετημένος να το συζητήσει, μιας και η μεταφορά της μεγάλης αυτής γιορτής, θα μπορούσε να πλήξει οριστικά το κέντρο της πόλης και κυρίως τους επαγγελματίες που βρίσκονται γύρω από το δημοτικό κήπο και όχι μόνο.

dimotikos kipos (4)

Η αλήθεια είναι ότι, οποιοσδήποτε χώρος εκτός του κέντρου της πόλης, δεν θα είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς η πόλη δεν θα έχει την αίγλη της γιορτής, του φωτός που περιλούζει τα πάντα εκείνες τις μέρες.

Παρ’ όλα αυτά, με το πέρας της Ονειρούπολης, αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα. Η σταδιακή αποκατάσταση, πολλές φορές καταντάει βραχνάς. Και αυτό γιατί, συνήθως αργεί να γίνει, περνάει ο καιρός και η απεγκατάσταση των οικίσκων πολλές φορές καθυστερεί τα πράγματα.

Φέτος, ήταν μια καλή ευκαιρία, εξαιτίας του καλού καιρού με μεγάλη ηλιοφάνεια, η απεγκατάσταση να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, κάποια προβλήματα στη συμφωνία με τον ανάδοχο εργολάβο που έστησε τους οικίσκους, οδήγησε για άλλη μια χρονιά το συνεργείο να αρχίσει να μαζεύει Φεβρουάριο. Ο ιδιώτης πλέον δουλεύει και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να έχουν σηκωθεί και μεταφερθεί στις αποθήκες, όλα τα σπιτάκια και όλα τα στολίδια.

dimotikos kipos (5)

Η αποκατάσταση

Τι γίνεται όμως με την αποκατάσταση του δημοτικού κήπου μετά την Ονειρούπολη; Πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς εκφράζουν τις απόψεις τους γι’ αυτό. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο δημοτικός κήπος ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας και παραχωρείται στο Δήμο Δράμας για την αποκατάστασή του.

Για παράδειγμα, για να γίνει η εκδήλωση της Ονειρούπολης, το Δασαρχείο  δίνει κάθε φορά την σχετική άδεια μέχρι και την απεγκατάστασή της. Για παράδειγμα, στην σχετική άδεια, ζητούσε την πλήρη απεγκατάσταση των οικίσκων και όλων των άλλων κατασκευών μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2020!

Τι γίνεται όμως στη συνέχεια; Σχετικά με τα σχέδια που έχει ο Δήμος Δράμας στη διάθεσή του, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.

Όπως μας λέει, «μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η απεγκατάσταση και στη συνέχεια θα μπούμε εμείς με την υπηρεσία Πρασίνου». Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά θα γίνει καταγραφή των ζημιών, όπως τα ποτιστικά συστήματα, τι έχει σπάσει και τι όχι και στη συνέχεια η υπηρεσία θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

dimotikos kipos (1)

«Αρχικά θα πρέπει να σηκωθεί η άμμος που έχει ριχθεί για τις ανάγκες της Ονειρούπολης και στη συνέχεια θα ρίξουμε χώμα όπου υπάρχει ανάγκη. Ακολούθως, θα φρεζαριστεί ο κήπος και μετά θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του χόρτου».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «θα γίνει αποκατάσταση του εδάφους, φρεζάρισμα και βλάβες και ήδη έχει μπει στο πρόγραμμα μια ανάθεση για την αποκατάσταση του κήπου, όπως γκαζόν για παράδειγμα και ό,τι άλλο χρειάζεται».

Αυτή η ανάθεση βγαίνει περίπου στα 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, σε κάποια σημεία όπου υπάρχει μεγάλη ζημιά, θα τοποθετηθεί έτοιμο γκαζόν, ενώ σε κάποια άλλα θα σπαρθεί με σπόρους που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία.

Όσον αφορά ένα μικρό μέρος στην κάτω και ανατολική πλευρά του κήπου μπροστά στην Εθνικής Αμύνης και μπροστά από τον χώρο όπου θα στηθεί η παιδική χαρά, αυτό θα αφεθεί προκειμένου να λειτουργήσει η Ανθοκομική έκθεση και θα αποκατασταθεί στη συνέχεια για να μην γίνεται δυο φορές η ζημιά και η αποκατάσταση.

Ταυτόχρονα, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Μουρβετίδης, «θα βαφτούν τα παγκάκια, θα αλλάξουν λάμπες, θα βαφούν τα κάγκελα τα οποία σήμερα είναι σε άσχημη  κατάσταση και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει».

Ελπίζουμε – αν και με τις ευχές δεν γίνεται τίποτα – ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι, αυτή η λογική θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση και η Ονειρούπολη να απεγκλωβιστεί από το δημοτικό κήπο, όπως και το αντίθετο. Προτάσεις από συμπολίτες μας υπάρχουν και επιτέλους θα πρέπει να το δούμε κάπως διαφορετικά!